Az MSZP elnöke szerint ha a Fidesz kicsinálja a Jobbikot, eközben pedig a baloldal totojázik és nem fog össze, a Jobbik vonzó alternatíva lehet a mártírságával a szavazóknak.

Az MSZP elnöke szerint politikai értelemben már eldőlt, hogy Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke a szocialisták miniszterelnök-jelöltje is. Molnár Gyula erről csütörtökön az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt, ahol Karácsony Gergely elmondta, szeretné, ha februárban árnyékkormányt hoznának létre.

Azért kell összefogni az MSZP elnöke szerint, mert a Jobbikból vonzó mártír lehet, ha kicsinálják

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Közös lista, még a Liberálisok is csatlakoztak

Molnár Gyula és Karácsony Gergely is reményét fejezte ki, hogy több párt is csatlakozik az együttműködéshez. Megerősítették: közös egyéni képviselőjelöltek, közös lista és közös miniszterelnök-jelölt a céljuk.

A két politikus elmondta azt is, hogy a Magyar Liberális Párt is csatlakozik az együttműködéshez.

Molnár Gyula szerint a három pártnak a közös indulásról belátható időn belül meg kell állapodnia, azt meg kell erősíteni civil szervezetekkel és nyitottak lesznek a Demokratikus Koalíció (DK), az Együtt, az LMP és a Momentum felé.

Húzza, vagy tolja

Karácsony Gergely elmondta, a zuglói polgármesterséget csak a miniszterelnökségre cserélné le.

Korábbi kijelentésére utalva, miszerint neki mindegy, hogy húzza vagy tolja a szekeret, a Párbeszéd társelnöke azt mondta, most úgy tűnik, hogy húznia kell.

Karácsony Gergely beszélt arról is, hogy miután a választási indulással kapcsolatos kérdések eldőltek, februárban a kormányzóképességet egy árnyékkormánnyal is meg lehetne mutatni. Hozzátette: szeretne egy tanácsadó testületet is, amelynek az ellenzék sokszínűségét kell felmutatnia.

Karácsony szelídebb Botkánál

Arra reagálva, hogy Botka Lászlónak, az MSZP korábbi miniszterelnök-jelöltjének teljhatalma volt, Karácsony Gergely azt mondta, neki nincs szüksége teljhatalomra, ő szelídebb típus, a józan kompromisszumok híve. Neki nem dolga, hogy az MSZP belső dolgaival foglalkozzon, a közös program megfogalmazásában van szerepe, amelynek lényege: a jövő záloga a beruházás az emberekbe – mondta.

Molnár Gyula elmondta, a miniszterelnök-jelölti kampány önálló, de lesz egy pillanat, amikor az össze fog érni az MSZP kampányával és ez a pillanat nagyon közel van. Hozzátette: lesz egy közösen működtetett kampánycsapat is.

Nem elegendő "őfelsége ellenzékének" lenni, összefogás kell

A szocialista politikus szerint eljön az igazság pillanata, amikor el kell gondolkozni: "az nem elegendő a boldogsághoz", hogy valaki 6-7 százalékon áll, mindene megvan ahhoz, hogy "boldog parlamenti párt", "őfelsége ellenzéke" legyen a következő négy évben 8-10 emberrel. Érdemes lenne egyesíteni az erőinket – hangoztatta.

Az MSZP elnöke szerint meg kell nézni – talán év vége felé – , hogy miként fogadta a közvélemény az együttműködést. Azt ajánlják a többieknek – folytatta – , "legyen egy utolsó utáni verseny", és álljanak ki a miniszterelnök-jelöltek például egy nyilvános vitára. Hozzátette: a vita hatását több kutatóintézettel is felmérhetnék.

Karácsony Gergely támogatta a vita ötletét, majd közölte: a DK tartozik a választóknak annyival, hogy elmondja, miért nem akar a közös listán részt venni, holott a párt megalakulása óta a legszorosabb baloldali összefogásról beszél. Karácsony szerint

nem vagyunk abban a helyzetben, hogy méltányolni tudjuk egyes pártok részérdekeit.

Molnár Gyula azzal is magyarázta a baloldali összefogás szükségességét, hogy

ha a kormány tovább szórakozik a Jobbikkal és csinálja ezt a lehetetlen játszmát, amiben felhasználja az Állami Számvevőszéket, hogy tönkre tegye a pártot, akkor mártírt fognak belőle csinálni.

Ha a baloldal "totojázik", az egyéni érdekeit nézi, akkor a választók könnyen megtalálhatják a Jobbikban a kormány alternatíváját – magyarázta.

A két politikus úgy látta, hogy a két párt programja összefésülhető, nem sokban különböznek.

"Földharcos" kampány lesz

A kampányról Molnár Gyula azt mondta, a kormánypárti médiatúlsúly miatt "földharcos" kampányt kell folytatniuk, használniuk kell a közösségi médiát. A Fidesz "sms-kampányába", "Soros, migráns, Simicska" nem keverednének bele – mondta, hozzátéve: az Európai Uniót kell ehelyett a zászlóra tűzni.

Karácsony Gergely szerint a migráció fontos kérdés Európa egészének, így Magyarországra is tartozik, de nincs az első húsz kérdés között, ha az ország jövőjét nézik. Hozzátette: a Fidesznek elementáris érdeke, hogy erről legyen a vita és ne arról, milyen hosszúak a várólisták, milyen rosszak a magyar iskolák.

(MTI)

(Címlapi kép: MTI/Illyés Tibor)

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
Nem, nem azért kell összefogni, hanem azért mert másképpen nincs esély leszavazni a geciket.

Mindenkivel össze kell fogni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pegero
@Peller Anikó: @Peller Anikó: Gyere Anikó, fogjunk össze, én is vagyok valaki!
Eladott Ország
Miközben az ellenzék nem tudja, hogyan trollkodja szét egymást és ki kivel szövetkezzen ki ellen (Karácsony Gergely é az MSZP tragikomikus egymásra találása, az Együtt és a Párbeszéd kihunyt románca, a DK kosara Karácsonynak, az LMP és a Momentum senkivel össze nem fogása, stb.) egymást érik a közvéleménykutatások, amelyekre természetesen kár volna mérget venni, de azért iderakom a legutóbbit. Miután a Medián azt mérte legutóbb, hogy
befagytak a szavazótáborok és az ellenzéki pártok ellenszenvesebbekké váltak, mint korábban, a Jobbik-közeli Iránytű Intézet arra jutott, hogy a válaszadók 26 százaléka semmiképp sem szavazna a Fideszre, amivel messze a kormánypártok a legelutasítottabbak. Ugyanakkor a válaszadók 47 százaléka szeretné, ha maradna az Orbán-kormány, 46 százalék viszont kormányváltást szeretne. Azt nem tudjuk, hogy mekkora mintán történt az adatfelvétel és mikor, így franc tudja, mennyire és kire nézve reprezentatív ez az egész. Úgyhogy gyakorlatilag semmit nem tudunk, de ez természetesen nem sokáig marad így mert a Századvég és a Nézőpont Intézet hamarosan megmondja a tutit.  Mindenesetre ebben a kaotikus, bizonytalan helyzetben mégiscsak van egy megnyugtató örömhír: Fodor Gábor kvázi egyszemélyes liberális pártja tényleg beállt Karácsony Gergely és az MSZP mögé (!!!) Vagyis az egyetlen Fodor Gábor újabb négy évig szeretne üldögélni a parlamentben. Nahálistennek!
wagabund
az rendben van, hogy szorongatják egymás kezét, elvégre kedves emberek...
csak tessenek mondani kedves összefogók, a szavazókról tudják, hogy nekik ki kedves? mert nem biztos hogy egy emeszpés másra szavaz pusztán azért, mert a Molnár aszonta.. de ez bármelyik összeboruló pártra igaz...

szóval a szavazók lelkét tessenek megnyerni...persze észérvekkel, és nem száraztésztával...

Ha van ideje Molnárnak, akkor szóljon Karácsonynak, hogy a rádijóban, és úgy általában a médiában ne beszéljen szlengben...főleg, ha országjárásra indulnak..nem idézném miket mond, mert az igen sértő a népre nézve..ugyanis emberekről van szó. Olyant meg végképp ne mondjon, hogy jobban szeret polgármester lenni.

Ezekután Karácsonynak esélye sincs semmire, de hadd menjen, ha neki jólesik...
(az adófizetők pénzéből)
wagabund
@Eladott Ország: ez az észrevételed senkinek sem tűnik fel? hogy az örök túlélő fodor ott sunnyog, és mondja vég nélkül a hülyeségeit..aztán egyszercsak hip-hopp, és jé...újból bent van a fűtött házban..
wagabund
@Eladott Ország: lecsaptad, nálad a pont.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél