Befejezi katonai szolgálatát Nick, a tűzszerészkutya. A tízéves border collie csaknem kölyökkora óta az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred állományába tartozik. Nick volt az alakulatnál legtovább dolgozó tűzszerészkutya – írta meg a honvedelem.hu.

Pásztor Antal százados szerint

Nick az egyik legkiválóbb robbanóanyag-kereső kutya, akivel eddig együtt dolgoztak. 

Nick nemzetközileg elismert vizsgákkal is rendelkezik, és Erdélyi Judit főtörzsőrmesterrel és családjával él. Leszerelése után is velük marad.

Nick és vezetője kétszer is megfordultak már Afganisztánban, de itthon is számos komoly feladatot látott már el.

A Magyar Honvédség kötelékében 2006 óta létezik a Robbanóanyag-kereső Kutyás Műveleti Század. Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred állományába tartozó alegység parancsnoka, Pásztor Antal százados a honvedelem.hu-nak elmondta hogy:

annak idején elsősorban az afganisztáni és iraki külszolgálatok feladatai miatt jött létre a század. Eleinte a Dunakeszin található Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Kutyavezető-képző és Állatfelügyeleti Központ segítségével működött a kutyák beszerzése és kiképzése, csakúgy, mint a kutyavezetők felkészítése.

Forrás: honvedelem.hu

Fotó: Facebook

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
...én találkoztam olyan nyugdíjas tűzszerésszel, aki lelkileg egyben volt, nem hiányzot egy ujja sem, nem volt sebesülése(sem)...azt mondta, hogy főleg a gépészmérnöki végzettség segítette hozzá, hogy tökéletesre fejlessze az ismereteit...és a nyugodt család háttér, ami elengedhetetlen...

de hogy ez a kutyus ilyen ügyes legyen, az bizony elképesztő...főleg Afganisztán után is él, az meg egyenesen csoda...

ha értené amit írok, akkor nyugodt nyugdíjas éveket kívánnék...
justhpeter
Több hasznot hajtott, jobban megérdemli a nyugdíjat mint a minisztere. Békés nyugdíjas éveket kívánok Nicknek.
eszegfu
Mindig elámulok, amikor látok hasonló okos kutyákat... egyszerüen nem tudom felfogni: hogy csinálják?! 1x láttam Izlandon 3 collie kutyát, ahogy "átterelt" vagy 30 lovat egy főuton... a busz megállt és szinte a lélegzetünket visszafojtva, szájtátva néztük. Egyik kutya kiállt az egyik sávba, a másik pedig a szembejövő sávba és mindegyik a saját sávjában "sétált", a harmadik pedig hátulról terelte a mezőről a lovakat. Pont ugy tettek, mint amikor a pedagógusok mennek át egy zebrán.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.