A brit nagykövet szerint az Egyesült Királyságban élő magyaroknak nem kell aggódniuk a Brexittel kapcsolatban.

A nyelvtanulásról és a karácsonyról magyarul nyilatkozott a Magyar Nemzetnek a nagykövet, Iain Lindsay, aki a következőket mondta a kinti magyaroknak:

Először is, nagyon erős üzenetet küldött nekik May asszony és kormánya: azt szeretnénk, ha az uniós, így a magyar állampolgárok és családjaik Nagy-Britanniában maradnának. Értékeljük az országunk sikereihez való hozzájárulásukat. Senki nem kéri vagy követeli a magyaroktól és más uniós állampolgároktól, hogy hagyják el az országunkat, amikor kilépünk az EU-ból.

Azt is hozzátette, hogy azok, akik a kilépéskor már legalább öt éve Nagy-Britanniában élnek (azaz 2014 márciusa előtt érkeztek legálisan az országba), könnyedén folyamodhatnak majd az úgynevezett letelepedett státuszért.

Brit nagykövet: "Szeretnénk, ha a magyarok Nagy-Britanniában maradnának!"

Fotó: Phil Weymouth/AFP

Akik később érkeztek, azoknak sem kell elmenniük, hanem kivárhatják az öt évet, és akkor igényelhetik a státuszt. Azaz ha most érkeznek hozzánk, várnak öt évet, és megkaphatják a letelepedett státuszt. A javaslatuk szerint az uniós állampolgárok a kilépés utáni átmeneti időszakban is jöhetnének az országba legálisan dolgozni és élni, csupán regisztrálniuk kellene – erre jelenleg még nincs szükség, csak a kilépés után lenne.

Tudom, hogy sokan aggódnak, mi fog történni velük, mit kell tenniük. Még egyszer leszögezném: a magyaroknak nem kell elhagyniuk Nagy-Britanniát, amikor az kilép az Európai Unióból, szívesen látjuk őket, és jelenleg nem is kell tenniük semmit, csak a brexit után kell letelepedett státuszért folyamodniuk.

Lindsay azt is mondta, hogy a kétévesre tervezett átmeneti időszak végét követően új bevándorlási rendszert vezethetnek be, most éppen arról folyik a vita, hogy az milyen legyen. „Akárhogy is, lesz valamilyen rendszer, amellyel továbbra is befogadhatunk tehetséges és képzett embereket az Egyesült Királyságban – rájuk van szükségünk.”

Bár a britek fele újra szavazna a Brexitről, a nagykövet személyes véleménye szerint nagyon csekély az esélye annak, hogy legyen újabb népszavazás a kérdésben, hiszen azt most a két nagy párt egyike sem akarja.

(Magyar Nemzet)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Nana, ha minden migranst hazazavarnak ki fog dolgozni?
KisGenyo2
Addig maradnak, ameddig anyagilag megéri. Ha ez megváltozik úgy fognak lelépni, ahogy oda kerültek. A lojalitásról ugyanis már itthon leszoktatták őket. Azaz van az a pénz, amiért a süllyedő hajót simán elhagyják, még akkor is, ha rokonaik, barátaik ott maradnak fuldokolni.
Na most akkor gondolhatják, hogy mennyire fognak ragaszkodni az "új hazához".
Eladott Ország
Kinn is vagyunk benn is vagyunk, EU felzárkóztatási alap fizetése nélkül.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.