A közéleti sajtótájékoztatóról híven tudósító sajtó nem felel hírnévrontásért – mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) szerdán közzétett határozatában.

Nem minősül híresztelésnek, ha a sajtó úgy tudósít közéleti szereplők közügyekről szóló sajtótájékoztatójáról, hogy a tudósítás pontosan megfelel az ott megfogalmazottaknak, nem tartalmaz saját értékelést, egyértelműen megjelöli a közlések forrását, valamint a jó hírnevet esetleg sértő tényállításokkal érintett személy cáfolatának is helyet biztosít

- állapította meg az Ab.

A közéleti szereplők sajtótájékoztatójáról szóló tudósítás olyan kivétel, amelynél az újságírók mentesülnek a közzétett tények valóságtartalmának ellenőrzésére vonatkozó kötelezettségük alól, nincs objektív felelősségük, a jelenlegi, ezzel ellentétes bírói gyakorlat nincs összhangban a sajtószabadság alkotmányos követelményével

- tartalmazza a határozat indoklása.

Forrás: MTI

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Clavigo
@Shikari: Semmi...Ez szokványos a balkáni Felsőcsutkai Tébolydában.
Shikari
@Clavigo: Változatlanul fenntartom a véleményem!
Csizmás Kond
@Shikari: "A döntés előzménye röviden: 2013 tavaszán a Nyugat.hu tudósított egy szombathelyi MSZP-s sajtótájékoztatóról, amelyen két MSZP-s politikus azt állította, hogy Hende Csaba döntött helyben a trafikpályázatokról. Hende Csaba pert indított a Nyugat.hu ellen. A Kúria végül Hendének adott igazat, de a Nyugat.hu az Alkotmánybírósághoz fordult. Az AB pedig végül a fenti határozatot hozta, amihez hat alkotmánybíró is különvéleményt fűzött, amelyeket ennek a PDF-nek a végén találhatnak meg."
...vagyis úgy tudósítottak, hogy belemagyaráztak...
Shikari
@Csizmás Kond: Tudósítani lehet szó szerint, de belemagyarázni és kommenteket fűzni hozzá már más lapra tartozik! Na azt nem szabad!
Csizmás Kond
@Shikari: Ma már anélkül nem is tudnak "tudósítani"
Shikari
@Csizmás Kond: Neoliberális szótár.
Független média: A liberális eszmerendszer védelmében történő nyílt hazudozás és befolyásolás. A liberális propaganda erőszakos terjesztése és az egyet nem értők egzisztenciális és morális lejáratása, tönkretétele. A liberálisnak csak igaza lehet, nem téved és minden ellenvélemény náci, populista, demagóg, rasszista stb.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél