Vasárnap avatják fel Puczi Béla, a marosvásárhelyi pogrom cigány hőse emléktábláját a budapesti Nyugati pályaudvaron. A MÁV korábban nem engedte az emléktábla elhelyezését – írja a 24.hu.

Mégis emléktáblát kap a roma hős – felülbírálta kifogását a MÁV

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A MÁV korábban arra hivatkozott, hogy a társaság épületeire emléktáblát – a közforgalom számára megnyitott területekről látható módon – a vasúti közlekedéssel összefüggésbe hozható esemény, maradandó értéket létrehozó személy, csoport emlékére lehet elhelyezni. Mivel pedig Puczi Béla nem volt a MÁV dolgozója, nem felel meg ennek a kritériumnak – írta meg a 24.hu.

Puczi Béla marosvásárhelyi cigány egyike volt azoknak az ottani romáknak, akik az 1990-es marosvásárhelyi pogrom idején

ne féljetek magyarok, itt vannak a cigányok!

kiáltással a magyarok segítségére siettek. Romániában elítélték és börtönbe zárták. Onnan szabadulva Magyarországra menekült, ahol menekülttáborba zárták. Tíz évvel később ugyan megkapta a magyar állampolgárságot, de addigra tönkrement az élete és az egészsége – írja a 24.hu. Utolsó éveiben hajléktalanként élt a Nyugati téren. 

Sok hányattatás után Puczi Béla 2009-ben, 61 évesen hajléktalanként halt meg Budapesten.

Az avatás Facebook-eseményénél azt írják:

Idén nyáron Puczi emlékének tisztelői – többek között a Roma Sajtóközpont és az Idetartozunk Egyesület – közadakozást kezdeményeztek egy emléktábla felállítása céljából, ami sikeresen zárult. Az emléktáblát Kállai András szobrászművész készítette társadalmi munkában, melyet a szükséges engedélyek beszerzése és a MÁV nagyvonalú hozzájárulása után a Nyugati pályaudvar falán fogunk elhelyezni.

Forrás: 444, 24.hu, Facebook

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

glorianna
Megy mindenki oda, ahová én godolom! Amíg élt - itt, Budapesten - senki le se ... , hajléktalan nyomorultként pusztult el, most emléktábláznak azok, akiket legalább némiképp furdal a lelkiismeret. Az élőkkel kell(ene) törődni, nem évekkel a ahláluk után emléktáblával rohangálni. (Bár arra jó az emléktábla, hogy figyelmeztesse a magyarokat segíteni akarókat, milyen hálára számíthatnak életülben. L. még: Soros György)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.