2018 elején el szeretnék kezdeni a Paks II-es beruházást, ennek érdekében az oroszoktól a magyar kormány már 98 millió eurót hívott le.

Gőzerővel zajlik a munka annak érdekében, hogy 2018 elején az úgynevezett felvonulási területen megkezdődhessenek a Paks II beruházás kivitelezési munkái – mondta a paksi atomerőmű kapacitás-fenntartásáért felelős államtitkár az Inforádió Aréna című műsorában kedden.

Ennek keretében lehívták a magyar-orosz államközi hitel első, 98 millió eurós részletét – tette hozzá Aszódi Attila.

Paks II.: már közel 100 millió eurónyi orosz hitelt hívtak le

Fotó: atomeromu.hu

Az erőmű kulcsrakész, fix áras és fix határidős megtervezése, megépítése és üzembe helyezése a fővállalkozó feladata. A munkában becslések szerint akár háromezer alvállalkozó is részt vehet majd. A Paks II. projekttársaságnak az egész tervezési, építési folyamatot nyomon kell követnie és ellenőriznie, minősítenie kell a munkában részt vevő cégeket – mondta a szakember.

Az új blokkok a tervek szerint 2026-ban és 2027-ben kereskedelmi üzembe lépnek.

A létesítési engedélykérelemben kell bemutatni, hogy a nukleáris létesítmény meg tud majd felelni a nukleáris biztonsági szabályoknak. Ezt a mintegy 200 ezer oldalt tartalmazó dokumentumcsomagot jövőre kell majd beadni az Országos Atomenergia Hivatalhoz (OAH) – jegyezte meg Aszódi Attila.

A biztonságra vonatkozó szabályok betartását az OAH ellenőrzi, de az atomtörvény szerint a végső felelős az erőmű üzemeltetője, nukleáris értelemben a létesítmény tulajdonosa. A nemzetközi szervezeteken keresztül külső kontroll is érvényesül – tette hozzá.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a legtöbb, atomenergiát alkalmazó ország elsősorban az ellátásbiztonságot, a klímavédelmet és az olcsó, megfizethető villamosenergiához hozzáférést tartja a legfőbb szempontnak.

Az EU-ban jelenleg a villamosenergia egynegyede származik atomerőművekből, melyeknek az élettartamra vonatkoztatott szén-dioxid-lábnyoma alacsonyabb, mint például a szél- vagy a napenergiának – ismertette.

Az árat tekintve van bizonytalanság – erősítette meg. Azzal számolnak azonban, hogy a következő 15 évben a 600 ezer megawattnyi európai nagyerőműből ki fog esni 150 ezer megawatt az erőművek magas életkora és a klímavédelmi célkitűzések teljesítésére, ami növelni fogja a villamosenergia nagykereskedelmi árát.

Beszélt arról is: azzal számolnak, hogy az építőipari munkák zömét magyar munkavállalók tudják elvégezni. A munkaerőhiányra a nemzetközi együttműködést említette megoldásként, ami jellemző az ilyen projekteknél. A teljes üzemeltető személyzet 1100 fős lesz, azt szeretnék, ha ennek derékhadát magyar instruktorok képeznék ki.

(MTI)

(Címlapi kép: atomeromu.hu)

67 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Amit ma ellophatsz, ne halasszd holnapra...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
Kopik a suska szépen, oszt. még egy kapavágás se történt, vajon mikor visszafizetni kell akkor is ilyen ,,szorgalmasak,, lesznek a fiúk ???
Nessy
@papa.49: Az nem az ő gondjuk! A pénz most kell az év végi jutalmakra, a visszafizetés már a költségvetés, illetve a jó nép feladata! lesz rá harminc évük!
Qqberci
Amit ma ellophatsz, ne halasszd holnapra...
karma1
Hat valamibol finanszirozni kell a minden idok legnagyobb valasztasi csalasat, amire a futyi$$ keszul...!? Ebbol fog jutni eleg a hataron tuliak megvasarlasara...
karma1
Szoval akkor hogy is kergette adossagba Magyarorszagot a Gyurcsany kormany? Valaki meselne errol reszletesen?
rdos
Hurrá! NATO tagállamban orosz urán olyan elrendezésben ami magától vagy "hátsó ajtón" keresztül akár el is szállhat (piszkos bomba). :-( De jó lesz nekünk. :-( NATO-t miért nem zavarja?

"Magyar instruktorok". Miért nem nemzeti instruktorok? Milyen testrész ez az instruk-torok? Garat táján? Szájüregi valami? Nem lehetne magyarul beszélni? Írni?

A százezer évig működő nagy aktivitású radioaktív hulladék tárolónak hány fős személyzete lesz százezer éven keresztül? Ezek bérköltsége, a tároló üzemeltetésének a költsége mekkora? Hogy lesz ebből olcsó áram, ha még az ük-ük-ük- ... unokáink is fizetik a költségeket haszon nélkül? Nem unokáink kirablása és veszélyeztetése ez? Mert szerintem az!

Átlátszó derítette ki, van ott (pont Paks2 alatt és tehát Paks mellett!) egy nem túl régen (kevesebb mint százezer éve) aktív vető. Eszerint Paks is rossz helyen van, erre mellé építjük Paks2-t? Nem baj hogy még az orosz szabvány szerint sem szabadna ide építeni? Az atomenergia ügynökségről az Eu-ról már nem is beszélve.

Lesz elég víz a Dunában? Csak azért mert kisvízkor már most sincs! Ugye az az alaperőmű ami kisvízkor leáll, az nem alaperőmű!

Hirtelen csak ennyi kétség jutott eszembe, arról nem beszélve, hogy tul.képpen miért "küldte haza" a szojveteket moszkoVitya ha most meg visszahívja az oroszokat? Lehet hogy nem is moszkoVitya döntött? He így van, akkor ez nem kockáztatja saj. országunkon túl az egész Eu és NATO biztonságát? Ha netán igen, akkor nevezettek (Eu, NATO) miért nem tiltakoznak?
papa.49
@rdos: Sok érdekes, fontos kérdést felvetettél, igen nekem is az a véleményem, hogy a ruszki aknamunkája, meg az EU. hivatalnokok töhötömsége együtt fogja okozni, hogy kibasznak bennünket az Unióból, a medve karjaiba, és kezdődhet az újabb alávetettségünk kb. 50 év !!!
quadrocopter
Mit vásárol megint Analfa Béla, amiről fogalma sincs?
rdos
@papa.49: :-( Remélem nem a próféta szólt belőled.
Eladott Ország
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2017/02/energy.jpeg
Uralkodj és lopj.
Magyarországot, ahol egy vezető fideszes politikus azt tudta mondani, hogy azért nem
kell napelem vagy szélkerék, mert nem mindig süt a nap és a szél is össze-vissza fúj. Nem úgy
mind bárhol másutt a világon, ahol ezek szerint mindig süt a nap, és a szél is fegyelmezett.
Dániában tavaly volt olyan nap, amikor az áramot teljes egészében a szélturbinák generálták.
Németországban volt olyan nap, amikor annyit termeltek a megújulók, hogy ingyen adták az
áramot. De nem kell olyan messzire menni példákért. Már a szomszédaink is jócskán megelőztek minket. Az összes magyar napelem-kapacitás 77 MW, miközben a csupán kétmillió lakosú Szlovéniában háromszor annyi, az ötmilliós Szlovákiában hétszer annyi, Csehországban pedig huszonnyolcszor annyi. Még Romániában is a magyar kapacitás többszöröse. Hasonló a helyzet a szélenergia hasznosításával is. Lengyelországban nyolcszor annyi szélerőművet telepítettek, mint nálunk, Romániában hatszor többet, sőt még Bulgáriában is a kétszeresét. Romániában a szélkerekek névleges teljesítménye már másfélszerese a paksi atomerőmű teljesítményének. Mit tesz ezzel szemben Orbán Viktor? Horribilis adót vet ki a napelemre, és blokkolja a szélturbina-építést. Amióta ő van uralmon, egyetlen engedélyt nem adtak ki. Ellenben atomerőművet építenek akkor, amikor másutt már zárják be őket.
kokopelli
@Shikari: egy erőmű nem áramot ad,hanem energiát,ami a feszültség,az áram
és az idő szorzata! A cosfi-t hanyagoljuk el,mert a valós és a meddő energiából
csak az első az érdekes,mint felszámolható fogyasztás! ;-)..a meddő ellen "har-
colnak a vállalatok helyi energetikusai,hogy ne terhelje a hálózatot feleslegesen!
kokopelli
@Eladott Ország: ...és még nem említetted az ár-apály "erőműveket",amik a tenger-
rel rendelkező EU-s országok üzemeltetnek! Kb 10 éve él a "0- energiás" lakóházak é-
pítése,ami egyre nagyobb szerepet kap a nyugati részen! Egy párat már megnéztem!
Hellcat
Ez miatt még 1x csúnyán faszulni fog az ország...
Macskanő
@Shika

A vajda szerint a Paks 2 az energetikai függetlenségünk kulcsa. Ühümm...
Paks 1. Orosz fűtőelem, orosz átvétel a hulladékra.
Gáz. Orosz. Ha Vlagyimir elzárja befagy a seggünk.
Olaj. Orosz.
Ezek mellé egy új atomerőmű az oroszoktól abszolút a függetlenség legszebb példája.
Függetlenség.. Az.. Az orosz adja a fűtőanyagot, a hitelt és ő veszi át a kiégett fűtőelemeket. Aztán ha egyszer valami megsértődik, dughatod a seggedbe az uránrudacskákat, mert mondjuk nem veszi át. Vagy mondjuk tízszer annyiért, mint addig. És egy ilyen hitelből termelünk majd úgy áramot, hogy azt nyereségesen fogjuk eladni. Ühümm.. Kinek?
Macskanő
Mi lesz mikor el kell kezdeni törleszteni, aztán nem lesz elég adóbevétel,
21 éven keresztül kell majd törleszteni évi 300-400 milliárddal !!!
A sok fiatal kimegy külföldre akkor vajon ki fogja törleszteni ???
Lázár, Rogán, vagy a nyugdíjakból?Akiknek a fizetése és nyugdíj is a versenyszférában dolgozók adójából termelődik ki.A sok Fidesz birka még mindig azt hiszi, hogy Paksot azért akarja annyira Orbán, hogy nekik legyen áram?Ez egy 4000 Milliárdos buli!!
Ha csak a szokásos"jutalékkal" számolnak az is nagyjából 600-800 milliárd a maffia "családtagjainak" ...Ennél az üzletnél szerintem nem hazudik Orbán. Most teljesen hiszek neki, hogy az évszázad üzletét köti. Biztos vagyok benne, hogy ezért a "remek" üzletért annyit kap zsebbe az oroszoktól, hogyha kp-be kapná, féltucat kamiont kéne küldeni érte.Ha esetleg annyira kell az atom, kell Paks2 miért nem írtak ki nemzetközi tendert? Olcsóbb is lett volna, meg törvényes is.Mikor a szocik fejében járt a Paks 2 ötlete, meg a Déli Áramlaté, akkor Orbán hazaárulásról ordított habzó szájjal. Most miért nem az?Most már nemzeti érdek?
Clavigo
@Shikari: Te nagyon sötét vagy. A te agyadat egy atomvillanás sem tudná megvilágosítani..
rdos
@Shikari: Kitalálom, téged sem fognak megkérdezni. Ennek te örülsz? Tényleg nem értelek. Hacsak nem ez a munkád, mert akkor már értelek és egyben sajnállak. :-(
Clavigo
@Shikari: Téged meg azért nem kérdeznek meg,,,mert akkor ki kellene húznod a fejedet Orbán seggéből.
kokopelli
@Shikari: magyarul nem érted,de a véleménynyilvánításhoz elég egy "igenis
Főnök",és menni a "Pénztárhoz"! ;-)))
Hellcat
Azt nem értem még, hogy PASkII re mondták, hogy a függetlenség elérése a cél...gondolom energia terén, de za hogy mindezt egy kibaszott hatalmas ruszki hitelből érjük el ez mióta függetlenség?
kokopelli
@Shikari: ..ha érdekel születésem óta! Angyalföldön születtem,és Pesten
szereztem a technikusi és a vill.mérnöki oklevelemet is! (Üteg utca...és a Kandó K.)
Évtizedekig más nyelven (és nem mint te, füstölt marhanyelven) kommunikáltam,a
szakmámból kifolyólag. Én nem a kommentelésből élek mint te! Még kérdés?
Eladott Ország
@kokopelli: ma, 11:48; 2020. december 31-ét követően minden új épületnek közel nulla energiaigényűnek kell lennie. A közel nulla érték azt jelenti, hogy az épületet annyira kell energiatakarékossá alakítani, hogy az erre fordított költség – az épület becsült élettartama alatt – megtérüljön. Másképpen fogalmazva: a lehető legkisebb ráfordítással kell a lehető legnagyobb energiamegtakarítást elérni.
