Ahogy azt korábban megírtuk, robbanás volt kedden a legjelentősebb osztrák földgázelosztó terminálon, Alsó-Ausztriában. A robbanásban egy ember meghalt, 18-an megsérültek. Bár Magyarországra nem jön gáz Ausztria felől, a magyar földgázellátás biztosított – írja a HVG energiapiaci szakértő véleményére hivatkozva.

A robbanás reggel háromnegyed kilenckor történt, majd utána tűz ütött ki a létesítményben.

Gázrobbanás volt Bécs mellett – nem jön gáz Ausztria felől Magyarországra  – videó

Tűzoltók dolgoznak az alsó-ausztriai Baumgarten an der March település közelében működő földgázelosztó terminálnál, miután robbanás történt. Fotó: MTI/AP/Ronald Zak

A Baumgarten an der March településen található terminál közel van a szlovák határhoz, Pozsonytól mintegy 30 kilométerre észak-nyugatra található. 

A terminált kiürítették, a környéket lezárták, egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a robbanást.

Az osztrák gázelosztó szerint a baumgarteni gázelosztónál történt robbanás megakadályozza a gázszállításokat Olaszország, Magyarország és Szlovénia irányába 

– közölte a Sputnik news.

A HVG egy energiapiaci szakértőt keresett fel azzal kapcsolatban, hogy a robbanás vajon miként befolyásolhatja a hazai földgázellátás biztonságát. Ebből az derül ki, hogy: Szlovákiát nem érinti a korlátozás, így szükség esetén a szlovák-magyar határkeresztezőn keresztül is jöhet a szükséges gázmennyiség, de ki lehet gazdálkodni a saját gáztározókból is az elkövetkező időszakot, illetve, ha szükséges az oroszok is meg tudják nyitni jobban a csapokat.

hvg.hu-nak Jenei András energiapiaci szakértő azt mondta:

A keleti irányú magyar fő (UA-HU Beregovo) betáplálást a katasztrófa nem érinti, a magyar ellátásbiztonságot garantálni tudja az ukrán betáplálási pont és a gáztárolók töltöttségi szintje. Ausztria gázellátása szintén biztosított a redundáns rendszerek által (backup vezetékek). Mivel jelenleg keveset tudunk a károkról, ezért nem tudni biztosan, hogy meddig nem lesz német-olasz-magyar irányú tranzit. Ha a kompresszorok robbantak fel, az komoly gond és akár hetekbe (akár egy hónapba) is telhet, mire pótolják őket, ha "csak" vezeték, akkor azt napokon belül talán pótolni lehet elkerülő vezetékkel.

Forrás: HVG, MTI, Euronews

Címlapi kép: YouTube

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

cikicakk55
Nagyon sajnálatos dolog egy ilyen robbanás.Nem is tudtam,hogy mi Ausztriából is kapunk gázt.Most,hogy voltak problémáink a végelszámolási számlával,nekünk azt mondták,hogy azért lett olyan sok a leolvasás után a tavalyihoz képest a gázfogyasztásunk,mert a gáz fűtőértéke nagyon gyenge volt ( most is az) Azt is mondták,hogy Ukrajnából kapjuk a gáz nagy részét és ott tudnak valamit buherálni a gázzal.A gázművek szerint Ukrajnában lopják a gázt több helyen is és az ellopott gáz helyébe,hogy a nyomás megmaradjon,ne legyen gyorsan felismerhető,hogy hol lopják a gázt,vízzel keverik.Ezért ég gyakran annyira pirosan a gáz láng.Azt is mondták,hogy ha Ukrajnában nagyon hideg van,akkor egész biztos,hogy itthon a gáz fűtőértéke 3-4 szeres csökkenést is elérhet.Ez ellen nem tudnak tenni. A Magyar állam már értesítette az oroszokat,de azok is az Ukránokat hibáztatják.Ők arra hivatkoznak,hogy tőlük teljesen jó minőségű gáz jön Magyarország felé.
papa.49
@cikicakk55: Ez nem az ukránok műve hanem a ,,tisztességes magyar gázszolgáltatóé,, ugyanis ha onnan ilyen szar minőségben jönne a gáz akkor a vezetéken levő többi országban is olyannak kéne lennie, DE NEM AZ, CSAK NÁLUNK !!! Az egyetemes gázszolgáltató lánykori nevén főgáz !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.