Egyes ágazatokban többezres a munkaerőhiány, egyre sürgetőbb az átképzés a hiányszakmákra.

A feldolgozóiparban például 20 ezer a betöltetlen álláshely, több ezer pék, hentes és építőipari szakmunkás hiányzik- írja a Világgazdaságra hivatkozva az atv.hu.

Már tarthatatlan a helyzet: több ezer pék és hentes hiányzik

Szűts Ildikó, az Országos Humánmenedzsment Egyesület elnöke elmondta, gyakorlatilag nincs olyan munkakör, ágazat, amelyet ne sújtana a munkaerőhiány Magyarországon.

(atv.hu)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

emerencia
@Levendula: A legnagyobb baj, hogy nincs aki tanítson. Lassan már húsz éve munkanélküliként nagyon megörültem mikor lehetőségem adódott egy rokon hiányszakmát elsajátítani. A volt cégem raktárosa elvégezte az előző tanfolyamot és ő lett az egyik szakmatanár. Könyvből olvasta fel az elméleti anyagot, ez volt az "oktatás". A másik a helyi főiskola egyik matektanára. Ő időnként magunkra hagyva bennünket magánügyeit intézte óraadás helyett vagy arról hencegett, hogy évente 1200 embert vizsgáztat, így mindenhol van ismerőse és bármit el tud magának intézni. Gyakorlaton a németek által szemétbe dobott elavult számítógépeket kellett szétszedni és összerakni valamint klór tartalmú mosószerrel megtisztítani. (Másfél évtizedes elektronikai műszerjavító gyakorlattal a hátam mögött ez már önmagában nagyon lesújtó volt.) Elhangzott egy olyan megjegyzés is az egyik ottani alkalmazottól, hogy ezeknek a tanfolyamoknak csak az a célja, hogy a munkanélküli ne "unatkozzon" otthon. (Értelmes felnőtt ember számára ez kifejezetten sértő.) A párórás érintésvédelmi kurzus volt egyedül színvonalas mert oda véletlenül találtak egy hozzáértő oktatót. Az állam által finanszírozott átképzőközpontban tartott "tanfolyamot" otthagytam mert láttam, hogy ez csak arra jó, hogy a tíz hónap végén legyen egy újabb papírunk amit lengethetünk egy kontár szakmai tudás birtokában. Ez csak egy eset de sajna az életben azóta is tapasztalom, hogy rengeteg a gyorstalpalós, hiányos tudású "szakember" akiknek esélye sincs megtapasztalni még az adott szakma szellemiségét sem mert nincs elég idő és nincsenek olyan jó értelemben vett pedagógiai vénával rendelkező tanárok, akik emberileg és szakmailag egyaránt például szolgálhatnának. Akinek nem inge...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
emerencia
@maci0427: Igen. Aki tinikorában olyan gimibe járt ahol fontos volt a dialektikus gondolkodás, volt idő és minőségi tanerő az élet dolgainak átbeszéléséhez, sajnos a mai, Máraival mondva "félművelt sunyi parasztok" világában jó eséllyel hátrányba kerül a tanulatlan, ill. gyorstalpalókon végzettekkel szemben akkor is, ha normál nappali iskolában szakképzettséget is szerzett az érettségi után. A nőknél pl. orbán illiberalista rendszere időskori munkával bünteti a nappalin végzetteket akkor is, ha azok már nehezen viselik a fiataloknak sem könnyű fizikai gyötrődést.
Madácsi Pali
It már átképezni sincs kit. Még egy Orbán győzelem és Magyarország bezár.
lusta
@karma1: Megfelelő gázszerelőnk már van.
kukac50
Politikusok juttatását meg az árakat emelik a munkásoké a megélhetéshez még mindig nem elegendő! Magyarországon csak nyomorogni lehet dolgozónak nyugdíjasnak egyaránt.
Milliós fizetés mellé 200 ezer forintos étkezési hozzájárulás telefon üzemanyag költség lakás bérlés minden jár más meg próbáljon megélni a létminimum alatti bérből.
Ilyen fizetések ilyen gyűlöletben ilyen uszításban amit Orbán művel egy jobb érzésű ember fogja magát elindul nyugatra,mert Orbán keletre tart.
kukac50
Brüsszel nem kérünk pénzt unióból érkező pénzekre Orbán nem tart igényt!csak keletre kacsingat!
Magyarország jobban teljesít,
jók a gazdasági mutatók,csak szárazság volt kevés termés de dübörög a gazdaság papíron!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.