Bejelentette béremelési javaslatát a Metro Kereskedelmi Kft., ám a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete ezt nem fogadta el, és sztrájkbizottságot alakított.

A Metro Kereskedelmi Kft. közzétette béremelési ajánlatát pénteken, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) ugyanakkor azt közölte, hogy a javaslatot nem fogadta el és sztrájkbizottságot alakított.

A Metro pénteken este arról tájékoztatta az MTI-t, hogy minden dolgozójának az alapbér felett, éves szinten kéthavi alapbérnek megfelelő extra bért garantál, ami rugalmasan felhasználható cafeteria-keretként is. Így a vállalatnál 2018. január 1-jétől a legalacsonyabb garantált munkabér meghaladja a 211 ezer forintot, ami több mint 30 ezer forinttal magasabb a jogszabályban előírt garantált bérminimumnál.

Nem egyezett ki a cég és a szakszervezet, sztrájk lehet a Metro-áruházaknál

Fotó: wikipedia CC BY 3.0/eug.sim

A közlemény szerint a bérrendezés eredményeként az áruházi – nem vezetői szintű – dolgozók 86 százaléka kap januártól 23 ezer forintot meghaladó munkabéremelést. A bérrendezési program kidolgozása során kiemelt szempontként kezelték, hogy ne csak a legalacsonyabb jövedelmi szinten lévő munkavállalók bérét emeljék. Az áruházi vezetői, valamint egyéb kiemelt felelősségű pozíciók esetében átlagosan 22 ezer forint egyéni teljesítménytől és bérszinttől függő béremelést alkalmaznak – közölte a Metro.

A társaság közleményében kitért arra, hogy a 2018-as bérrendezés tartalmáról több körben egyeztettek a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével (KASZ). Az alapelvekben és irányokban egyetértésre jutottak, a Metro a KASZ visszajelzései alapján további elemekkel egészítette ki és értékében megemelte ajánlatát – írták.

A cég azt is közölte ugyanakkor, hogy végső megegyezésre még nem került sor a pénteki tárgyaláson.

A bérrendezési programot a Metro az összes dolgozót képviselő Központi Üzemi Tanáccsal (KÜT) együttműködve, a dolgozói igényeket és visszajelzéseket figyelembe véve, javaslataikat beépítve véglegesítette. A pénteki egyeztetésen a KÜT képviselői egyhangúlag támogatták a programot – közölte a vállalat.

A Metro a dolgozók várakozása miatt tette közzé a KÜT által támogatott bérrendezési csomagot – áll a közleményben.

KASZ: olyan bért ajánlott a cég, ami távolt állt a követelésektől

A KASZ a honlapján megjelent tájékoztatásban ugyanakkor azt közölte: november 28-án tárgyalt a szakszervezet és a Metro vezetése. A cég a bérek kapcsán olyan ajánlatot tett, ami távol állt a KASZ követelésétől, így ezt az ajánlatot a tárgyalódelegáció nem fogadta el.

A Metro ezért a bérajánlatát visszavonta, és péntekre újabb béremelési javaslatot készített. A második ajánlat némiképp eltért az előzőtől, de nem tartalmaz érdemi előrelépést, amit ezért a KASZ nem tudott elfogadni – írja a szakszervezet.

"Mivel tisztán látszik, hogy a tárgyalások nem vezetnek eredményre, a KASZ megalakította a sztrájkbizottságot. A cégnek a jogszabályok szerint 7 napja van arra, hogy tárgyaljon a szakszervezettel, és elfogadható bérajánlattal álljon elő. Ha ez nem történik meg, sztrájk lesz, mégpedig olyan időpontban, amely fájni fog a cégnek" – fogalmazott a szakszervezet.

A KASZ hamarosan közzéteszi a követeléseit, de a cég ragaszkodott ahhoz, hogy pénteken kommunikálja saját béremelési terveit a dolgozóknak, ezért fontos leszögezni, hogy az nem egyezik a szakszervezet véleményével – közölte honlapján az érdekképviselet.

(MTI)

(Címlapi kép: wikipedia CC BY 3.0/eug.sim)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

mackoka46
Orbánc szétlopja az áruházláncok pénzét is. A kereskedelmet is először kivérezteti, majd a sikkasztott, majd mosott ezer milliókból valamelyik strómanjának a pénzmosójának a fideszes kurvájának nevén akvirálja.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.