A Miniszterelnökséget vezető miniszter továbbra is elbocsátásokat látna jónak az államigazgatásban.

Az egészségügyben és az oktatásban 2018-2020-ban jelentős béremelés várható, ami nélkül nem lehet felzárkózni a fejlett nyugati országokhoz – hangsúlyozta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) Gazdasági Csúcstalálkozó című rendezvényén, csütörtökön Budapesten.

Lázár jelentős béremelést lengetett be az egészségügyben és az oktatásban

Megjegyezte "nem lesz érdemi változás az egészségügyben, ha nem tudjuk tovább emelni a béreket".

Megerősítette azt a véleményét is, hogy az államigazgatásban még mindig sokan dolgoznak, ezért kedvezőnek tartaná, ha a létszámot csökkenteni lehetne.

Jelezte, a kormány nagyon jelentős digitális, illetve közlekedési infrastrukturális fejlesztéseket tervez. Az e-kormányzást ki kell terjeszteni, a digitalizáció gyorsítását pedig "magán kezdi a kormány" – mondta. Erre a kabinet 2018-2020 között mintegy 200 milliárd forintot költene a tervek szerint – tette hozzá.

Lázár János arról is szólt, hogy a kabinet a közúthálózat és a vasút nagyarányú korszerűsítését, fejlesztését határozta el, "mert fontos az, hogy Európát, elsősorban a régiónkat ráhangoljuk Budapestre". A közutak, az úthálózat fejlesztésére, bővítésére 2500 milliárd forintot, a vasúthálózat korszerűsítésére, javítására további 1000 milliárd forintot költhet a kabinet a következő években – emelte ki.

Lázár János előadása elején Orbán Viktor nevében megköszönte az MGYOSZ tagcégeinek, a magyar gyáriparosoknak azt, hogy együttműködtek a kabinettel, támogatták a kormány gazdaságpolitikai céljait, hozzátéve, hogy az elmúlt években elért, jelentős gazdasági sikerekben tevékeny szerepet játszottak az MGYOSZ tagjai. "Aki képes gondoskodni magáról, az a kormány szövetségese, aki még másokon is képes segíteni, az a kormány legjobb szövetsége" – fejtette ki.

Felsorolta az elmúlt években elért jelentős gazdasági eredményeket, amelyeket megfogalmazása szerint a munkaadói érdekvédelmi szervezetek támogatása, együttműködése nélkül nem lehetett volna elérni, és kiemelte a nemzetgazdasági miniszterek, Matolcsy György, majd később Varga Mihály szerepét is a sikerekben, illetve azt, hogy a szigorú fiskális politikát a jegybank politikája is támogatta.

Emlékeztetett: 2010-ben mintegy 83 százalékot ért el az államadósság GDP-hez mért értéke, ez mára 73 százalék körüli szintre mérséklődött. Jelezte: bár az Európai Unióban csupán 3-4 ország tudta csökkenteni az államadósságot, a következő években tovább kell mérsékelni az államadósság bruttó hazai termékhez mért arányát, mert az régiós összehasonlításban még mindig magas. A kormány azt szeretné elérni, hogy 2019-2020-ra az államadósság a GDP-hez mérten 70 százalék alá csökkenjen – jelezte Lázár János.

Futó Péter, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a technológiai fejlődés megállíthatatlanul és megjósolhatatlaul gyorsul tovább. Példaként említette az olajár alakulását, miután pár évvel ezelőtt a szakértők a 200 dollár körüli árat sem tartották kizártnak, a technológia fejlődés és az innováció miatt azonban az olajár a néhány évvel ezelőtti szinteket sem érte el.

Említést tett az egyre erőteljesebb robotizációról is, és megjegyezte, az Oxford University kutatása szerint 25 éven belül, globálisan a jelenlegi munkahelyek közel felén már robotok dolgoznak. Az élethosszig tartó tanulás, az alkalmazkodóképesség szerepe pedig egyénileg is felértékelődik, amelynek szükséges, de nem elégséges eleme az informatika, az angol nyelv és a matematikai ismeretek gyermekkortól kezdődő, folyamatos fejlesztése – mutatott rá Futó Péter.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: Youtube

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

peterkelemen
Ígérgetésekkel már tele van a magyarok padlása. Inkább veszik a sátorfájukat és tovább állnak nyugatra, ami jelenleg a FideSS legnagyobb ellensége. Szégyen és gyalázat az, ami ma Magyarországon zajlik!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
quadrocopter
Valaki már számolja, hogy ez a "belengetés" a hányadik agrárvakítás?
yazo64
Közben csuriban volt az ujja és a nemzetközi karjelzés belengetésére gondolt...
human
No, ha ezek után nem szavazok a fideszre akkor soha.
Hellcat
Soros elkezdte megcáfolni mindazt amire a fidesz a kampányát alapozta szóval hamar be kellett vetni ezt a kártyát.
peterkelemen
Ígérgetésekkel már tele van a magyarok padlása. Inkább veszik a sátorfájukat és tovább állnak nyugatra, ami jelenleg a FideSS legnagyobb ellensége. Szégyen és gyalázat az, ami ma Magyarországon zajlik!
simmering73
A nemiszerveteken kívül ti még mást nem lengettetek.
staro2
Meg lennék lepve,ha valaki hinne még lázárnak.
karma1
A mult heten lengettetek be a kozalkalmazottak dramai beremeleset - nana, mert sztrajkkal fenyegetoztek -, most meg a ket legegetobb retegnek...
Csak halkan jegyzem meg, hogyha lazar elvtars esetleg nem ismerne a magyar kozalkalmazottak strukturajat, akkor mar a korhazi orvosok, apolok es a tanarak, ovodai alkalmazottak, vedonok, bolcsodei dolgozok IS KOZALKALMAZOTTAK...
B+, elfelejtetted, hogy mikor kinek mit igertel?

