Egy 3 évvel ezelőtti EMMI-rendelet szerint a gyereknél nem javasolt a vega táplálkozás, mert szükségük van a húsra. Ez viszont a gyakorlatban nehéz helyzet elé állítja a szülőket.

Meglehetősen fura helyzet állt elő egy család életében Budapesten, mikor azzal hívták őket, hogy az iskolában az étkezést más szolgáltató fogja végezni, és hogy gyermekük, aki már óvodában sem ette meg a húsos ételeket, enne-e mostantól ilyen ételt – olvasható az Index cikkében.

A család azt válaszolta, hogy nem, eddig az előző szolgáltató megoldotta úgy a dolgot, hogy a húsos ételeknél (például rizibizi) kivette a húst az ételből – a gyerek ugyanis undorodik a hústól.

Hiába nem enne húst a gyerek, az állam nem támogatja a vegetarianizmust

Fotó: pixabay.com CCO

Az iskolától telefonáló nő szerint ez így nem jó eljárás, rendeletbe ütközik, és gasztroenterológusi szakvélemény nélkül a gyereknek nem adhatnak húsmentes ételt. Ha szereznek másnapra ilyen igazolást, akkor talán (egy ilyen specialistához bejutni eleve több nap, de inkább hét, vagy hónap).

A család többekkel egyeztetett, ekkor derült ki számukra, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma három éve egy olyan rendeletmódosítást hozott, amely nem támogatja, hogy egy gyerek vegetáriánus legyen. Kivétel, ha vallási okokból ilyen, de még azt is rossz szemmel nézik, mondván a gyerekeknek kell a hús is a táplálkozásuk során. 

Végül hosszas utánajárás után az új étkezési szolgáltató javasolta azt, hogy vallási okból kérjék a húsmentes étkezést a gyereknek, és közben az is kiderült, hogy az sem lett volna járható út, hogy külön csinálnak  gyereknek ebédet otthon, mert az iskolai étkeztetésbe kívülről nem vihető be semmilyen más készítmény egy ÁNTSZ-rendelet szerint (az ÁNTSZ amúgy már különálló hivatalként megszűnt, a kormányhivatalok alá lett sorolva).

(Címlapi kép: pixabay.com CCO)

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
@namihami: 01:14, szerintem keveri a rizottóval.
namihami
@kereső: Lehet. De akkor hogyan tudta vagy tudta eddig megkülönböztetni az ételek nevét.
Ha a rizibiz és a rizottó ekkora gond, akkor egy paprikás krumpli v. serpenyős rostélyos már maga a gasztronómiai talány.
kereső
@namihami: nem tom!Neki meg nem is kell tudni.Valószinüleg nem ezért van ott, ahol van.
namihami
@kereső: A francba! Mindig elfelejtem, hogy a szakértelem bolsevista trükk. És a mi bölcs kormányunk nem él trükkökkel.
kereső
@namihami: nem,hát. Nem gyurcsányisták ezek "trükkök százait vetettük be...".

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél