Országosan évente legalább 600 új villanyszerelőre lenne szükség, ám a létszámnak alig a fele végez az iskolákban – és legtöbbjük megy is külföldre.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület felmérése szerint évente legalább 600 új villanyszerelőre lenne szükség az országban, ez azonban 45 százalékkal magasabb elvárás, mint ahány végzős diák van jelenleg.

Már a villanyszerelőket is elérte a munkaerőhiány

Fotó: pixabay.com CCO

A hvg.hu cikke szerint nemcsak, hogy kevés a végzős villanyszerelő, de sokan közülük szinte egyből külföldre mennek dolgozni, mivel ott sokkal jobban tudnak keresni. A cikk szerint Németországban egy minimális külföldi munkavállalói tapasztalattal és alapfokú német nyelvtudással, na meg jogosítvánnyal havi 750 ezer forintos fizetést is össze lehet szedni. 

A Pénzcentrum összesítése szerint a villanyszerelőknek szóló hazai állásajánlatok közt nagy a szórás a bérezést tekintve. Míg Nyugat-Magyarországon céges autóval és 300 ezres bérért keres egy multi villanyszerelőt, addig átlagos hirdetések nettó 174-250 ezer forintos fizetés közt mozognak.

(Címlapi kép: pixabay.com CCO)

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Megint nincs egy józan eszéből ki nem vetkőzött alattvaló, aki levenné a fejéről a harci sisakot és közölné vele, hogy gáz van.Mondjuk az is igaz, hogy ott, ahol egy jogvégzett sufnijogász miniszterelnök lehet és széttrolkodhat egy országot, ahol egy betanított esztergályos papminiszterként zúzhatja szét a szociális rendszert, ahol a külügyben több a teremfocista és a celeb, mint a hivatásos diplomata, ahol a négyosztályos, köztörvényes félanalfabéta a kormánybiztosságig viheti és egy pucér seggű gázszerelőt az ország önerőből milliárdosaként ünnepel a rajongótábor, ott egy villamosmérnök, vagy egy HR-felelős is lazán vezethet buszt, a takarítószemélyzet pedig nyugodtan nekiállhat műteni. De egy ilyen hely magára vessen. Mert lehet, hogy a léhűtőkkel, pereputtyal, semmihez nem értő ivócimborákkal és gyerekkori barátokkal feltöltött állami intézmények napi ténykedése nem hat közvetlenül emberi életekre (dehogynem), de az, hogy melyik villanyoszlopra mászik fel Ödönke a csuklós buszával, amit tegnap vezetett először, az kissé közvetlenebb módon elborzasztó. Hát ez van. Persze, ki lehet ezt is magyarázni, hogy miért nincs ezzel semmi baj, de szerintem két Soros-hiszti között változatlanul jobb lenne kijózanodni. Még mindig van idő.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kokopelli
@Equus: felejtsd el a 3000€-os netto fizetést! ;-)
Equus
@kokopelli: nem írtam ilyet... Nem értem...
kokopelli
@Equus: Lehet,hogy a dec.3.-i 12:29-es kommentedet félreértettem?
A 750 000+szoc.biztosításokat az osztrák bérnek vettem! Ok. vegyünk
2500€ nettót + bitosításokat (orvosi+munkanélküli+nyugdíj...stb).amit
meg kell bruttóba havonta keresni!
1magyar
@durbincs: Nem jut, de nincs rá szükségem.
kokopelli
@Pálinkás Pál: (dec.3 ,18:02) Körösztkérdés! A kádárkorszak végefelé ez még nem volt
látható? Mármint az,hogy az ország lassan "feléli magát"? Sokat beszélgettünk arról a
volt évfolyamtársaimmal a rendszeres találkozóinkon!Optimisták voltak a fiúk!..én nem ;-)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.