Szerencsetlen probalkozasok ezek, max, EGYSZER kapnak majd egy megemelt fizut ezek a szerencsetlenek, aztan jon a korrigalas: bocsi, erre a kiadasra nem vo't tobb penz a ladafiaban...
papa.49
Na akkor figyeljetek a lányom aktív védőnő a beígért 33 ezer Ft. kapott 12 ezret, nem azért mert rosszul látja el a feladatát, hanem minden beosztott ennyit kapott !!!
Cserpáklézer erre varrjál gombot tetű !!!
nezelodo
Istenem, hogy felgyorsult az észjárása a lézeresnek is! Indul az ígéretcunami, ami ha szerencséjük van a választás után mutatja meg az állampárt igazi arcát, a szokásos profi hazudozást, átverést, aztán meg a pökhendi beszólásokat.
Nessy
Még várnak egy kicsit, aztán amikor már a cél csoport létszáma a minimálisra csökken, adnak 20 % emelést, amiből 10 % ha megvalósul!
A jó nép meg hozsannát zeng!
papa.49
@Nessy: Nem véletlen a szlogen ,,hazudjunk minél nagyobbat, aztán csorgatunk egy keveset,,!!!
Nessy
@papa.49: Sok mindent megéltem közel félévszázad alatt az egészségügyben.
De a jelenlegi helyzet katasztrofális!
maci0427
Annyit soha nem fognak emelni sem a tanárok , sem az orvosok fizetésen, hogy nekik az elég legyen ! Az orvosok itthon tartását már régen megkellet volna oldani akkor, amikor a tanuló jelentkezik az Orvosi Egyetemre !!! De az Ápolókét és más egészségügyben dolgozók fizetést azért megemelhetik, ők biztosan jobban fogják értékelni ! Ápolók - kórházi konyhai - karbantartói dolgozók és más személyzetre gondolok ! A takarítók sok helyen más cég alkalmazottjai és nem a kórházé, azoknak meg emelje meg a saját munkaadójuk !
justhpeter
@staro2: Pontosan erre gondoltam én is. Normális ember már régen nem hisz Lézer Janinak.
Zeta
Az oktatásra!
Amit előtte úgy letapostak, hogy lassan a szakmunkás bizonyítvány kapják a betanított munkások is. A most felpörgő robottechnikához vajon hogy fognak szakmunkásaink igazodni, ezzel a felkészültséggel? De mindennel szembe megy, amit mond.
Eladott Ország
A hazugságnak három fajtája létezik: hazugság, szemérmetlen hazugság és statisztika (Mark Twain)
Eladott Ország
mno.hu/gazdasag/csak-trukkel-csokkent-az-allamadossag-1368115
Csak trükkel csökkent az államadósság. Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat nem fogadja el a magyar állam statisztikai adatait. Jelezte az Eurostat, hogy erős kétségei vannak az állami Eximbank és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tevékenységével kapcsolatban. Az Eximbankról egyébként már korábban is azt állította az Eurostat, hogy a költségvetéshez tartozik, így az államháztartási hiányon meg kellene látszania a bank tartozásának. A luxemburgi testület mostani észrevételeiben viszont újdonságként vetődik fel, hogy az MNB-t is bevonta a vizsgálatába.
cikicakk55
Az államigazgatásban és a parlamentben, a minisztériumokban tényleg túl sok ember kap fizetést.Direkt nem azt írtam,hogy dolgozik,mert ki zárt,hogy az munkának lehessen nevezni.Több mint a felét el lehet bocsájtani és még akkor is marad pont elég léhűtő akik a fizetésük negyedéért sem dolgoznak meg.Én csak az ápolónő, ápolók szemszögéből tudom látni a helyzetet.A nővérekre egy csomó adminisztrációs terhet is kiróttak,pedig anélkül is rengeteg a munkájuk. Most már minden egyes szem tablettát,még egy Nos:pa-t is be kell írniuk, vagy 3 helyre,időpont,név,és saját aláírással.Ugyan ez van az eszközöknél, a műszakváltásnál az átadó könyvek megírásánál( bár az régebben is volt,csak most sokkal több időt vesz igénybe.Egy ápolónő jóformán a 8 órát végig csak adminisztrálna,ha csak egynek kéne csinálni. Miért nem teszik azt mint a minisztériumokban,hogy még a titkárnőnek is van titkárnője? Az ápolói bérek piszok messze vannak az EU-ban adott bérekhez képest,így nem csoda,ha az iskolából egyből a repülőtérre vezet az utuk.Az orvosok meg nem csak a fizetésük miatt mennek külföldre,hanem a kórházak felszereltségének hiánya miatt is.Olyan elavult gépekkel kell dolgozniuk,már ha van egyáltalán gép a kórházakban,hogy szinte semmit nem mutatnak ki. Elavult,nagyon lemaradt gépek és programok.A műtétekhez a leg alapvetőbb dolgok is gyakran hiányoznak. Persze,hogy külföldre mennek,mert a munkájukat megkönnyíti és gyorsabbá teszi a külföldi kórházak diagnosztikai gép parkja.
42
Adunk sok pénzt, csak kussolj, és nyeld le a békát.
Ezek a primitív állatok tényleg azt hiszik, hogy pénzért mindenki megvehető?
Tényleg ennyire egyszerűek ezek?
Eladott Ország
Inkább Zsuzsikádba, a közpénzből kóstolgatott ribancba lengessél bele, te rókavigyorú tótumfaktum, kormányinfós közröhej.
kuruc.info/galeriaN/egyeb/demcsak1462502.jpg

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.