Követelmény az is, hogy a közel nulla energiaigényű épületeknél az éves energiaigény 25 százalékát – megújuló energiaforrásból – az épületen, illetve a telken belül kell előállítani.
Reméljük, hogy lesz mibű...
kokopelli
@Eladott Ország: én csak a nagyobbik fiam cca. hat évvel ezelőtt épített
házára gondoltam,aminek az éves energiamérlege min."0 energiás".Sőt az
eladott villamos visszatáplálással (nyáron) akár az értelmetlennek tűnő 100%
felett van (teoretisch),a vásárolt és az eladott energia kiszámításánál! Igaz,
hogy a két duplagarage teteje is nagyban segít,de ez van! Errefelé nem köte-
lező,de a logika azt diktálja,az új építményeknél!A ház bekerülése nem érde-
kes,mert azt nem annyira nehéz összehozni,mint magyarhonban! A gyerekek,
már cca.15 éves korban beszállnak a kül. takarékakciókba,akár a szülők támo-
tását is igénybevéve! ;-)
kokopelli
@Shikari: nem sikerült kiértékelni amit írtam?Angyalföldön születtem,magyar
szülőktől,Budapesten tanultam,dolgoztam és 23 hónapot Sz.fehérváron voltam
tartalékos tiszti, sorkatonai kiképzésen...stb..stb!Ennyire barom vagy,hogy nem
tudod összepasszintani a dolgokat,te gyp-és!? Az orbánkatonák IQ-ja ilyen alacsony?
Eladott Ország
@Shikari: ma, 13:49 Már többször leírtam, ki volt az elvtárs.
hirpress.hu/cikkimg/201503/15227.jpg
djnaploja.files.wordpress.com/2015/03/orban_2_.jpg
Ki szart bele a ventilátorba, az ügynöktörvénynél? ...
Amíg olajos Pintér Sanya a belügyminiszter és "Poltpot" a főügyész itt bele lehet szarni a jogállamba úgy ahogy van!
kokopelli
@Shikari: akkor mi a f@ßt baxogatsz valakit a magyarságával? Neked van pedigréd
meg a Mackó kutyámnak! Foglakozz az ágyékoddal,és ne hazudj! Nem megkérdője-
lezted,hanem állítottad! Igaz,hogy az "ilyenektől" mindegy!..."most már tudom is".
nevemnick
Hál' Istennek, nem mindenki NER-es magyar.
papa.49
@rdos: a 11.07. re Én is bizakodom, de sajnos a jelek nem abban az irányba mutatnak, és ha lehet fel kell készülni a legrosszabbra is ...
Eriksson
@Clavigo: Először nem Orbán volt az, aki üzletet kötött Paks II. ügyében az oroszokkal. Sőt!
Kár személyeskedni.
www.youtube.com/watch?v=VvtqE09cqvY
Clavigo
@Eriksson: Értem...és emlékszem is.Az üzlet nem jött létre,,akkor.,,9 !! évvel ez előtt.Ugyan ez 2017-ben ??
Eriksson
@Clavigo: Előbb Gyurcsány, aztán Orbán is meg lett győzve, hogy bizony Paks II-re szükség van. :)))
Desischado
@Eladott Ország: Az isten áldjon már meg, hát mit gondolsz te? A szélenergiából meg a napelemből nem lehet lopni! Akkor honnan lenne az a zseton a fiúknak? Paks 2-ből ellenben vígan lehet rabolni, szerintem a háromnegyedét ellopják, a nyakam a guillotine alá!
Az meg, hogy eladósítja az országot, és gyarmattá teszi, orbánt nem érdekli! Mi ez, ha nem hazaárulás?!
kukac50
Orbán még jobban eladósítja az országot!
rdos
@Macskanő: Nagyjából azonosan látjuk a dolgokat, de Paks2 kiégett urán kapszuláit az oroszok nem fogják visszavenni, ha jól tudom Paks(1)-ét sem. :-( Ezért épül Boba határában (Nyugati-Mecsek) a nagy aktivitású rádióaktív hulladék tároló. :-( Ott biza tíz-száz ezer évig még sugározni fog és hőt fog termelni. :-(

Nagyon "szép" ajándék ez unokáinknak. :-(
rdos
@Shikari: Nagyon megkérlek a nevemben ne beszélj. :-)
rdos
@papa.49: Sok lehetőségünk civilként nincs, hacsak nem az, hogy felhívjuk a fissziós atomerőművek problémáira és hátrányaira a figyelmet minden lehetséges fórumon.

Nem mellékesen arra is érdemes felhívni a figyelmet, hogy az energia ipar pont nem a nagy centralizált alaperőművek irányába mozdult el az utóbbi években (köszönhetően Fukushimának), hanem a sok kicsi irányába. Sokkal nagyobb az üzembiztonság és sokkal kisebb a környezeti, emberi egészségben keletkező kár ha egy kicsi erőmű "dől ki". Ehhez nem kell energetikusnak lenni hogy belássuk, pl. a németek már lassan tizedik éve belátták. :-)
libellle
@Shikari: Es mit fog termelni, és ki fogja tudni megvenni azt amit termel.??? Két rövid választ
libellle
@Eriksson: Igaz, de az Osztrakok megvétozták már irtam. Nem figyelsz arra ami körülötted történik a világban, pedig az az erdekes.
libellle
@Shikari: "Az, hogy gazdagodjon, épüljön az ország a magyarság érdeke. Te nem ezt szeretnéd, ha magyar vagy?" HAHAHAHAHAHAHA na majd akkor fogsz felébredni a nagy gazdaságbol amikor az EU-s pénzek megszünnek.
Eriksson
@Desischado: Csillagom! Az ilyen energiák elegendő termelésére nem elég országunk kicsiny területe.
Paksot meg nem lehet ellopni, mert erősen sugározna a nappaliban.
Eriksson
@libellle: Köszönöm az észrevételt, ezután jobban fogok figyelni :)))
kokopelli
@Eriksson: ..igazad van,de a vill.energia árát továbbra is a lipcsei "EEX" European
Energy Exchange-én fogják kialkudni,aminek M.o is a tagja! Ha olcsó akkor kakis,ha
túltermelási kapacitások vannak akkor is kakis...stb. Tárolni nem lehet,mert az is kakis! :-(((
kokopelli
@Eladott Ország: ...és Németországban napokig a "megújuló energiaforrások"
szolgáltatták a teljes vill.energiát,ami a további fejlesztésre sarkallja lakosságot! ;-)
.."rdos"-nak igaza van,mert a legnagyobb probléma a visszamaradó hulladék tá-
rolása,mivel még az újrafeldolgozása sántít!Sajnos a gyengébben teljesítő orszá-
gok korrupt politikusai jó pénzért magukra vállalják az idegenből érkező szemét tá-
rolását a lakósság veszélyeztetetését leß@rva! Ha nem tennék,akkor a nyugaton is
maguknak kellene a szeméttel foglalkozniok!
papa.49
@rdos: Én szívem szerint ha lenne hozzá elegendő pénzem teljesen önellátóra rendezkednék be, hogy ne függjek a sok ,,nemzeti kutyafaszától,, !!!
rdos
@papa.49: Pár éve Ausztria az áramfelhasználásának a 42%-át importálta. Mi ugyanakkor a 49%-át importáltuk, míg Dánia a 48%-át. Svájc az 58%-át! Szóval nem biztos hogy baj az áramimport, felteszem a svájciak úgy vannak vele, inkább svájci bicskát gyártanak mint delejt. Jobban fizet ugyanis. Mondjuk esetünkben sajnos nincs ilyen világhíres húzó ágazat, de nem biztos hogy az áramimport ördögtől való.

