A kormány 2022-ig 2500 milliárd forintot fordít 900 kilométernyi gyorsforgalmi úthálózat építésére, a pénz 55 százalékát a magyar költségvetés, 45 százalékát pedig az Európai Unió biztosítja – mondta Homolya Róbert, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára sajtótájékoztatón szerdán, Budapesten.

900 kilométer gyorsforgalmi út épül 2022-ig
Fotó: MTI

Az államtitkár kiemelte: a 2500 milliárd forint 70-80 százalékára már lefolytatták a közbeszerzési eljárásokat és a vállalkozói szerződéseket is aláírták.

A 2014-es körülbelül 1400-1500 kilométernyi gyorsforgalmi úthálózat 2022-re meghaladja majd a 2000 kilométert, ezáltal Magyarországnak több autópályája és gyorsforgalmi útja lesz, mint Ausztriának – hangsúlyozta. Az államtitkár felidézte, hogy a kormány 2-3 évvel ezelőtt fogalmazta meg célként valamennyi megyei jogú város és megyeszékhely bekötését a gyorsforgalmi úthálózatba, valamint, hogy minden autópálya érjen el a határig és kapcsolódjon be a nemzetközi gyorsforgalmi úthálózatba.

Homolya Róbert arról is beszámolt, hogy míg 2016-ban 69 milliárd forintból körülbelül 560 kilométernyi útszakasz újult meg, 2017-2018-ban költségvetési és uniós forrásból 155 milliárd forint áll rendelkezésre több mint 1000 kilométernyi útszakasz megújítására.

Az államtitkár a meglévő közúthálózat fejlesztésére vonatkozó kormányzati célok közül példaként említette a legforgalmasabb autópálya szakasz, az M1-es autópálya kétszer három sávossá alakítását. A fejlesztés első lépése Tatabányáig, a második Győrig terjed majd – mondta.

Homolya Róbert arra is felhívta a figyelmet, hogy 2010 előtt a szocialista- szabaddemokrata kormányok 2500 milliárd forintból 350 kilométernyi autópálya szakaszt tudtak építeni, úgynevezett PPP-konstrukcióban, ami 2030-ig, a törlesztés kifutásáig, évente 100 milliárd forinttal terheli meg a költségvetést. Nagy Róbert Attila, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) vezérigazgatója ismertette, hogy a 2500 milliárd forintos keretből a NIF Zrt. már 1763 milliárd forint értékű kivitelezési szerződéses állománnyal rendelkezik, amelyből az idén kötött szerződések összértéke 750 milliárd forint.

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Na, akkor matekozzunk egy kicsit.
1. 2500/900=2,77777 milliárd/kim. Hasonló nagyságrendű pénzért a Fidesz évekig visított.
2. 55/45 %. Tehát a Fidesz nem 900 km-t épít, hanem csak 495 km-t, mert a többit az Unio építi. Az a csúnya, fúúúúúj Unio, amelyik 1950 migráncsot akarna ide betelepíteni, és még a milliárdokkal is terheli ezt a szegény Orbán-kormányt. Amiből persze már a ""betelepítés"" se igaz, hiszen ellenőrzési lehetőségünk van a betelepítendők felett. Képtelenek ezek a hülye brüsszeliek megérteni, hogy a mi bölcs kormányunk éles határvonalat képes húzni aközött, hogy migráncsokat fogadunk vagy potya pénzt kapunk.
3. Homolya elvtárs bölcsen rámutatott arra, hogy statisztika szerint mennyibe került az akkori (megépült) és mennyibe kerül ez a mostani (még papiron se létező) autópálya. És hát arról már szó se essék, hogy nálunk minden beruházás bőven az előzetesen megállapított költségeken belül készül el. Lásd Vizes VB.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
@lusta: Egyet tudok biztosan sokszor jártam régebben Németországba többfelé a pályák kifogástalanok, ami itthon nem mondható el még a pályákról sem, az alacsonyabb rendű utakról meg végképp nem ... Az elmúlt időben csinálták a 31 főutat szoktam arra menni Füzesabonyba, ott is kb. 70 cm alapot kreáltak alája, mert ugye szélesítették is.. Viszont az is hír volt hogy a 32 főutat is felújították igen Szolnoktól Újszászig, meg Hatvantól Jászfényszaruig a többi kb. 50 km meg kritikán aluli ... Szóval én nem vagyok biztos abban hogy az építendő utak milyenek lesznek, hajlok arra hogy olyanok mint a Várkert bazár, vagy Moszkva tér, olyan cigányos gányolósra fog sikeredni ...
Equus
csodálatos. Valóban csodálni való, h csak ennyit ígérnek. Ígérhetnék, h égig érő paszulyt fognak ültetni, esetleg a szabolcsiak lábtót, a somogyiak lajtorját, ami Holdig ér. Ígérhetnének még ingyen bicót minden gyereknek, öregeknek tejet, fonott kalácsot és ingyen műfogsort... Lényeg, h nyerjék meg a választást és folyjon tovább a szabadrablás.
42
"900 kilométer gyorsforgalmi út épül 2022-ig" - vagy nem.
Equus
@lusta: Prága felől Drezdába... kifogástalan az a szakasz is, amit még Hitler idejében raktak le makadámként. (McAdaam, ha úgy jobban tecc).
Amúgy útépítésileg:
Az út építése a vízelvezető árkok elkészítésével kezdődött, majd az út helyét, a földet tömörítették. A fontosabb utak szélessége 10–13 m volt, ezeken a forgalom kétirányú volt. Az úttest magassága – a ledöngölt földalaptól az út felszínéig – 1 m. A teherbíró része, a középső 5–7 méteres sáv, négy rétegből állt:

a legalsó 30 cm-es réteg, az alap, 10–20 cm-es terméskőből,
a második, 25 cm-es réteg ökölméretű kavicsokból,
a harmadik, szintén 25 cm-es réteg dió méretű kavicsokból állt,
a legfelső, 20 cm-es réteg pedig kavicsos homok habarcsban, felülete domborúra kiképezve, ebbe ágyazták a burkoló köveket, burkoló kőlapokat. Később a burkoló kövek alkalmazását elhagyták, úgy, hogy a rakott terméskövekkel kialakított burkolatalapra először nagyobb szemcseméretű, majd kisebb szemcseméretű zúzottkövet terítettek. (Ez a változat tekinthető a későbbi makadámburkolatok ősének is.)
Ez egy 2000 éves recept.
tudode
Essenek transzba, és menjenek ODA AHOVA VALÓAK!
.
A szocialisták 800 km autópályát építtetettek, olyan ELLENSZÉLBEN, amit EZEK a szörnyszülöttek fújtak.
.
Mi az, hogy 2022-ig. Eddig mi a túrót hagynak maguk után??? Stadiont, minden barátnak abból a célból, hogy a kiskertje kapujától 10 lépésre lévő STADIONJA MIATT fogják be a szájukat.
.
Összekapott a pénztárnokával, emiatt a Gorbán, örök mementóként hagyva, TÖBB TÍZ MILLIÁRDOT kidobva az ablakán, mint a Nemzeti Színház gödrét:
.
----- Leállították az M4-es építését Abony és Fegyvernek között
www.youtube.com/watch?v=M4kE6N40YmU&t=15s
.
Ha másért nem is, "de már akkor" úgy kellett volna útilaput kötni a talpára, hogy a LÁBA NE ÉRJE A FÖLDET!!!
.
És ha összekap a Lőrinccel, akkor PARLAGON MARAD "minden", amit állítólag ő KEBELEZ BE IQ huszárként!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.