A kormánypártokkal szimpatizálók aránya Budapesten is átlagos a közvéleménykutatók szerint.

A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásának adatai szerint a Fidesz-KDNP előnye Budapesten is jelentős, a biztos szavazóknál 45 százalék szavazna a kormánypártokra, ha most tartanák a választásokat, a második helyért pedig szoros verseny alakulna ki az MSZP, az LMP, a DK és a Momentum között.

A Nézőpont szerint a Fidesz Budapesten is tarol

A Nézőpont Intézet az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy Budapesten él a választókorú népesség ötöde, és az ellenzék is "kiemelt csatatérként" tekint a fővárosra.

Hangsúlyozták: a fővárosi felnőtt népessége 32 százaléka a kormánypártokkal szimpatizál, ez statisztikai értelemben azonos az országos szinten legutóbb mért 31 százalékkal, tehát a Fidesz-KDNP előnye Budapesten is jelentős.

A fővárosban az MSZP-vel 8, a Demokratikus Koalícióval (DK) és az LMP-vel 6-6, míg a Momentummal 4 százalék szimpatizál, ezeknél a pártoknál ez magasabb támogatottságot jelent, mint az országos, mert, mint írták, legutóbb az MSZP-t országosan 5, a DK-t 4, az LMP-t 3, míg a Momentumot 2 százalék támogatta.

Megjegyezték: a Jobbiknál fordított a helyzet, Vona Gábor pártjával országosan a teljes felnőtt népesség egytizede szimpatizál, Budapesten viszont csak 4 százalék.

Közölték: a legvalószínűbb listás eredmények alapján (ez a választási részvételüket biztosra ígérők potenciális pártpreferenciáját jelenti) a kormánypártok 45 százalékon állnak, ez szintén azonos az országosan mért 44 százalékos eredménnyel. Jelezték: a felmérés adatai alapján a második helyért lényegében négyes holtverseny alakult ki az MSZP 13, az LMP 11 és a DK 10 százalékos eredménye alapján, de a Momentumra is 7 százalék szavazna a fővárosban. Az említett pártok ebben az esetben is előnyben vannak országos támogatottságukhoz képest (a legutóbbi kutatás alapján országosan az MSZP a listás szavazok 10, a DK 8, az LMP 7, míg a Momentum a voksok 4 százalékára számíthat).

Hozzáfűzték: a Jobbik ebben a körben is rosszabban teljesít, míg országosan a listás szavazok ötödére esélyes, a fővárosban csak 6 százalék szavazna a pártra.

A közleményhez mellékelt grafikon adatai alapján a megkérdezettek 16 százaléka "kormányváltó rejtőzködő", 11 százalékuk "egyéb rejtőzködő", 8 százalékuk pedig nem szavazna. A válaszadók 5 százaléka, a biztos szavazók 8 százaléka egyéb pártot támogat.

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása október 17. és november 12. között készült, ezer embert kérdeztek meg személyesen. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb budapesti lakosságra nem, kor és iskolai végzettség szerint. Ekkora mintanagyságnál a maximális mintavételi hiba 3,2 százalék.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: Youtube

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
Mindenki orbánt imádja, mindenki őt akarja. A választási cédulára nem is kell más nevet nyomtani sem. Az egész ország egy nagy szeretethullámban ringatódzik, csodálatos isteni vezetője a hazának, még soha senki nem volt ilyen jó hozzánk, minden este érte imádkozom, hogy nagyon sokáig éljen minimum 110 évig, de inkább tovább, mert ilyen fénylő csillaga nem lesz még egy ennek a kicsinyke kis országnak! Tobzódok a boldogságban. Köszönöm, köszönöm, hogy van nekünk. És hogy a Nézőpont is van nekünk...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
advocat
És így lesz Orbán Viktor legalább 2063-ig miniszterlenök. Mert megérdemeljük!!!
karma1
@JAJMÁR: 21.48-ra: de legala bb vigasztaljon a tudat, hogy az illeto legalabb jo adot nezett (ha azt mondtak rajta, hogy nincs is Soros-terv...:o)))))
Jozefina
Egyszer szívesen résztvennék egy ilyen "közvélemény" kutatáson. Mikor, hogyan, kiket kérdeznek, vagy csak az irodában kitöltik az éppen aktuáli igényeknek megfelelő kérdőíveket!!!
Itsuka Nakimaga
@Horizont: Nem kérdeznek meg senkit. A Nézőpont felmérései köztudottan íróasztalnál készülnek, előregyártott végeredménnyel. Ők még az Antarktiszon is kimutatják a jelentős Orbán előnyt, ha így szól a megrendelés!
Az rendel, aki fizet. Hogy a miénkből - az mellékes...
Horizont
@Itsuka Nakimaga: Igen tudjuk és ez nagyon nagy baj! Két kézzel szórják a pénzünket.
Mézike
@Horizont: :-) Én a röhögésbe dögöltem majdnem bele...:-)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél