Január 16-án dől el, hogy kit indít egyéniben a Fidesz a 2018-as országgyűlési választáson. Kövér László házelnök szerint az európai baloldal csődközelben van.

Az InfoRádió Aréna című műsorában vendégeskedett Kövér László házelnök, a Fidesz választmányi elnöke.

Kövér: nem lesznek meglepetések a Fidesz jelöltjeiben

FotóMTI/Koszticsák Szilárd

Kövér a műsorban arról beszélt, január 16-án dől el, hogy egyéniben kit indít a kormánypárt a választókerületekben a 2018-as országgyűlési választáson – nagy meglepetések azonban nem lesznek. Azok a képviselők kapnak nagyrészt bizalmat, akik legutóbb mandátumot nyertek. Változás kevés lesz, egy kezén meg tudja számolni, hogy mennyi – mondta el.

Az országos listával mindig a legutolsó pillanatig várnak, de óriási meglepetések itt sem lesznek – tette hozzá. Mint elmondta, az a szokás, hogy a vezető képviselők, tisztségviselők után jönnek azok, akiket különböző okok miatt be kell emelni, többek között a szövetségeseik vezetői, majd az egyéni kerületi jelöltek és a "tartalékok".

Kevés ülés lesz a Parlamentben a választásig

Az Országgyűlés elnöke elmondta: nem fognak sokat ülésezni a választásokig, talán néhány hét lesz a február elsejétől kezdődő tavaszi ülésszakban. Sok értelmét nem látja, hogy az ülésszak belenyúljon a kampányidőszakba, sőt az lenne a legjobb, ha akkor már nem is üléseznének – mondta Kövér László.

A baloldal csődközelben, a Jobbik "béna"

Kövér László szerint az egész európai baloldal csődközeli állapotban van, és bár a politikai tábor nem mindenhol esett szét annyira, mint nálunk, mondanivaló tekintetében a német szociáldemokraták sincsenek jobb helyzetben, mint "a mieink".

A Jobbikra kirótt több száz milliós büntetést Kövér úgy értékelte, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) nem mérlegelhet politikai alapon, soha nem tette ezt, és most sem járhat el így. Ha egy pártnál szabálytalanságokat talál, nincs más lehetősége, mint feltárni, közzétenni, a párt tudomására hozni. Ha a párt a rendelkezésre álló idő alatt nem tudja cáfolni amit felróttak, kénytelen a konzekvenciáit viselni.

Nem azon kellene "lamentálni", hogy Domokos László, az első ÁSZ-elnök, aki ezt meg merte tenni, hanem azt kellene a Jobbiknak feltárni, miért ők az első párt, amelyik ekkora hibát követett el. Ha ez nem hiba volt, hanem szándékos politikai stratégia, akkor azt nem minősítené. "Bénák", ha nem képesek a törvényeket betartva gazdálkodni – mondta. Szerinte annak, amit néppártosodás címén csinálnak, hogy a baloldali szavazóknak udvarolnak, a politikai következményeit rajtuk kívül mindenki ki tudta számítani.

A Jobbik és a baloldal együttműködik, erre figyelmezteti a választókat

Kövér László arról, hogy összefog-e a baloldal és bevonják-e a Jobbikot, azt mondta: az együttműködés folytatódik, de ez nem Solymáron kezdődött a hétvégi voksolás előtt, már működött Tapolcán, Veszprémben az időközi választásokon. Ő erre készül és erre próbálja felkészíti a választókat és a szimpatizánsokat is.

Kövér szerint fontos, hogy a jó kormányzati intézkedésekkel is kampányoljanak, de egy jó kormányzati teljesítmény önmagában még nem elég. Arról is beszélni kell, mit tett az ellenfél, amikor kormányon volt – mondta.

A baloldalnak és az ellenzéknek kétségkívül nehezebb a dolga, mint a Fidesznek 1998 előtt – tette hozzá, de tévesnek nevezte azt az utat, amit választottak, hogy megpróbálják letagadni az eredményeket. Ezek nem a kormány eredményei, az emberek tehetsége, szorgalma kellett hozzá – mondta.

A migrációs kihívás olyan, mint az oszmán hódítás

Kövér László szerint ugyan érti azokat az okfejtéseket, hogy ha nem lenne migrációs krízis, ki kellene találni a Fidesznek, de Európát – és benne Magyarországot – olyan kihívás érte, amilyen utoljára talán az oszmán hódítás idején. Az a nem túl távoli jövő bontakozik ki, hogy Európa pusztán földrajzi jelölés marad, és nem keresztény, erkölcsi alapokon felépülő társadalmak lesznek itt, ha nem lépnek sürgősen. Az első lépés ehhez a tömeges migrációs leállítása, amely magától nem fog megszűnni – mondta el.

Fontos a jó előre elfogadott költségvetés

A házelnök arról is beszélt, szerinte bevált a rendszer, hogy a költségvetést már nagyon korán elfogadják. Ez jó lépés volt, lélektani szempontból is fontos a gazdasági szereplők számára, hiszen jó előre tudnak kalkulálni – összegzett. Alig volt olyan költségvetés korábban, amit ne kellett volna kiigazítani, volt olyan, amit át is kellett írni. Az elmúlt éveket azonban a stabilitás jellemzi – emelte ki.

Az ellenzék egyre inkább bohóckodik a Parlamentben

Az ellenzék öt vitanapot kezdeményezett, a kormány egyet – tért át egy másik témára Kövér, aki szerint a viták hangvétele, érvrendszere azt mutatja, hogy a parlamenti ellenzéki pártok egyre inkább a nyilvános viták színpadául használják az Országgyűlést.

Különböző performanszokat, bohóckodásokat mutatnak be, hogy átlépjék a nyilvánosság ingerküszöbét, és egyre kevésbé érdemiek a parlamenti szakmai viták. Részben önmaguk, részben a választók megbecsülése megkövetelné, hogy akkor is elmondják álláspontjukat, ha esetleg érdemben nem tudnak változtatni – mondta el a műsorban.

A ciklus közepére lezárult a 2010 óta elkezdett törvénykezés

Kövér László szerint mintegy 150 törvényt fogadtak el a ciklusban, a nemzetközi szerződések nélkül. A 2010 óta tartó átalakulás a ciklus közepére lezárult, az összes nagy törvényt megalkották, Kövér nem látja szükségesnek a további változtatásokat az Országgyűlés hatékonyabb működése érdekében.

Nem örül a sajtóval való hadakozásnak

A sajtóra vonatkozó szabályokról Kövér azt mondta: nem okoz örömet számára, hogy ha a sajtó bármely munkatársával hadakoznia kell, annak örülne, ha a pártatlansága abban merülne ki, hogy senki ellen nem kell fellépnie. Ha azonban egyes újságírók a képviselők provokálását tartják a legfontosabbnak, akkor a jövőben sem tud engedményt tenni – jelezte. A parlament méltóságához az emberi méltóság tiszteletben tartásán keresztül vezet az út – fogalmazott az Országgyűlés elnöke.

(MTI, InfoRádió)

(Címlapi kép: MTI/Koszticsák Szilárd)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Equus
ennek az agyroggyantnak inkább gyógyintézetben van helye, mint a börtönben - de emberek között semmiképpen sem.
nevemnick
Az lenne meglepetés, ha egy maszopost indítanának
human
Amennyiben gerinctelen, tolvaj, korrupt, hataloméhes, számító alakok lesznek valóban nem lepődök meg.
desiro
Má megíjjettem hogy tisztességestelenséges zemberek lesznek.
justhpeter
@desiro: Ma ez a legjobb. A fideSS-kdnp-ben csak tisztességestelenséges zember van.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.