December 5-én lesz elérhető a tavalyi nemzetközi olvasás és szövegértési felmérés eredménye, amelyen az országban 4600 kisdiák vett részt.

December 5-én lesznek nyilvánosak a legutóbbi, 2016-os Nemzetközi Olvasás és Szövegmegértés Vizsgálat (PIRLS – Progress in International Reading Literacy Study) eredményei – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma vasárnap az MTI-vel.

A nemzetközi tanulói teljesítménymérést 2001 óta ötévente szervezi az IEA (International Association for the Evaluation of Educational Assessment – Nemzetközi Oktatási Eredményvizsgálati Szövetség) a 4. évfolyamos tanulók szövegértési képességeinek és az azzal összefüggő háttértényezőknek a vizsgálatára.

Mikulás előtt kiderült, tavaly hogyan olvastak a magyar diákok

Fotó: pixabay.com CCO

A legutóbbi, 2016-os mérésben 50 ország közel 320 000 tanulója, Magyarországon 149 véletlen mintavétellel kiválasztott iskola 209 osztályának 4623 tanulója vett részt.

A 2001-ben kialakított 500 pontos PIRLS-skálaátlaghoz viszonyítva 2001-ben 543, 2006-ban 551, 2011-ben pedig 539 pont lett a magyar tanulók átlageredménye.

A PIRLS-vizsgálatot a világon mindenütt az adott ország nemzeti központja szervezi. A PIRLS az országos kompetenciamérés, a PISA és a TIMSS (Trends in International Mathematics and Science Study – Irányzatok a Matematika és a Természettudományok Oktatásában) mellett az egyik legjelentősebb oktatási mérés – áll a minisztérium közleményében.

(MTI)

(Címlapi kép: pixabay.com CCO)

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
ahogy a politikusaink és fírkászaink példáját látjuk elkeserítő lesz az övéké is! =))
42
Az jó, mert így egyből tudni fogja a Mikulás, hogy mit hozzon a magyar gyerekeknek.
Eddig Q nagy volt a Mikulás Magyarországra szánt zsákja, mert tele volt mindennel (meg a hócipője is), de így sokkal könnyebb dolga lesz.
Mondjuk a könyvek nem könnyűek (aki költözött sok könyvel, az tudja), de nem kell teljes terjedelmű könyveket hoznia, elég lesz a könnyített olvasmányoságos.
Nessy
Felvirrad a képregények és a hangos könyvek hajnala!
Persze, az se legyen hosszú, és elgondolkoztató!
justhpeter
@RonaGyuri: @42: @Nessy: Fújjjjj ! Nagyon pesszimisták vagytok ! Magyarország ebben is jobban teljesít. Nézzétek meg Kovács Zoltánt, Tuzson Bencét és Németh Szilárdot és rájöttök, hogy a többiek csak ezeknél jobban teljesíthetnek. Hát itt a fejlődés.
42
@justhpeter: Hallgattam rád (bárcsak ne tettem volna!), és megnéztem az általad említett "urakat".
Most még pesszimistább lettem.
Optimizmus?
Függöny le, balra el.
RonaGyuri
@justhpeter: na itten van a gond, hogy csak náluk jobban! =))
RonaGyuri
Egy igazi poén a témában: a mai mno.hu egyik vezető írásának (részben vonatkozó) címe: "Kiderül, valóban a funkcionális analfabéták országa leszünk-e"

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.