A diákok többsége úgy tudta, kötelező megjelenni Simicskó István előadásán. 

Fel kell készülni az újfajta biztonsági kihívásokra, amely haderőfejlesztést, a honvédelemre költhető támogatások növelését, valamint a magyar hadiipar legalább alapszintű újraindítását is magában hordozza

- jelentette ki Simicskó István honvédelmi miniszter a Miskolci Egyetemen megtartott előadásában, hétfőn.

Kínos kérdést tett fel egy diák Simicskónak – a rektor elbeszélget vele
Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Simicskó aláhúzta: amíg a huszadik században harcokról, konkrét küzdelmekről szólt a háború, amelyek békekötésekkel véget is értek, ma az óriási, egyelőre beláthatatlan következményeket magában hordozó technikai fejlődés hozadékaival is számolni kell. A korábbi – szárazföldi, vízi és légi – hadszínterek mellett megjelent a kibertér, mint az információs hadviselés színtere. Egyre gyakrabban látjuk, miként lehet ezzel a módszerrel "vihart kavarni" – fogalmazott.

Mindezeken túl jelentős fenyegetettséget jelent az illegális migráció, amelyet arra használnak ki a terroristák, hogy ellenőrzés nélkül jussanak be a célországokba, ahol elkövethetik a tervezett terrorcselekményeket – mondta a miniszter.

Simicskó István hangsúlyozta: szeretnék megszólítani a fiatalokat, hogy valamilyen szinten minél többen kapcsolódjanak be a honvédelembe, vagy legalább tekintsék szívügyüknek a haza biztonságát. Erre többféle, például hivatásos vagy szerződéses, de akár tartalékos katonaként is lehetőség van.

A miniszter elmondta, hogy 2010-ben tizenhét tartalékos katona volt az országban, ma a létszám ötezer, de szeretnének minden járásban kialakítani egy-egy tartalékos egységet, a végső cél a húszezres állomány elérése.

Közölte, a fiataloknak többféle ösztöndíjat is kínálnak. Ezek között újdonság, hogy egy 120 órás alapképzés keretében, két modulban, honvédelmi alapismeretekre és felkészültségre tesznek szert a jelentkezők, amiért modulonként 60-60 ezer forint ösztöndíjat kapnak.

Egy bátor hallgató

Az előadás végén – a kérdezési lehetőséget kihasználva – a hallgatóság soraiból egy fiatal férfi azt kérdezte a minisztertől és a rektortól:

a kínaiaktól tanulták-e az eseményen való részvétel kötelezővé tételét, és ha a Fidesz kormányon marad, mindent ugyanígy kötelezővé tesznek-e majd.

Torma András rektor erre válaszolva azt mondta, hogy az előadáson való részvételt nem tette kötelezővé, és mivel a feltett kérdés nem tartozott szorosan az előadás témájához,

a rektori hivatalba invitálta a kérdezőt, hogy ott, "egy kávé mellett", megbeszéljék a kérdést.

Az MTI tudósításában azt írja, a rektori válaszra a diákok tapssal reagáltak.

Simicskó István szintén megerősítette: senkinek nem volt kötelező őt végig hallgatni, akár közben is bárki távozhatott volna. Ezzel együtt "köszönetet mondott" azoknak a sajtóorgánumoknak, amelyek az előadás vélelmezett kötelezővé tételével foglalkoztak az elmúlt napokban, ugyanis – ahogyan fogalmazott – 14 éves oktatói pályafutása alatt nem kapott ilyen reklámot egyetlen szereplése sem.

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
A rektor éppen kalimpált az unalomtól aztán kávézhatnéka támadt és mivel tudja, hogy csak az ökör iszik magában meghívta a diákot.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Shikari
@Horizont: Igen! Kb ez a stílus ment a Párt kemény vonalában. Alpári, agresszív, meggyőződéses és persze mélységesen sötét!
Az, hogy trágár és alpári vagy velem, már nem számít érdemnek! A tehenészeknek és a traktorosoknak lehetett imponálni a kemény beszólásokkal, de mára hála istennek változott a világ!
Horizont
@Shikari: Kopjál le rólam! A világ változott, rosszabb lett az ilyen hülyék miatt is mint te. Kerülj ki. Nem érdekel a véleményed a való világban is szarok az ilyen narancsos barmokra. Menj csókolgasd orbán kezét vagy seggét :)
Shikari
@Horizont: Igazi, harcos, elvtársi megnyilvánulás volt! Elkötelezett demokrata, már amennyire a Párt szeretné azt és erőt is kell mutatni. Ezzel learattad volna a tapsvihart a párttaggyűlésen! Ne panaszkodj a világra, hiszen láthatóan az nem változott. Az ötvenes évek hangulatát varázsoltad ide elvtársnő! A PÁRT támogat téged!
Horizont
@Shikari: Te beteg vagy ez tuti. Itt éled ki magad ezzel a pártőrülettel. Gyerek vagy te még agyilag is.
Shikari
@Horizont: Elszántan elvtársnő! Csak így tovább! A Párt figyel téged! :-)))))))))))
advocat
Jobb helyen politikusok nem mennek az egyetmek környékére sem. Van valami - már ahol - egyetemi autonómia. Ennyit ér egy rektor. Viszont tud nyalni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.