A középületek hőszigetelésének, nyílászáróinak és fűtési rendszereinek állapota lehangoló.

Szennyezve fűtenek a magyar települések többségén, a helységek több mint felén közepes vagy súlyos a lakossági fűtésből származó légszennyezés mértéke – olvasható a Népszava keddi számában.

A lap a Természetvédelmi Világalap (WWF) magyarországi szervezete, a WWF Magyarország kutatását ismertetve arról ír, hogy a középületek hőszigetelésének, nyílászáróinak és fűtési rendszereinek állapota lehangoló: az épületek harmada semmilyen szigeteléssel nem rendelkezik.

Rettenetes szennyezéssel fűtenek télen a magyar településeken

A nyílászárók esetében is aggasztó a helyzet, az ablakok és az ajtók fele közepes vagy annál rosszabb állapotban van, a kazánok és a hőleadók helyzete pedig csak kicsivel jobb.

Az önkormányzatok próbálnak javítani a lesújtó helyzeten – írja a lap –, szinte az összes nyomon követi a pályázati lehetőségeket, de a korlátozottan elérhető pénzügyi forrás miatt 60 százalékuk próbálkozása sikertelen volt az elmúlt tíz évben.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Amit az Unió adott a korszerűsítésre NEM KELLETT VOLNA ELLOPNI FÜTYISZEK, mert még a középületeket se csináltátok meg belőle, az Unió meg a lakosság részére adta célzottan !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
wagabund
@wagabund: bocs, a dár-energia az gáz- energia akart lenni..
szaboria1
Ne csodálkozzunk amikor azok akik hagyományos fűtést alkalmaznak, bizony a drága szén vagy fa miatt rongyokkal és műanyaggal is fűtenek.
Csizmás Kond
légszennyezés...mert elégetnek mindent...na és miért nem vásárolják vissza a mérgező anyagokat ha nem akarják hogy eltüzelje a paraszt...aki már egyszer megvette és mégegyszer kéne fizessen hogy eldobhassa...
KisGenyo2
Pályázni olyannak érdemes, aki teljes rendszert egyben cserélni képes. Ugye s pályázat, jó ha a felét fizeti, így pedig akinek nincs 1-2 milliója erre, annak a pályázat sem nagyon fog menni...
KisGenyo2
Amúgy jó a tendencia, mert a népesség (ezzel együtt a fűtött lakások száma) jócskán fogyóban van. Úgyhogy ez a probléma 50 év múlva már jóval kisebb lesz! ;-)
cikicakk55
Még is mit várnak a magyar településektől? Miből korszerűsítenék már a nyílászárókat, a kazánokat? 5 éve vettünk utoljára fát,mert van cserépkályha is a szobában,nem bontattuk el,mikor a gázt bevezették.5 éve még elég volt az egész téli fűtésre 28.000 ft és csak fa! Szenet nem vettünk hozzá.Most ugyan annyi fáért,már 70.000 ft-ot kéne fizetni. Az ablakokat is 5 ééve szigeteltettük,de a magánházak állítólag süllyednek valamennyit,így a hőszigetelés a záródás sem tart 5 évnél tovább.Nálunk a környékben főleg vegyes tüzelésű kazánokkal fűtenek.nem tudom mit rakhatnak bele,de olyan fekete és büdös füst gomolyog ki a kéményekből,hogy még a zárt ablakokon is be jön a szag,de még a füst is.Arról már meg sem szólalok,hogy a rezsi csökkentett gáz ára havi 5000-ft többlet mint tavaly. Akkor fizettünk mivel átalánydíjasok vagyunk havonta 13.000 ft-ot,most fizetünk havi 18.250 ft-ot. nem csak nálunk van így.lehet,hogy Csongrád megyét nem érintette Orbán basa rezsicsökkentése?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.