Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a hatályos törvények előírásai szerint végzi a munkáját, ellenőrzései során törekszik a törvénytelenségek felszámolására, a korrupció megakadályozására és a következményekkel járó ellenőrzések jogszerű alkalmazására – közölte a számvevőszék internetes oldalán. Az ÁSZ  az ellenőrzési és intézményi függetlenségét támadó híresztelésekre reagált közleményében.

Közleményükben azt írják:

Az ÁSZ a Jobbik ellenőrzése során törvénysértést tárt fel, és biztosítja a párt reagálását a törvényi keretek között.

Hozzáteszik:

Az Állami Számvevőszék az Országgyűlés legfőbb független pénzügyi és gazdasági ellenőrző szerve, amely kizárólag a törvényeknek és az országgyűlési határozatoknak alárendelve látja el feladatait. Az ÁSZ ellenőrzéseit előre meghatározott nyilvános ellenőrzési terv, szigorú nemzetközi standardokat irányadónak tekintő módszertan és kidolgozott ellenőrzési program alapján, utólagosan végzi. Az ÁSZ a pártok törvényességi ellenőrzését, illetve a kampánypénzek elszámolásának ellenőrzését minden esetben a vonatkozó törvényi előírásokat alkalmazva, a szabályszerűségi ellenőrzés szakmai szabályai szerint végzi. Az ÁSZ kizárólag ellenőrzési bizonyítékokon alapuló ellenőrzést végez.

Hangsúlyozták, az ÁSZ a törvényi előírások maradéktalan betartásával végezte el a 2010. évi és a 2014. évi országgyűlési választások kampánypénzeinek elszámolására vonatkozó ellenőrzéseit, mindemellett 2010 óta összesen 26 esetben értékelte pártok és 20 esetben pártalapítványok gazdálkodását, vagyis az ebben az időszakban költségvetési támogatásban részesülő magyarországi politikai szervezetek mindegyikénél legalább három ellenőrzést végzett. Az ellenőrzésekkel kapcsolatban utólag semmilyen hitelt érdemlő ellenőrzési bizonyíték nem került az ÁSZ birtokába – jegyezték meg.

Mint írták:

2014. január 1-jével módosult a párttörvény tiltott támogatásokra vonatkozó szabályozása, és tilos lett a jogi személyektől, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől, más államtól, külföldi szervezettől és nem magyar állampolgár természetes személyektől származó vagyoni hozzájárulás elfogadása.

A törvénymódosítás jogszabályi szinten teremtette meg az ellenőrizhetőség és elszámoltathatóság lehetőségét, ezáltal hozzájárul a pártokra vonatkozó korrupciós kockázatok kezeléséhez – fogalmaztak.

A közlemény szerint tiltott vagyoni hozzájárulásnak minősül, ha egy párt a mindenki számára elérhető ár alatt vesz igénybe, vagy rendel meg szolgáltatásokat, például bérel ingatlant, helyez ki plakátot, és ha egy párt ilyen tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el, akkor az ÁSZ a rendelkezésére álló dokumentumok -szerződések, számlák – alapján, az összehasonlítható független árak módszerével állapítja meg a tiltott támogatás értékét, figyelembe véve a minden piaci szereplőre egységesen érvényesített kedvezményeket.

Az Állami Számvevőszék 2017. október 3-án közölte, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom többszöri értesítés, illetve helyszíni adatkérés ellenére – a 2015-2016. évek, valamint az ellenőrzés megkezdéséig tartó időszak vonatkozásában – nem tett eleget a számvevőszéki ellenőrzés lefolytatásához szükséges törvény szerinti adatszolgáltatási kötelezettségének.

A számvevőszéki ellenőrzés akadályozása miatt az ÁSZ az Ügyészséghez fordult, amely 2018. március 6-ig meghosszabbította a nyomozást az ügyben.

Az ÁSZ ügyészségi jelzése az adatszolgáltatásra törvényben meghatározott határidő letelte után történt.

