Igazi ökumenikus embernek, politikai úriembernek nevezte a Miniszterelnökséget vezető Lázár János a múlt héten elhunyt hódmezővásárhelyi polgármestert, Almási Istvánt pénteken a városi Szent István-templomban tartott gyászmisén. A volt városvezetőt a búcsúztatás után a Kincses temetőben helyezték örök nyugalomra.

A gyászszertartáson, amelyet Kiss-Rigó László szeged-csanádi katolikus püspök mutatott be, részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is.

Eltemették Hódmezővásárhely polgármesterét

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Lázár János, Hódmezővásárhely korábbi polgármestere méltatásában kifejtette, mentorát, segítőjét, mesterei egyikét veszítette el, akitől leginkább a szövetségi hűség fontosságát tanulta meg. Ilyet csak a legkülönbektől, a politikai úriemberektől lehet elsajátítani – fogalmazott.

Mint mondta, Almási István a szó teológiai értelmében is ökumenikus volt, hiszen gyakorló katolikusként egy evangélikus lelkész lányát vette feleségül.

A hétvégén valamennyi hódmezővásárhelyi templomban érte mondanak imát, minden háznál rá emlékeznek egy percre az emberek – tette hozzá.

Lázár János úgy fogalmazott, Almási István "vérbeli muzsikusként" mindig a harmóniát, az összhangzást kereste, "azt, ami összeköt, sohasem azt, ami elválaszt". Ez határozta meg közéleti munkáját és szerepfelfogását is – húzta alá.

Almási István Hódmezővásárhelyen intézménnyé, a helyi élet szerves részévé vált, akinek nem voltak ellenségei, haragosai, akit mindenki szeretett. Lázár János megjegyezte, nem is ismer más embert, akire ez igaz lenne.

Ha van az országnak leghűségesebb városa, kell, hogy legyen leghűségesebb polgára is. Ez Almási István volt

- jelentette ki.

A politikus felidézte, mentora 2002 februárja és októbere között, Rapcsák András városvezető halála után megbízott polgármesterként tevékenykedett. Már akkor lehetett volna ő az utód, de azt mondta, jöjjenek a fiatalok. "Így lettem akkor a polgármester én, a mester ő" – jelezte.

Lázár János szerint Almási István az "utolsó mohikánok egyike" volt, akinek a szava és a kézfogása többet ért ügyvédek hada által írt százoldalas szerződéseknél.

Elmondta, amikor nemrég a kórházban meglátogatta Almási Istvánt, akkor is csak a városról akart beszélni, és még a betegágyán is kemény, erős kézfogása volt. Lázár János azt mondta, igyekezni kell úgy élni, hogy az elhunyt vezető "becsületes, férfias kézfogására mindig méltók legyenek".

Kiss-Rigó László kiemelte, Almási Istvánt a hűség, a lojalitás és a kötelességteljesítés jellemezte. Kötődött az értékekhez, a családhoz, a közösséghez, a városhoz, a nemzethez és a hazához. Identitásban gazdag, valódi értékekhez kötődő közösség jellemezte városát is – mondta a szeged-csanádi püspök.

A volt városvezetőt a Kincses temetőben – dzsessztrombitaszó kíséretében – helyezték örök nyugalomra.

Almási István (Fidesz-KDNP) november 20-án, életének 73. évében hunyt el. Az önkormányzat saját halottjának tekinti.

Almási István a Békés megyei Eleken született 1944. július 12-én. 1968-ban szerzett diplomát a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán magyar-ének-zene általános iskolai tanár, majd 1979-ben népművelő szakon.

Zenészként a Molnár Dixieland Zenekar tagja, a Promenad Dixieland Zenekar alapítója és vezetője volt. A közéletben is aktív szerepet vállalt, 1979-től az Előadóművészek Országos Szövetségének, 1983-tól a Magyar Könyvtárosok Országos Egyesületének tagja volt, alapítója a Németh László Társaságnak.

A Kereszténydemokrata Néppárt tagja, 2003-tól 2016-ig a hódmezővásárhelyi szervezet elnöke volt. 1994-ben választották Hódmezővásárhelyen önkormányzati képviselőnek, 2000-től alpolgármesterként, 2012-től polgármesterként dolgozott.

A köztársasági elnök 2010-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést adományozta Almási Istvánnak.

