Az országban többfelé 10, néhol 20 centiméter körüli hó esett csütörtök reggel. Budapesten és több megyében további havazás, eső várható. A meteorológiai szolgálat veszélyjelzést adott ki. A havazás miatt több vonat elakadt, és útlezárásokra is számíthatunk országszerte.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Faecbook-oldalán azt írta: hajnalban főként északon és a Dunántúl északnyugati felén fordult elő az eső mellett havas eső, hó. Nyugatról, síkvidékről eddig 1-4 centiméterről érkezett jelentés, de a Nógrád megyei Tolmácsról és Romhányból már 15-20 centiméter körüli hórétegről számoltak be.

Elakadt vonatok, útlezárások – káoszt hozott magával a havazás – fotók

Hókotró Somoskőújfaluban. Fotó: MTI/Komka Péter

A magasabban fekvő területek közül Kékestetőn 17 centiméteres a hó, Hárskúton 8, Lillafüred-Jávorkúton 4 centis a hó, és Bükkzsércen is hólepel alakult ki.

Az alacsonyabban fekvő településk közül Sopron Kuruc-domb mérőállomáson 12 centis, Kőszegen 8 centis, Szombathelyen 4 centis a hó.

A meteorológiai szolgálat veszélyjelzést adott ki, ebben azt írta: napközben az Észak-Dunántúl egyes részein, valamint az Északi-középhegység északi területén hullhat akár 8 centiméteres hó. Az 5 centiméter feletti hómennyiség kiemelten Nógrád és a Dunakanyar térségében valószínű, de az Észak-Dunántúl térségében is kialakulhat, főleg az Alpok lábánál. Az Északi-középhegységben és a Bakonyban 300-400 méter felett 5-15, a Börzsönyben, a Dunazug-hegyvidék magasabb részein pedig 15-25, néhol 30 centiméter körüli friss hóréteg is kialakulhat. Ezen területektől délre a halmazállapot egyre inkább havasesőbe, esőbe megy át.

A havazás miatt Budapesten, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom és Nógrád megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Elakadt vonatok, útlezárások – káoszt hozott magával a havazás – fotók

Hóembert épít egy kislány a behavazott Normafánál. Fotó: MTI/Mohai Balázs

Kiemelték továbbá, hogy a délnyugat felől vonuló csapadékzónából jellemzően délutánig a Zala-Veszprém-Fejér sávban, valamint késő délutánig Pest és Nógrád megyében várható az eddig leesett 10-25 milliméter csapadékon felül még mintegy 5-10 milliméternyi eső hullhat.

A sok eső miatt Budapestre, Pest, Fejér, Komárom-Esztergom, Somogy, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést csütörtökre.

A meteorológiai szolgálat azt írta: estétől szárazabb levegő érkezik és gyengül a szél, emiatt nagy területen gyorsan fagypont alá csökken a hőmérséklet. Ez a napközben vizes, olvadó hóval érintett területeken lefagyást okozhat – hívták fel a figyelmet.

A hőmérséklet napközben 0 és plusz 5, a Dél-Alföldön 6-8 fok között valószínű. Késő estére mínusz 2 és plusz 3 fok közé hűl le a levegő.

Elakadt vonatok, útlezárások – káoszt hozott magával a havazás – fotók

Terepjáró a behavazott úton Pilisszentkereszt közelében. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Nem jár a vonat Balassagyarmat és Szűcs, valamint Szokolya és Vác között

Fa dőlt a vágányra Balassagyarmat és Szügy, valamint Szokolya és Vác között, a vonatok nem járnak ezeken a szakaszokon.

A Mávinform tájékoztatása szerint a Balassagyarmat-Aszód és a Vác-Balassagyarmat vonalon jelentős késésre kell számítani. A buszos pótlást az útviszonyok miatt nem engedélyezi a hatóság.

Forgalomkorlátozást rendeltek el a 2-es úton Nógrád megyében

A 2-es út teljes Nógrád megyei szakaszán korlátozzák a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű járművek közlekedését – közölte a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense csütörtökön az MTI-vel.