Kimelik:

Az ÁSZ korábban arról is tájékoztatta a közvéleményt, hogy hatósági jelzést kapott a Jobbik Magyarországért Mozgalom 2017. első félévi plakátszerződéseivel kapcsolatban – a gazdasági társaságok hirdetési listaáraitól jelentősen elmaradó egységárak miatt – és ezeket a dokumentumokat a vonatkozó ellenőrzési programnak megfelelően az ellenőrzés lefolytatása során felhasználja. Az ÁSZ a hatósági kockázatjelzés során birtokába került dokumentumok (szerződések, számlák, stb.) alapján, azokat értékelve a vonatkozó törvényi előírások alapján állapította meg a tiltott támogatás tényét és annak mértékét.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a  Jobbik Magyarországért Mozgalom ellenőrzéséről szóló jelentéstervezetet az ÁSZ 2017. december 6-án küldte meg a párt részére, amelyre az ellenőrzött szervezet a törvényben előírt tizenöt napos határidőn belül írásban észrevételt tehet. Az ÁSZ az észrevételek értékelése és kezelése után véglegezi és hozza nyilvánosságra a jelentését. Az Állami Számvevőszék a Jobbik Magyarországért Mozgalom ellenőrzése során mindenben a hatályos törvényi előírások szerint, alkotmányos kötelezettségeinek megfelelően járt és jár el.

Végezetül hangsúlyozták, hogy a kampánypénzek és pártokok ellenőrzése során az ÁSZ a vonatkozó törvényi előírások és eljárási szabályok maradéktalan betartásával, mint jogalkalmazó jár el. Az alkotmányos keretein túlmutató kiterjesztő jogértelmezésre nincs lehetősége.

Az ÁSZ minden párt és pártalapítvány gazdálkodásának törvényességét azonos és a hatályos törvényi előírások, valamint egységes eljárási szabályok szerint értékeli. Megállapításait az ellenőrzés során rendelkezésére álló hiteles ellenőrzési bizonyítékokkal alátámasztott dokumentumok alapján teszi meg.

Az Állami Számvevőszék felhívja a figyelmet arra is, hogy ellenőrzéseit szigorú szakmai standardok alapján, transzparens módon,

minden egyéb szervezettől függetlenül, pártatlanul végzi.

Az ÁSZ a magyar jogállamiság egyik legfontosabb garanciális intézménye, így a minden alapot nélkülöző, de az ÁSZ-szal szembeni közbizalom aláásására alkalmas kijelentések, az ÁSZ jó hírnevét sértő politikai nyilatkozatok és valótlanságokat tartalmazó közlések (sajtómegjelenések) a magyar demokratikus jogállam alapjait veszélyeztetik.

Forrás: ÁSZ

Címlapi fotó: MTI

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dr. prédikátor
Hát ez a nyilatkozat kurvára érdekes!!!A fityfasz csürhe részéről elkövetett törvénysértésekre miért nem cuppant rá annak idején és most???
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Jozefina
Az ÁSZ épp oly korrupt, mit a többi állami kutyulmány, hiszen mindenütt orbán csicskásai ülnek!!???
kereső
Tessék mondani,kedves ÁSZ! A 2014 évi országgyülési választásokon elindult "kamu" pártok költéseit miért csak formailag vizsgálták?Tartalmi, azaz valódiság vizsgálat nem történt, ezért a magyar állam költségvetését 5,8 milliárd-5.800.000.000.-Ft-kár érte.Ki a felelős?,és mikor lesz elszámoltatva?Ez Önök szerint minek minősül?
namihami
Helyes, a törvények szerint kell eljárni.
De akkor ezeknek a törvényeknek a pozitív részei miért állandó jelleggel az Orbán családra és haveri körére, a negatív részei pedig az ország többi szenvedő állampolgárára és egyéb szereplőire vannak írva?
Biztos véletlen, hogy a pálya valamilyen érthetetlen okból, de mindig nekik lejt.
kissé felnőttem
majd ha a nép reagál az érthetőbb lesz," gyere bodri kutyám kövesd a gazdádat..."
Lepényleső
A törvényekről azok prédikálnak akik soha azt be nem tartják,pedig az egészet ők fogalmazták?
Lesz itt valaha valaki aki az igazságosság mellett száll síkra,vagy annak már előtte meg van
ásva a sírja?
Zeta
A hatályos jogszabályok szerint: azaz, ahogy nekünk jó!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.