Ha a két baloldali párt ott is nyerni akar, ahol nem lehet, akkor ott is veszíteni fog, ahol nyerhetne.

Ezt állítja az MSZP és a DK alakuló megállapodásáról az elektor.hu. A Bánovics Attila által vezetett oldal szerint a Fidesz kétharmadát segíti elő a nyerhetetlen körzetekben való megállapodás.

Megegyeztek, de nem úgy

Nemrég derült ki, hogy az MSZP és a DK már majdnem mind a 106 körzetben megegyezett. Hamarosan jött a cáfolat, de nem pont úgy, ahogy várnánk. Úgy tűnik, hogy mind a 106 választókerületben vagy csak az MSZP, vagy csak a DK indít majd jelöltet. Ami az ellenzék számára katasztrofális, a Fidesznek diadalmas kimenetelt hozhat.

Az MSZP és a DK ott is veszíteni fog, ahol nyerhetne

Fotó: MTI

A 2014-es választáson volt 26 olyan körzet, ahol a Fidesz jelöltje egyedül több szavazatot szerzett, mint a baloldal, a Jobbik és az LMP indulója együttvéve – emlékeztet az elektor.hu. És joggal teszi hozzá a választási matematikával foglalkozó honlap, hogy a Fidesz azóta csak erősödött. Az oldalon felsorolás is olvasható a 26 "vérnarancs" körzetről (rövidítve ezek a következőek: Mohács-03, Kecskemét-01, Kecskemét-02, Kalocsa-03, Kiskunfélegyháza-04, Kiskunhalas-05, Székesfehérvár-02, Bicske-03, Győr-02, Csorna-03, Sopron-04, Mosonmagyaróvár-05, Debrecen-03, Karcag-03, Nagykáta-09, Vásárosnamény-04, Mátészalka-05, Sárvár-02, Körmend-03, Pápa-04, Baja-06, Gyula-03, Balassagyarmat-02, Kisvárda-03, Paks-03, Keszthely-02).

Teljesen értelmetlen

Az elektor ezt úgy értelmezi, hogy ebben a 26 körzetben teljesen értelmetlen az ellenzék koordinált jelöltállítása. Azzal indokolja a kijelentést, hogy rengeteg erőforrást emésztene föl az óriási hátrányt ledolgozni, és emiatt kevesebb jutna nyerhető körzetekre. Ezen túl minél több körzetet osztanak fel egymás között, annál több helyen hiányzik majd egyik, vagy másik párt jelöltje, ami nehezíti a versengő ellenzéki formációk kampányát, és elvesz tőlük értékes töredékszavazatokat.

A jelen helyzet szerint ugyanis az MSZP és a DK külön listával lesz jelen a szavazólapon. Úgy kell majd minden második körzetben kampányolniuk, hogy a polgároktól saját pártlistájukra kérnek támogatást, miközben az ellenfél jelöltjére való szavazásra buzdítanak. Ezt a lehetetlen küldetést pedig teljesen feleslegesen kiterjesztik azon körzetekre is, amelyek nem nyerhetőek számukra. A pártkérdésekben járatlanabb szavazókat összezavarják, ami a DK számára az 5 százalékos küszöbön való elbukást is eredményezheti. 

A választási rendszer következtében az MSZP elesik a töredékszavazatoktól azokban a körzetekben, amelyekben a DK indul, és így van ez fordítva is. Bár ezek hatása elhanyagolható, mégis múlhat rajtuk néhány képviselői hely, akár az is, hogy a Fidesznek lesz-e újra kétharmados mandátumtöbbsége – értékel az oldal. (A két párt persze mondhatja azt, hogy így viszont jelöltjük begyűjti a másikra eső töredékszavazatokat is az egyik helyen, míg a másikon majd fordítva történik.)

(hvg.hu, elektor.hu)

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bencemacska
@Aki Én: Tudod hány párt indul az MSZP és DK mellett? Legalább ötven!
Bőven van választási lehetőséged!
Sokkal jobb lenne a NÉPFRONT jelöltjére szavazni? Nosza, ott a fityisz, az valódi népfront!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
terlasz
@Clavigo: Béla mindig itt van és osztja az észt, amiből már neki szinte semmi sem maradt.
Aki Én
@bencemacska: @relatív: Azt nem tudom, hogy jött le nektek az, hogy a fideszre kéne szavaznom azért, mert kritizálom a dilettáns mszp-t, dk-t. Szerintetek ilyen a jó ellenzék? De kormányozni is láttuk őket, és valamiért megbuktak a többség előtt.
Vagy, hogy miért látjátok nagyszerűnek, hogy több száz pártból lehet választani?
Nem látjátok, hogy ez csak a fideszt erősíti?
bencemacska
@Aki Én: ma, 09:35
Te nagyon félreértetted, amit én írtam, ha ezt a következtetést vontad le belőle!
Én azt szándékoztam mondani, hogy nincs az ellenzék között egy olyan sem, akit ki lehetne emelni a jó munkája, vagy elfogadható elvei miatt!
Miért pont a két, szavazók által legelfogadottabbat emeled ki?
Nem az egyéni vélemény számít, hanem a SZAVAZÓ TÖBBSÉG! Nem az a fontos, hogy te, vagy én mit gondolunk, hanem a TÖBBSÉG. A szavazat szám dönt. A pártoknak meg az a dolga, hogy meggyőzzék a szavazókat, hogy ők a legjobbak!
Tudnék én pár oly pártvezetőt mondani, aki ha a száját kinyitja már érezni a hazugságot.
Én nem vagyok - remélem -sem jobb -, sem baloldali! Én demokráciát szeretnék!
A Népfrontot azért ajánlottam, mert jelenleg csak a Fidesz az, aki Kánaánt ígér, holott tudja, olyan messze van tőle, mint Makó Jeruzsálemtől!
karma1
@kereső: Ugyanez az erzesem... Az a nagyon jo hvg, ami regen volt, az mindig mervado volt az ujsagirasban - hiteles volt... Az utobbi idoben lesullyedt az origo, riposzt vagy a 888. pestisracok es magyar idok szintjere, ... Sajnos...
bencemacska
@karma1: ma, 12:00
Nekem az az érzésem a HVG cikkét a Bánovics cikkre hivatkozva a -ha írta, mert tegnap hallgattam egy beszélgetést e témában Bánoviccsal, és nem azt a következtetést vontam le, mint a HVG újságírója!
karma1
@bencemacska: En is ettol a " -ha "-tol vagyok kiakadva! O irogat olyan szintu pamfleteket, mint az origo, vagy a riposzt...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.