Rákaptak a magyar kannás borra a szlovákok: megduplázódott a fogyasztás.

Népszerűek külföldön az olcsó magyar borok
Fotó: Youtube/Bartos Cs. István

Az év első nyolc hónapjában a borexport értéke 20 százalékkal, a mennyisége pedig 31,5 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest, csökkent a kivitt borok egységára – tájékoztatott Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára szerdán Budapesten, az Országgyűlési mezőgazdasági bizottsága szőlő-bor-pálinka albizottságának ülésén.

Kifejtette, hogy jelentős volt a növekedés azokon a piacokon, ahová alacsony átlagáron jellemzően lédig borokat exportál Magyarország.

A kivitt mennyiség főleg Szlovákiában, Csehországban és Németországban emelkedett. Szlovákiában például a mennyiség megduplázódott, az egységár ugyanakkor mintegy negyedével csökkent. A magasabb egységárat fizető piacok közül egyedül Nagy-Britanniában volt visszaesés az árban, ami a font gyengülésének tudható be.

A helyettes államtitkár elmondta azt is, hogy a Magyarországra érkező lédig tömegborok mennyisége 2013 óta csökken, a tavalyi 164 ezer hektoliter volt, az idén 125 ezer hektoliterre számítanak.

Gál Péter a borszőlő értékesítés és felvásárlás új szabályait pozitívan értékelte, kedvezőnek nevezte, hogy a szőlő felvásárlási áraiban a különbségek csökkentek.

Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke elmondta, hogy az elmúlt 2,5 évben az ellenőrzési díj bevezetése jelentősen csökkentette az import bor mennyiségét. A szőlő árát szerinte az import bor pozicionálja, ezért is szükség volt a piacszervezési intézkedésekre.

Rámutatott arra, hogy idén a tavalyihoz képest több és jobb lett a termés, viszont a szőlőárak vegyesen alakultak, Észak-Magyarország borvidékeinek árai szinte azonosak a tavalyival, jóval alacsonyabbak az árak a Kunságban, amely ugyanakkor hektárra vetítve rekordot döntött hozamban.

Demeter Zsuzsa, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) osztályvezetője a szőlő-, bor- és pálinka jövedéki adóját érintő szabályozás kapcsán elmondta: a szövetségek, gazdálkodók javaslatai alapján továbbra is vizsgálják a tárolási veszteség kérdését.

Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) elnöke javasolta, hogy az idei év elszámolása két időszakból álljon, és időszakonként 3 százalékos veszteség legyen elszámolható, a havi veszteségnormát pedig csökkentsék 0,25 százalékra.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
peterkelemen
Igyák azt a sok szar löttyöt. Ebből is látszik minőségi magyar borokra nincs kereslet. Ezt pofázom már régóta, hogy ez is olyan, mint a labdarúgás: vannak ma már sokkal jobbak nálunk. Ebben is lemaradtunk már régóta.
RonaGyuri
kannás bor??? Ne már! Tudjátok, hogy az mi???
szaboria1
Nem iszunk bort már több mint húsz éve. Egy kicsit meg voltunk fázva ezért vettem egy 7 dl. majdnem 500.-ft bort, hogy forralt bort csináljak. Muskotályos volt de ilyen lőrét még sosem ittam. Hiába füszereztem csak savanyúnak éreztük.
silber13
De elretteentő példája a magar borászatnak a Durbints Sógor. Pont olyan, mint a nulla érékű ittenik elmebeteg ommentelő!:-)))
quadrocopter
Jobb helyeken az ablakmosó tartályt töltik fel vele!
lusta
Mi igen, de odakint majd megtudják. A lengyel Tescóban is lehet már kapni.
csipetke
Kannásbor?Nyóctablettás keceli betonkádas.A szomszédom is azt tolja xanaxszal.Aszondja,így olcsóbban jönnek a rózsaszín felhők...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.