A nukleáris beruházások egyik szabályát próbálta meg a kormány egy salátatörvénybe rejtve megváltoztatni, ám az LMP észrevette a trükköt és szólt az Európai Uniónak.

Eddig úgy szólt a nukleáris beruházásokkal kapcsolatos törvény, hogy új reaktorblokkok engedélyezésénél az Országos Atomenergia Hivatalnak (OAH) hivatalból kell felkérnie független szakértőt, ám egy fideszes módosítás ezt arra változtatta volna, hogy a kivitelező maga hozhatta volna a saját szakértőjét – olvasható a Népszava cikkében

Megpróbált Pakssal trükközni a kormány, de az LMP résen volt

Fotó: atomeromu.hu

A cikk szerint egy energetikai salátatörvénybe rejtette a Fidesz a módosító indítványt, melyről december első hetében szavaz majd a Parlament törvényalkotási bizottsága. 

Az LMP azonban résen volt, a trükk észlelése után egyből az Európai Bizottsághoz fordult, mert aggályosnak látta a módosítást, ami nem is az első a Fidesz részéről: korábban volt olyan fideszes terv, mely vétójogot adott volna a kormánynak az OAH-hal szemben, de ezt az unió megtorpedózta, mert az OAH-nak tényleges függetlenséget kell biztosítani szerintük.

A Népszava cikke szerint valószínűsíthető, hogy Brüsszel jelzett a kormánynak az LMP-s jelzés után, ugyanis – bár még el sem fogadták a salátatörvénybe csomagolt eredeti módosítót – már megjelent a módosító indítvány módosítása. "Eszerint továbbra is a beruházó kérhetné fel a szakértőt, ám a törvény kizárná, hogy az adott megbízáson kívül bármilyen (rokoni, üzleti stb.) kapcsolat legyen közöttük" – olvasható a cikkben, amely szerint az LMP ezzel sem elégedett, ezért olyan módosítót fognak benyújtani, ami garantálja, hogy az OAH független szakértőt kérjen föl.

Az egész ügy hátterében a Népszava értesülései szerint az állhat, hogy 16-22 hónapos csúszásban van a Paks II. beruházás, ezt maga Süli János atomügyi tárca nélküli miniszter is elismerte korábban. A lapnak Szél Bernadett, az LMP társelnöke, frakcióvezetője arról is beszélt, hogy a gyorsítás mögött az is indok lehet, hogy a "fővállalkozó-generálkivitelező Roszatom képtelen teljesíteni a magyar és az uniós műszaki és biztonsági elvárásokat".

(Címlapi kép: atomeromu.hu)

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

mackoka46
Ilyen ocsmány fideszes módon hozzák az adótörvényeket is. Velejükig aljas a banda.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
CsipkeRózsa
Zoltán Benkei a Facebookról,

Te még soha nem ütöttél mellé? Nagyon gyakori az elütések előfordulása, nem muszáj szóvá tenni.
A Te kérdésed is elütéses, rossz névelőt használtál: a apaks?
mackoka46
@CsipkeRózsa: Mert a geci galeri despota ügynöksége smittify programot telepít gépeinkre !
quadrocopter
Helyes, jól tette az Lmp, minden sunyiságot azonnal kiadni Brüsszelnek! Alájuk kell vágni ott ahol és amikor lehet!
nemkati
"16-22 hónapos csúszásban van a Paks II. beruházás"
Kevés. 100 évet csússzon!
Béla333
Remélem lesz az LMP olyan helyzetben, hogy leállítsa ezt a rémálmot!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.