A százezer évig sugárzó "dzsuva" az már inkább olyan hogy mondanám nekije: távozz tőlem sántán!
papa.49
@rdos: Ismerem a témát elég közelről, ha azt mondom hogy én csináltam meg a gépeket (targik) amik lent fognak készenlétben állni, felfűtött hűtővízzel, és felfűtött hidraulika olajjal, lent a tárolóban...
rdos
@papa.49: Százezer, de akár csak tízezer évre méretezett gép? Nem merész ez a terv?

Az általad említett "targik" targoncák?

Megint csak kérdezem, a hűtővíz nem akkor jó ha hideg? Nem pedig a rakomány által felfűtött? A hő terhelés a nagy környezeti hőmérséklet az a hidraulika olajnál még akár hasznos is lehet, bár nagy - sok száz méter mélységben a kőzet környezet eleve meleg, plusz bónusz a sugárzó és hőt termelő rádióaktív hulladék hője is lent megreked. Rövid kérdésem.

Működni fog ez biztonsággal évezredekig, év tízezredekig? Nem mondom hogy lehetetlen, de szó szerint arany árban lesznek a használt szerkezeti anyagok (nemes fémek, de minimum sárgaréz kellhet így laikusként erre tippelnék). :-(
papa.49
@rdos: Ez azért kell mert ha hideg a gép nem lehet vele rögtön dolgozni kezdeni ezért a víznek, és a hidr. olajnak közel üzem melegnek kell lennie ...
A targis beugrik a gépbe / 15 tonnás japán/ és indít már mehet is, ha meg meghibásodik akkor csak ott lent védőfelszerelésben lehet rajta bármit csinálni ...
Eladott Ország
@Shikari: tegnap, 12:55 Szeretnélek tájékoztatni, hogy épületenergetikai tanúsítással rendelkezem.
papa.49
A pénz fogy, de még ,,kapavágás,, se történt !!!
Eladott Ország
@Shikari: 07:51; Húzzál a picsába fideszes seggfej!
Clavigo
@Eladott Ország: 07.32. Ilyesmivel ne fáraszd ezt a buckalakót. ( @Shikari:-t )
Clavigo
@Shikari: Te nagyon hülye vagy,,polgártárs.
Eladott Ország
@Shikari: tegnap, 11:30 Látod te is elismered , hogy a fidesz elhozta a nyomort, Magyarországra
Akkor, hogy is van a hogy is hívják, a jobban teljesít? A szaros pofátok!
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2016/01/szegenyseg.png
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2016/05/prop.jpg
kokopelli
@Eladott Ország: ki akartam szállni az energiagazdálkodási ismereteket nél-
külöző "fideszköcsög" mantrázásából! Az évfolyamtársam (aki előszöra " Vár
alatt" majd a "Levéltár" melletti "Központi teherelosztóban" dolgozott mint szo-
gálatvezető,és ahol én őt különleges engedéllyel kétszer ismeglátogathattam!
Az egész középeurópai energiarendszert megmutatta,a min. 10x2,5 m-es
világító sémán!IA magyar energiarendszer soha nem lesz független,ugyan-
úgy mint a környező államok sem az összekötött hálózatok miatt,ami logikus
az országok egyenkénti és közös biztonsága érdekében!Ez nem csak politi-
kai,hanem kölcsönös gazdasági érdek is! (egyébként ha jól emlékszem az ak-
kori automatikára,akkor anno azt a "Siemens" követte el! ;-)
Eladott Ország
@Shikari: tegnap, 10:50 A forrás: EUROSTAT adat. Ennyit a te alultáplált szellemi színvonaladról. Eredj vissza a fidelitas narancskeltetőjébe.
3.bp.blogspot.com/-UyOKEkBMdnE/VO_rrobS8TI/AAAAAAAAFrQ/PNNWaCp5fHQ/s1600/narancsok.jpg
Eladott Ország
@Shikari: A hivatalos EUROSTAT jelentés is hablaty te bunkó fasz! Ez nem a migráncs tv, a közpénzből fizetett sajtójelentés. Te politikai büdöskurva!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.