Várható élettartam: még mindig csaknem öt évvel lemaradunk az EU-átlagtól.

Az utóbbi 15 évben tapasztalható javulás ellenére továbbra is jelentősen elmarad a születéskor várható élettartam Magyarországon az Európai Unió legtöbb tagállamához képest. A magyar egészségügyi rendszer alulfinanszírozott, az egy főre eső egészségügyi kiadások mindössze az uniós átlag felét teszik ki – derült ki az Európai Bizottság (EB) csütörtökön közzétett jelentéséből.

Gyászos jelentés Brüsszelből: nagyon gyorsan meghalunk

A várható élettartam 75,7 év volt 2015-ben Magyarországon, ami emelkedést jelent a 2000-ben mért 71,9 évhez képest, de még mindig csaknem öt évvel elmarad az EU-átlagtól.

A helyzetértékelés szerint a magyar férfiak várható élettartama csaknem hét évvel rövidebb, mint a nőké (72,3 év, szemben a nők 79 évével). Jelentős az eltérés a különböző társadalmi-gazdasági csoportok között is: az alapfokú végzettségű magyar férfiak például átlagosan kilenc évvel kevesebbet élnek, mint a diplomások.

Az alacsonyabb társadalmi-gazdasági csoportokba tartozó emberek sokkal inkább ki vannak téve káros kockázatoknak a rosszabb élet- és munkakörülmények, a nagyobb stressz és az egészségtelen életvitel miatt

- írták.

A szakértők a kockázati tényezők között kiemelték, hogy a magyar felnőttek több mint negyede napi rendszerességgel dohányzik, ez noha csökkenést jelent a korábbi adatokhoz képest, még mindig a harmadik legmagasabb arány az EU-ban, és ez a tüdőrák okozta halálozási arányszámokban is tükröződik. Problémát jelent, hogy a felnőttek 21 százaléka túlsúlyos, ami ugyancsak kimagasló az uniós országok között. Az egy főre jutó alkoholfogyasztás 2000 óta lassan csökken, de 2014-ben még mindig körülbelül 10 százalékkal magasabb volt az uniós átlagnál.

Magyarország 2015-ben fejenként 1428 eurót költött az egészségügyre, ami nagyjából az uniós átlagnak számító 2797 euró fele. Ez azt jelenti, hogy az egészségügyi kiadások a magyar bruttó hazai termék (GDP) 7,2 százalékát tették ki a 2005-ös 8 százalékkal szemben, miközben az uniós átlag 9,9 százalék. Az EB kitért arra is, hogy Magyarország 2005 óta közel felére csökkentette a megelőzéssel kapcsolatos kiadásokat.

A brüsszeli testület hangsúlyozta, hogy a gyógyítással elkerülhető halálozások arányszáma Magyarországon a javulás dacára az uniós átlag kétszeresének felel meg. Rámutattak: elengedhetetlen az egészségügyi rendszer alulfinanszírozottságának kezelése, hogy javuljon a hozzáférés a jó minőségű ellátáshoz a teljes népesség számára.

A jelentésben emellett figyelmeztettek az egészségügyi dolgozók idősödésének és elvándorlásának problémájára. Mint írták, Magyarországon az orvosok és az ápolók száma egyaránt elmarad az EU átlagától, ráadásul a háziorvosok közel fele 60 év feletti, míg csupán 10 százaléka 40 év alatti, s ez hamarosan tovább nehezítheti majd a hozzáférést az alapellátáshoz, különösen vidéken. Kiemelték ugyanakkor: a béremeléseknek köszönhetően az utóbbi években csökkent az egészségügyi dolgozók kivándorlása.

Az EB szerint további erőfeszítések szükségesek az "indokolatlan kórházi bennfekvések" visszaszorítása érdekében, 2015-ben ugyanis a magyar betegek átlagosan 9,5 napot töltöttek kórházban, ami az egyik leghosszabb időszaknak számít az EU-n belül.

Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek jelentik a fő halálozási okot, 2014-ben 62 ezren vesztették ezek miatt életüket, ami lakosságarányosan több mint kétszerese az EU-átlagnak. A másik vezető halálok a magyarok körében a rák, amelyben 33 ezren haltak meg 2014-ben, ez a lakosság arányában a legmagasabb az EU-n belül, ami "kérdéseket vet fel a megelőzéssel, a korai felismeréssel és a magas színvonalú rákbetegellátás elérhetőségével kapcsolatban" – olvasható a jelentésben.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: Youtube

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Levendula
Mivel én nem voltam orvosnál évek óta, kérem legalább azt az 1428 eurót ...
Levendula
Mivel én nem voltam orvosnál évek óta, kérem legalább azt az 1428 eurót ...
simmering73
Tegyük hozzá ez is egy kozmetikázott adat. Én jó néhány éve a férfiak átlagéletkorát 68 évben olvastam. Kizárt, hogy a jelenleg regnáló komormány alatt, az ismert egészségügyi helyzetben egy jottányit is emelkedett volna. Ezért írtam egy másik cikkhez - ahol a nyugdíjkorhatár emeléséről lamentáltak -, hogy mindenki a munkahelyén fog elhalálozni. Már akinek lesz munkahelye.
wagabund
..".jelentősen elmarad a születéskor várható élettartam Magyarországon az Európai Unió legtöbb tagállamához képest. "...

hát persze hogy elmarad...brüsszel folyton idegesíti, stresszeli a magyar népet ezzel a hülye betelepítéssel, meg minden mással... persze hogy az ideg teljesen tönkreteszi a szerencsétlen gyereket már az apuka zacskójában...
...és az csak a kezdet..
KisGenyo2
Az a fő baj, hogy mi a balkánon ilyen szempontból a világ "legfejlettebb" 10-15%-ához méregetjük magunkat. És ettől szomorúak vagyunk, pedig egyáltalán nem kellene...
De nekünk nyilván ez esik jól, azért tesszük.
Nem lesz a magyar a legegészségesebb, mert ahhoz sokat iszunk, sokat dohányzunk, keveset mozgunk és olcsó szemetet eszünk. Ezen pedig +-2%-os GDP arányos egészségügyi ráfordítás egy cseppet sem fog változtatni.
Persze nem mindegy, hogy egy szívbeteg simán meghal, vagy 2-3 egyenként 6 millióba kerülő beavatkozástól él még vagy egy évet, amiből 10 hónapot korházban tölt, szóval lehet(ne) erre sokkal többet is költeni, csak szerintem nem érdemes...
wagabund
van egy mániám...vásárláskor megnézem hány nyelven van tájékoztató a művelt nyugatnak számító országból származó élelmiszeren.

még mindig az a helyzet, hogy sok különlegesnek számító, szép csomagolású terméken csak RO, SRB, BG,PL,RU, H, jelzés található..ugyanez Bécsben GB, D, FR, NL, E, I, jelzéssel..de inkább a tartalom a lényeg...na abban van az igazi különbség..
és ez csak egy a karácsonyra készült olasz származású sütiből...

szóval továbbra is az a felfogása a nyugati gyártónak, hogy azoknak jó az is... a holland, vagy dán visszaküldi, vagy át sem veszi...sőt, nem is rendel, ha véletlenül a szemetet kapja...átcsomagolják, oszt irány a balkán...

na most jön az, hogy büszkeségből nem kell megvenni...
igen, ezt magamtól is tudom.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.