Az orosz elnök villámlátogatástra érkezett Szíriába, hogy elrendelje az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését. 

Putyin bejelentése nem váratlan, mivel már egy ideje hallani lehet, hogy az orosz fél úgy ítéli meg: segítettek a szír rezsimnek visszaszerezni az ellenőrzést Szíriában, ahol jelentősen visszaszorult az Iszlám Állam, így okafogyottá vált a jelenlétük, ami rengeteg pénzt is felemészt.

Putyin visszavonja csapatait Szíriából

Fotó: MTI

Azt, hogy pontosan mennyi katonát érint ez a döntést, azért is nehezen megbecsülhető, mert a Szíriában harcoló orosz alakulatok típusát, a felvonultatott haditechnikát és a katonák számát a polgárháború kezdete óta szigorúan titkolta a Kreml.

Az orosz katonák létszámára 2016 őszéig csak tippelni lehetett, de akkor meglehetősen pontos adatok láttak napvilágot, méghozzá az orosz központi választási bizottság publikált kimutatásának köszönhetően, ami a külföldről leadott szavazatokat összesíti. Ebből kiderült, hogy míg a damaszkuszi nagykövetségen csak 193 szavazatot adtak le, addig a Latakia tartományban, a Földközi-tenger partján található hmeimimi gigabázisról 4378-at. És mivel a a választás napján a védelmi minisztérium büszkén jelentette be, hogy a katonák 100 százaléka leadta voksát, ezért szinte biztos, hogy nagyjából meg is van a szíriai orosz katonák és civil személyzet összesített létszáma.

(Index.hu)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.