Nágel Tamás elmondta:

az intenzív havazás miatt csúszóssá váltak az utak, ezért rendelték el a korlátozást. A tehergépjárművek a kijelölt parkolókban várhatják meg a tilalom feloldását.

Forrás: MTI

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
A KPM megint felkészült a télre...csak a hóesésre nem...SZÁNALMAS!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
cikicakk55
Pár centi hó és mindjárt be áll a káosz.nem értem ezt az országot.A Németeknél,Osztrákoknál ennél sokkal nagyobb hó sem tudja lebénítani a vasút és a közút forgalmat. Magyarországon is tudhatnák,hogy a tél már csak ilyen.Hó is eshet.Azért,mert az utóbbi években csak elvétve volt havazás,nem jelenti azt,hogy ezután sem lesz.Emlékszem gyerekkoromban,novemberben leesett a hó és márciusig el sem olvadt.Hol több,hol kevesebb,de bőven volt utánpótlás.Jó,akkor persze nem volt ennyi autó,de vonatok akkor is jártak és villamosok is.Volt,mikor a hó magasabb volt mint én.Igaz,már felhajigálva a járdákról egy kupacba.
Hellcat
A KPM megint felkészült a télre...csak a hóesésre nem...SZÁNALMAS!!!
Pálinkás Pál
@Sámannus: Pont valami ilyesmit akartam én is belinkelni...megelőztél..:)
Azért röhejes hogy nálunk pár centi hó miatt már elakadnak a vonatok...mi lenne ha tél lenne,olyan békebeli igazi!!?
kokopelli
@nyanya001: ..azt hitték,hogy az idei telet a következővel fogják együtt megtartani!
Tudjuk,hogy a Zorbánék kürültekintő közgazdászok!Gyerekkorom óta cseng a fülembe
a Vater:"Felszkészültünk a télre!", meg az is mellékzöngével "Az anyátok Ludolph-szám
csá- jába készültetek fel"...persze,meg a cipőt a cipőboltból! Nyasgem! "
dr. prédikátor
Hát emmá sokk!! Má megent a Soros, vagy a Gyurcsány.Mi lesz itt ha igazi tél lesz???
wagabund
Ilyen 20 centis hóesés-horror esetén megmutatom a családnak a hókotró vonatok videóit.
Svédország, Finnország, Norvégia, Kanada, Alaszka vasútjai több méteres hóban is közlekednek...az is igaz, hogy ott három dízelmozdony tol egy speciális hóágyút, ami önmagában is félelmetes látvány..
a vonatok meg csak mennek, mert fizetett az az utas...
a Szibériai vasutakról még nem találtam videót..

(az megvan, hogy pár nappal ezelőtt egy sztrókot kapott utas miatt Szibériában kényszerleszállt óriásgép több órát várakozott a felszállással, ugyanis előbb jégteleníteni kellett a szárnyakat? ...csak mínusz negyven fok volt a reptéren..)
wagabund
@nyanya001: ez a videó mindent visz...mertugye a szembejövők is elfértek, valamint nem volt sehol egy szál közmunkás sem hólapáttal, vödör homokkal...

baromi technika kellett ennek a hónak az elágyúzásához..és sok pénz...

(mindkettő volt)
nyanya001
@wagabund: Na de hol vagyunk mi a 20 centinkkel ehhez képest...
vagy fordítva... na hol vannak a japcsik a magyarok 20 centijéhez képest... :D
nyanya001
Hofi mondta anno ..az a hülye akác... az a hibás...
itt meg ez a hülye hó ! Hát nem ?
wagabund
@nyanya001: Emlékszel '86 telére? Be szép is volt...állt az ország. Mínusz húsz fok alatt pár napig, legalább fél méter hó, vagy több, hófúvás mindenhol. A 72 es csuklós Törökbálinttól befelé jövet, még az autópálya előtt napokig állt az út szélére csúszva, kötésig érő hóban..meg egyéb ilyen finomságok...

de mi hősiesen álltuk a havat...úgy, hogy nem kaptunk SMS-t, mert nem volt mibe átülni..
nehéz idők voltak...

:-)
Sámannus
@Pálinkás Pál: Én már hetek óta nézegetem ezeket a videókat. Sokan csak akkor veszik észre a telet, amikor SMS.t kapnak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.