81 éves korában meghalt Benes József Munkácsy-díjas vajdasági származású festő- és grafikusművész, a kecskeméti Műhely Művészeti Egyesület elnöke – jelentette szombaton a délvidéki magyar sajtó.

Benes József 1936. október 8-án született a vajdasági Bajmokon. Tanulmányait a Belgrádi Képzőművészeti Akadémián végezte, később Zentán élt és dolgozott, majd 1978-ban Magyarországra települt, ahol először Szegeden, később Kecskeméten élt.

Gyász: meghalt a Munkácsy-díjas festőművész

Benes József a Kápolna Galériában 2015. január 21-én. Mellette Füzi László József Attila-díjas irodalomtörténész, a Forrás folyóirat főszerkesztője és Zalán Tibor költő (jobbra). Fotó: Ujvári Sándor / MTI

Benes József számos alkalommal díjazták Szerbiában, Magyarországon, de külföldön is, 1995-ben pedig Munkácsy-díjjal tüntették ki. Több mint száz önálló és csoportos tárlata volt. Alkotásaira jellemző volt, hogy egy-egy részletet nagyított fel vagy egyetlen motívumot helyezett a mű középpontjába.

Amellett, hogy festett és rajzolt, sokszorosított grafikát is készített. Az Artportal.hu leírása szerint "az emberi szenvedést, kiszolgáltatottságot, nyugtalanságot és drámai feszültséget tiszta színekkel társította, de jellegadóan fekete-fehér színhasználata fölerősítette". Zenta és a város folyója, a Tisza – saját bevallása szerint – évekkel Magyarországra költözése után is hiányzott neki, a folyó az alkotásain is gyakran megjelent. Az utóbbi években főleg feleségével, Gerle Margit keramikussal közösen állította ki munkáit.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.