Forrás: MTI

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
ha már ott volt a dagadt törpét nem lehetett volna? =))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
lampa laz
Lézer már a második pógármesterét temeti...
RonaGyuri
ha már ott volt a dagadt törpét nem lehetett volna? =))
division
Nyugodjék békében. Sajnos ilyenkor is vannak olyan sötét emberek akik mások halálából is politikát csinálnak és bunkóznak. Megjegyzem ők akarnak kormányváltást...
Cicamama55
Nyugodjék békében! Őszinte részvétem a Családjának. Ő is, Lázár Jánoshoz hasonlóan közkedvelt ember volt a városukban...Sokszor gondolok arra, jó lehet Hódmezővásárhelyen élni, mert olyan polgármesterei voltak hosszú ideje egymás után, akik mindent kiharcoltak a városukért, az ott élőkért...
Equus
picsába... csak nem vmi krisztus reinkarnációja volt?... Jankó! Ennek nem hordoztad a táskáját?
Equus
egyik ingyenélő körbenyalta a másikat... a temetésen meg ott voltak a piócák és a reménybéli piócák is.
Pálinkás Pál
@division: "Ilyet csak a legkülönbektől, a politikai úriemberektől lehet elsajátítani – fogalmazott."
...copy by Lézer Tahó...
Nos ki viszi a politikát a temetésre bunkókám???
quadrocopter
@division: Össze ne szard magad a hatalmas részvétben - sunyiló!
Foxley
@division: Valamivel kiverted itt a biztositékot vagy úgy alapból igy reagàlnak?
division
@Foxley: Alapból, nehéz elviselni az átlag magyarnak ha valaki nem a Fideszt szidja folyton, pláne ha még jól is él mert nem született alapból tehetetlennek. Ha még azt is leírtam volna hogy ismerem Lázárt és durván 40 km a távolság közöttünk...:-))
division
@quadrocopter: Te inkább folytasd a páratlan eszmecseréidet durbincs fórumtárssal, az a neked való szerep:-)
division
@Pálinkás Pál: Igazad van bunkókám...vagy mégsem?
quadrocopter
@division: Hogy tisztán láss magad körül:

1/ A hozzászólók jelentős száma politikailag motivált - ahogyan te is!
2/ A net jó tulajdonsága, hogy itt mindenki azt állít magáról, amit akar - ellenőrizhetetlen!
3/ Tudok itt olyanról - bár csak közvetve ismerem - aki tehetősségben messze fölötted áll, de soha nem olvastad te, hogy ilyen-olyan jól élek! Ja, a tehetségének köszönheti, nem a rezsimnek!
4/ A kutya nem irigyel tőled semmit, tekintve, hogy nem ellenőrizhető az állatásod!
5/ Itt sem mindenki peremkerületi proli, de még csak utalásban sem találsz olyan megnyilatkozást, hogy "hú de fasza nekem, mert nekem jól megy!"
5/ Pontosan azért nem találsz utalást, mert elsősorban a politikai megnyilatkozás a lényege a beírásoknak és nem a butuska hivalkodás, amely egyben bemutatja sekélyes lelki világodat!
6/ Azt sem lehet tudni, hogy menőző előadásod nem egy megszerkesztett politikai agitáció, orientációs befolyásolási kísérlet egy olyan oldalon, amely nem éppen rezsimpártinak minősíthető!
7/ Lelkivilágodat tedd rendbe, mert itt még senki nem kérdezett rá, "hogyan csináltad?"
8/ Ez egyben elárulja azt is, a kutya sem kíváncsi rá., ergo: a hamisan beállított irigyelt jóléted
- amit már nem először sütsz el, mert neked ez a primitív értékrended - itt semmit nem nyom a latban!
Ez van - láss tisztán magad körül!
division
@quadrocopter: Azt hiszem nem én vagyok itt az aki folyton telesírja az oldalt vagy anyázik, káromkodik, gyűlölködik saját tehetetlenségében. Egyébként meg ha már régóta itt lennél a propin nem kérdőjeleznéd meg a kilétemet. Persze igazad van, nem ez a lényeg, de most őszintén: Nem mindegy mit írok? Én csakis egy szar ember lehetek mert még mindig a Fidesz mellett állok, az teljesen mindegy lenne itt a többségnek milyen ember is vagyok, hogyan bánok az embereimmel, mit is csinálok az életben, stb. Egy a lényeg itt egyedül, hogy mivel nem szidom minden második mondatomban a Fideszt így nem lehetek más csak seggnyaló, haver, csókos, stb. Jó lenne ha mások is tudnának tisztán látni maguk körül, csak a nagy gyűlölet mellett ez nem megy.
quadrocopter
@division: Egyben ítéletet is mondtál magadról - a magyarázatoddal!
division
@quadrocopter: Nem egészen, én azt írtam le amit egyből gondol rólam valaki ha nem mindenért a Fideszt hibáztatom. Ott tartunk hogy nincs ember már csak párthovatartozás.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.