Kun Béláról iskolákat, intézményeket neveztünk el, Károlyi Mihálynak (akkor Magyarország miniszterelnöke volt) ott állt a parlament előtt a szobra (1975 - 2012-ig) – mondván – ő volt az első magyar köztársaság kikiáltója, az első „demokratikus elnök”. Ha egy kicsit utánanézünk, akkor még innen a majd 100 év távlatából is látszik, hogy az egyik legnagyobb árulója volt nemzetünknek.

Forrás: komlomedia.hu
Feltöltő: Rockxy
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
Károlyi más megítélése:

"Mind a Horthy-korban, mind azóta számosan állítják: a Károlyira szórt vádak és rágalmak bűnbakká teszik őt mások vétkeiért és elkerülhetetlen fejleményekért. Az író Krúdy Gyula 1919-ben írt A kápolnai földosztás című munkájában „Magyarország legnagyobb emberének" nevezte. Majd 1925-ben, miután Károlyit „hazaárulóként" elítélték, Károlyi különös pályafutása című írásában - érzékeltetve ugyan Károlyi külpolitikai tévedését - ismét állást foglalt a gróf földosztó politikája mellett, felidézve beszédét: „- Ez eddig az enyém volt. Mától fogva maguknak adom! - Ennél jobb szónoklat sem hangzott még el a kápolnai mezőn."

Károlyi Mihály születésének századik évfordulójára kiadott emlékbélyeg (1975)
Bibó István, a 20. századi magyar politikai gondolkodás egyik legnagyobb alakja pedig nevezetes Eltorzult magyar alkat, zsákutcás magyar történelem című művében (1948) kifejti, hogy az a nézet, mely szerint „Magyarország feldarabolásáért a két forradalom felelős”, „nyugodtan fittyet hányhatott a tényeknek; annak, hogy éppen a trianoni bűnbakként odaállított Károlyi Mihály volt az, aki„ a békeszerződést „nem volt hajlandó aláírni”, „ezzel szemben Horthyékat az antant azért és azzal a feltétellel juttatta uralomra, hogy a trianoni békeszerződést elfogadják és aláírják."(wiki)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.