Még a faluból is elkergetnék a somogyi Hetesen azt a tanárnőt, aki egy gyermekbántalmazó kollégáját jelentette föl. A polgármester szerint elképesztő a közösség reagálása.

Éveken át verte a gyerekeket egy helyettesítő tornatanár és napközis tanító a somogyi Hetesen, ám feljelentették, az ügy vége az lett, hogy a kaposvári bíróság egy év öt hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, valamint 18 hónapra eltiltotta a pedagógusi munka gyakorlásától a férfit. 

Elkergetnék a faluból azt a tanárt, aki egy gyerekverő kollégáját följelentette

Fotó: pixabay.com CCO

A Népszava cikke szerint azonban Hetesen nem a férfira, hanem az őt följelentő tanárnőre haragszanak sokan, mondván, rossz hírét keltette a településnek. A lap szerint az egyik testületi ülésen a szülői munkaközösség vezetője azt követelte, hogy a tanárnőt távolítsák el az iskolából, az egyik képviselő pedig arról beszélt, hogy a faluból is el kell mennie a nőnek, mert szégyent hozott a településre. Ez a képviselő egyébként korábban a jegyzői teendőket látta el, amúgy pedig az iskola igazgatóhelyettesének az anyja.

A szőnyeg alá söprés magasiskolája

Az EMMI tavaly lefolytatott egy vizsgálatot, de ők fikciónak minősítették az esetet elsőre, ami a mostani ítélet fényében elég különös. A lap úgy értesült, a tanárok meghallgatásainál minden esetben jelen volt az igazgató is, így a pedagógusok jó része az állását féltve nem mondta el, mit tud a gyerekbántalmazásról. Az elítélt férfi ráadásul jóban volt az igazgatóval, emiatt többet engedett meg magának, volt, hogy részegen ment dolgozni, és amikor már a szülők szóltak erről, akkor is csak megrovást kapott.

Jakab József igazgató elbocsátás terhe mellett megtiltotta a tanároknak, hogy a sajtónak nyilatkozzanak, a lap úgy tudja, az igazgatónak is voltak gyermekbántalmazási ügyei, ügyészségi megrovást is kapott, ez azonban nem kizáró ok az igazgatói poszt betöltésénél. 

A cikk szerint a tanárok is tudtak a most elítélt kollégájuk ügyeiről, egy részük mellé állt, mások viszont évek óta hangoztatták, hogy baj van, ám ezek a felszólalások rendre nem kerültek be a jegyzőkönyvekbe.

A bántalmazásokat az iskola vezetése megpróbálta eltussolni, a vizsgálat után a gyerekeket verő tanár tovább taníthatott, és a "nevelési módszerein" sem változtatott. Emiatt született a rendőrségi feljelentés, de a férfi egészen szeptemberig, mikor az első cikkek megjelentek, az iskolában maradt. A cikkek hatására akadt olyan tanár, aki arról győzködte az érintett szülőket, hogy vonják vissza a feljelentést, pár szülő inkább kivette az iskolából a gyerekeit.

A polgármester nem támogatja, hogy az igazgató mandátumát meghosszabbítsák

Jakab József egyébként utolsó tanévét tölti igazgatóként,  Hetes polgármestere, Török Tiborné már jelezte a tankerületnek, hogy ne hosszabbítsák meg a mandátumát, inkább írjanak ki új pályázatot a posztra. Török Tiborné egyébként elképesztőnek nevezte azt az értekezletet, amin kifakadtak a feljelentést tevő nő ellen (legalábbis többen úgy tartják, a tanárnő lehetett a feljelentő, ő azonban a Népszavának nem akart nyilatkozni). 

A Kaposvári Tankerületi Központ szerint ők megfelelően jártak el a vizsgálatukkal tavaly (ami ellentétes eredményre jutott, mint a per), az értekezletek jegyzőkönyve alapján dolgoztak, amikből rendre kimaradtak a panaszok a gyerekverő tanárra nézve. Amikor azonban megtudták, hogy folyik a per, akkor megszüntették a férfi munkaviszonyát.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Ez az eset hűen tükrözi társadalmunk ítélőképességét, igazságérzetét, tisztánlátását, reális helyzetfelismerését, intelligencia szintjét. Úgy általában az állapotát. Csoda, hogy ez a társadalom ilyen kormányt választ magának?
Ide passzolna a Széchenyinek tulajdonított idézet.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
@durbincs: Téged valószínűleg már az óvodai kertész is zaklatott, mert más magyarázat nem lehet erre a kategóriára.
Aki Én
@durbincs: Miért, Herélt copter fogadott fia, a Neander-völgyi elfajzott, liberális Döre nem érezhet veled együtt a gyerekkorodban ért zaklatások miatt? Ne bántsd magad, senki nem hibáztat téged. Te áldozat vagy.
1magyar
Az egyetlen intelligens embert akarnák elküldeni a vad parasztok a faluból???Hihetetlen, hogy ilyen primitív, gyerekverőknek miért lehet gyerekük?
Jobb lenne, ha az ilyenek soha nem eshetnének teherbe illetve nem tudnának gyereket nemzeni.
mackoka46
Végül is nem teljesen értem mi a baj a gyermekbántalmazással. Fel kell készíteni a gyermekeket az életre, amikor is a rendvédelem kedvére bántalmazhatja majd.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.