December 11-én indul újra első fokról a 2010-es vörösiszap-katasztrófa miatt indult büntetőper.

Hét éve átszakadt a MAL Zrt. Ajka melletti tározója, és a kiömlő vörösiszap három települést borított be: Devecsert, Kolontárt és Somlóvásárhelyet, tíz ember meghalt, és több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

Újraindul a per a kolontári vörösiszap-katasztrófa ügyében

Fotó: MTI

2012 elején 15 ember ellen emeltek vádat, ám rá négy évre, vagyis tavaly januárban bűncselekmény hiányában a Veszprémi Törvényszék felmentette a vádlottakat. A bíróság szerint a katasztrófa oka altalaj-eredetű stabilitásvesztés volt. Idén februárban a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla hatályon kívül helyezte az első fok felmentő határozatát, új eljárásra kötelezve az elsőfokú bíróságot.

Az új eljárást már a Győri Törvényszék fogja lefolytatni. Az első fokú ítéletet hatályon kívül helyező határozat szerint az elsőfokú bíróság több eljárási szabályt is vétett, megsértett.

Eddig 200 millió forintot fizettek ki a katasztrófa károsultjainak. A károsultak ennek közel dupláját, 350 millió forintot követelnek kártérítésként.

(MNO)

49 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
@Equus: Szerintem tobb mint 2 milliard jott ossze. Azota ha a kamatokat is nezzuk akkor mar 4 milliardrol is beszelhetunk.
Es hogy hol van az nagyon egyszeru: orbanviktor offshore szamlajan.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
eszegfu
@hetöndöe: tegnap 18:43 Hozzáteszem, hogy a Mal Zrt vezetőit 2016. januárjában felmentették a vádak alól, tehát nem állapitották meg bünösségüket!
eszegfu
@Eladott Ország: 7:42 Amennyire én értek hozzá...szerintem rossz a rajz.:)) De hódvárnak viszont első osztályu. Azért remélem, hogy a vizsgálat alatt a szakértők tudták miről is beszélnek!!
Csizmás Kond
@karma1: Úgy ahogy képt kecske sem egyforma úgy két ház-két butor két háztartási cikk értéke sem egyforma...mert egyik lehet használtabb vagy újabb, jobb minősígű vagy modernebb szóval az ilyenfajta megítélés főleg ha az ekkora kiterjedésű soha nem kielégítő.
nem lehetett volna egyiket úgy kielégíteni hogy azt a másik ne vonná kétségbe ...és ma azért perelnének az emberek.
Azok a pénzek amelyek az adományvonalra érkeztek pontos nyilvántartás alapján történtek és a helyrehozott, újjáépített közös javakba számolták bele nagyon okosan ugyanis így senki nem tud senkire mutogatni.
..és bármennyire fúrja a kormány vagy akármi az oldaladat nem tőle kell kérni a kártérítést hanem attól aki okozta a kárt...és amíg ezt nem képes valaki felfogni addig a vitának sincs semmi értelme.
Az államnak kötelessége segíteni, és meg is tette de nem úgy hogy a károkozók köszönik jólvannak és szarnak az egészre, mert nincs pénzül és kész...ez a z aljasság nem a állami támogatás.
karma1
Alapveto szovegertes, egy kis odafigyeles utan: (csak ismetelni tudom, mert igy van ertelme a hsz-emnek):
"Szerintem annakidejen mindenkinek volt egy biztosito altal, vagy fuggetlen szakerto altal felmerheto kara, es ennek alapjan az a civil szervezet segithette volna a karosultakat kozvetlenul, akikhez bejott ez a penz. A civil szervezet egy fillert nem vehetett el ebbol az adomanybol, csak kezelhette azt - gondolom, volt egy bankszamlaszam, amire az adomanyok beerkeztek." Persze, hogy nincs ket kecske sem egyforma, de itt emberekrol, az oket ert ka'rrol beszelunk, amit egy biztositotarsasag karfelvevoje tokeletesen egzakt modon meg tudja mondani, hogy egyes emberek ingatlanaban mekkora kar keletkezett, ezt meg lehet allapitani egyenenkent. Az adomanyoknak nem celja a karok TELJES potlasa az egyedi esetekben, de mondjuk mindenki kaphatott volna a kara nagysaganak megfelelo osszeget ebbol a penzbol.
Es ne mondd, hogy nem, mert nincs igazad.
Eladott Ország
@eszegfu: ma, 07:52 Készült is már néhány mázsányi irat, de ahogy mondják, nálunk csak jogszolgáltatás van. Lényeg az, hogy most már mindenki kivette belőle a pénzét, csak a károsultak nem. Apropó Soros meg beletett 1 millió dollárt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.