Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár szerint minden perc számít, ezért ha valaki rosszul lesz az utcán, azonnal meg kell kezdeni a segítségnyújtást, nem szabad várakozni.

Az egészségügyi államtitkár szerint az utcai segítségnyújtásban mindenkinek részt kell vennie, nem szabad másokra várni; a bajba jutott embereknek sok esetben csak így van esélyük a maradandó károsodás nélküli túlélésre.

Ónodi-Szűcs Zoltán az Országos Mentőszolgálat Wake Up – Mentsünk együtt életet! című, középiskolásoknak szóló országos kampányának debreceni állomásán tartott sajtótájékoztatón azt mondta: Magyarországon az utcákon évente hatezer olyan ember lesz rosszul, akihez mentőt kell hívni.

Nem szabad másokra várni az utcai segítségnyújtásnál, mert életek múlhatnak a gyorsaságon

Fotó: wikipedia CC BY-SA 2.0/Rama

A mentők kiérkezési ideje 15 perc, ugyanakkor öt percnyi esélyük van az embereknek arra, hogy maradandó károsodás nélkül túléljék a rosszullétet, ezért a mellettük állóknak azonnal a segítségükre kell sietniük, és a mentők kiérkezéséig meg kell kezdeni az újraélesztést – magyarázta a tennivalókat az államtitkár.

A rossz újraélesztés is jobb, mint semmit sem tenni

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója hozzátette: a rossz újraélesztés is jobb, mint ha semmit nem tesznek, ugyanis e nélkül percenként 8-10 százalékkal csökken a bajba jutott emberek esélye, hogy maradandó károsodás nélkül meggyógyuljanak.

A nap folyamán a debreceni Kossuth gyakorló, illetve a Tóth Árpád gimnáziumban összesen háromszáz középiskolás mentősök irányításával, úgynevezett ambubabákon gyakorolhatta, hogyan kezdjék el az újraélesztést addig, amíg megérkezik a mentő.

Az újraélesztési bemutatókon ott voltak az Irie Maffia zenekar tagjai is: a diákok a szívmasszázst az együttes 100 bpm (beats per minute – percenkénti leütésszám) ütemű Wake Up! című slágerérére tanulták meg, a dal ritmusa ugyanis pontosan illeszkedik a mellkaskompressziók tempójához.

Ónodi-Szűcs Zoltán köszönetet mondott az együttesnek, amiért személyesen részt vesznek a kampányban és jelenlétükkel is mozgósítják a fiatalokat: eddig összesen több mint 850 diák kapott oktatást újraélesztésből.

Az MTI érdeklődésére hozzátette: azon túl, hogy felhívják a figyelmet a gyors segítségnyújtásra, fontos az is, hogy az alaptantervbe is bekerüljön az újraélesztés oktatása, és erre jó az esély.

Csató Gábor szerint az életmentés állami feladat és a kormány fontos stratégiai kérdésnek tekinti a mentőszolgálat fejlesztését, de tudni kell: hiába érkeznek ki a mentők a rosszul lévő emberhez, ha addig senki semmit nem tett az érdekében. "Néhány perces tanfolyammal gyakorlott újraélesztővé lehet válni" – mondta. Ehhez Ónodi-Szűcs Zoltán hozzátette: sokan félnek attól, hogy esetleg "bajt okoznak az újraélesztéssel, de nem tudnak bajt okozni, csak azzal, ha nem csinálnak semmit".

"Nem baj, ha roppan, ha törik a borda"

Papp Csaba, a debreceni önkormányzat egészségügyi bizottságának alelnöke, maga is aneszteziológus szakorvos felhívta a figyelmet arra, hogy az újraélesztés komoly fizikai munka, "de bátran kell csinálni, mélyen nyomni a mellkast, nem baj, ha roppan, ha törik a borda, az meggyógyul, de életet így lehet menteni".

Elmondta azt is: az önkormányzat két ambubabát adományozott a tankerületnek, hogy minden 12. évfolyamos debreceni diák tanulja meg az újraélesztést.

(MTI)

(Címlapi kép: wikipedia CC BY-SA 2.0/Rama)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
Háromszor végeztette el velem az évek során az elsősegélynyújtó tanfolyamot a cégem. Fejben tudok majdnem mindent. De nem tudom éles helyzetben hogyan tudnám csinálni. Persze biztos segítenék, gondolom most, de lehet lefagynék...vagy ha mégis jól segítenék-e?
Amúgy a mentő nem ér ki 15 perc alatt...
Szeparepa2
Ezt egyébként már közép iskolában osztályfőnöki vagy állampolgári órán tanítják és gyakoroltatják, ugyanis jobb helyeken tananyag a sürgősségi elsősegély, alapvető újraélesztés stb... Tehát ma már alapműveltség része kell legyen
badboy
Nem elég egyszer megmutatni az iskolában. Minden évben a tanulóknak fel kellene frissíteni a tudását,torna óra keretében,annak terhére. És vizsga,ami beszámít a torna jegybe. Így 10-12 év alatt berögzül a tudás. Rutin szerű lesz,pánik helyzetben előjön.
badboy
Évekkel ezelőtt kigyulladt egy lada a belvárosban. Mindenki nézte,ahogy felcsaptak a lángok. A közeli benzinkutasok is csak zsebre dugott kézzel nézelődtek. Megálltam,kikaptam a tűzoltó készüléket a kocsiból eloltottam a kezdődő tüzet,asszony meg hívta közben a tűzoltókat. Szerencsére sikerült meggátolni,hogy a kocsi kiégjen. Persze,ha késlekedek,akkor már nem lett volna elég a kis haboltó. Vissza-vissza akart gyulladni a kifolyó üzemanyag vagy olaj. A srác hálás volt,ki akarta fizetni a tűzoltó készüléket,de nem engedtem neki. Volt elég baja. Ezért nem szabad várni,cselekedni kell. Lehet,hogy egyszer nekem lesz szükségem segítségre. Ki tudja?!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél