2018. július 1-től már nemcsak a pénztárgépek lesznek online bekötve az adóhatósághoz, hanem a számlázóprogramok is valós idejű, azonnali adatot küldenek a NAV-nak.

Nyártól a NAV azonnal látja a számlázóprogramokba kerülő adatokat

(Illusztráció: Pixabay, CC0)

Kicsit több mint fél éve van a vállalkozásoknak, hogy felkészüljenek az online adatszolgáltatási rendszerre.

„Erre minden számlázóprogramot fel kell készíteni. Az, hogy online adatszolgáltatásra alkalmas számlázóprogrammal kell rendelkezni azt is jelenti, hogy kötelező lesz azt adatexportáló funkciót működtetni, ami már most is jogszabályi kötelezettség.” – mondta Fekete Zoltán Titusz, az RSM adójogásza az InfoRádiónak.

Fekete Zoltán Titusz hozzáfűzte, ez nem azonos az online adatszolgáltatás funkciójával.

Az adatexportáló funkció arra szolgál, hogy az adóhatóság egy ellenőrzéskor ki tudja emelni a programból, hogy milyen számlákat állított ki a cég. Az adóhatóság így olyan adatot tud szerezni, ami megmutatja a százezer forint alatti adótartalmú számlákat is.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
mackoka46
@human: Az nem is kérdés, hogy visszaélnek az így szerzett adatokkal is.
human
@KisGenyo2: Rossz példának hoznám fel amit az iskolák elektronikus naplójával csináltak. Régebben több cég is készített elektronikus naplót és lehetett választan kinek mi felel meg a legjobban. Na itt úgy tettek rendet, hogy betiltottak minden e-naplót és csak egyetlen központilag támogatottat lehetett használni, ami ezer sebből vérzett. Hatalmas hibák voltak benne, lassú volt, összeomlott.
Nem a központosított program ellen szólok, de akkor legyen már az profi és használható.
Eladott Ország
@human: Van már itt annyi e-napló mint égen a csillag, e-építési napló, víziközmű és vízgazdálkodási építmények e-napló, bányafelügyelet hatáskörébe tartozó egyes sajátos építmények e-építési naplója, csak egyről a kettőre nem jutunk, mert a magyar zsilip mindig szelel. A nagyok meg nagyban lopnak, milliárdokban mint midig.
KisGenyo2
@human: Én azt hoznám fel rossz példának, hogy a többit betiltották... Itt azonban az a helyzet, hogy amint a központi programra átállás kisebb költség (és bosszúság), úgy térnének át a gazdasági szereplők. Előbb utóbb maguktól is.
Az elején minden szoftver 1000 sebből vérzik. Ezt aztán szépen javítgatják, csiszolgatják.
Amúgy egy e-napló messze bonyolultabb, mint egy számlázó program. Annyit kellene benne megoldani, hogy legyen egy világos, gyors interfész, amin keresztül vevő és termék adatokat lehet beletenni. Ebből nem többet, mint ami a számlán megjelenik. Ennyi lenne ez.
eszegfu
Szerintem itt egy óriási tévedés van!! Ez nem igazán "online" számlázó programokról szól, tehát nincs összekötve a Nav-val ugy, mint az online pénztárgépek. Mármilyen számlázó programnak már vagy 1 éve kell "tudnia" egy adatexportot késziteni és ezt az XML fájl kell a Nav-hoz beküldeni. Na azért ez sem olyan egyszerü, hiszen a 100 eFt ÁFA-n felüli számlákat "azonnal", de max 24 órán belül meg kell küldeni! Tehát itt a könyvelő ezt nem tudja intézni! További gond lehet, hogy minden-- géppel kiállitott számlázó programmal rendelkező-- cégnek
regisztrálnia kell az u.n. KOBAK felületre, ahol még az IP számot is kérik! Tényleg már anyám nevét is tudják 6 példányban!:))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.