Luxemburg volt az Európai Unió leggazdagabb tagállama tavaly is, vásárlóerő-paritáson számolva az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) és az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztás (AIC) alapján is toronymagasan vezet a nyugat-európai nagyhercegség a 28 tagú közösségben.

Magyarország az EU negyedik legcsóróbb tagállama, Románia alig marad el tőlünk
Illusztráció: Pixabay

Az előző négy évhez hasonlóan, Bulgária maradt az unió legszegényebb országa, lemaradása óriási még a középmezőnyhöz képest is – derült ki az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) a tavalyi végleges adatokat tartalmazó jelentéséből.

Csökkent az egy főre jutó GDP

Magyarország mindkét kategóriában a lista utolsó negyedébe került. Az egy főre jutó GDP 1 százalékponttal csökkent az előző két évhez képest, az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztás pedig nem változott 2015-höz képest.

Az uniós átlag a 100 százalék, ehhez képest az euróövezetben az egy főre jutó hazai össztermék 105 százalék, az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztás pedig 106 százalék volt tavaly.

A leggazdagabb országban, Luxemburgban az egy főre jutó GDP 258 százaléka volt az uniós átlagnak. A második helyen áll Írország, az átlag 183 százalékával. Az utolsó helyezett Bulgáriában, aránya mindössze 49 százalék.

Összesen 11 tagállamban – Luxemburg és Írország mellett Hollandia (128 százalék), Ausztria (128 százalék), Dánia (124 százalék), Svédország (123 százalék), Németország (123 százalék), Belgium (118 százalék), Finnország (109 százalék), Nagy-Britannia (107 százalék) és Franciaország (104 százalék) – haladta meg az uniós átlagot az egy főre jutó GDP.

Az átlagnál legfeljebb 30 százalékponttal alacsonyabb kategóriába 10 ország került be. Megközelítette az átlagot Olaszország (97 százalék) és Málta (96 százalék), majd sorrendben Spanyolország (92 százalék), Csehország (88 százalék), Szlovénia (83 százalék), Ciprus (83 százalék), Portugália (77 százalék), Szlovákia (77 százalék), Litvánia (75 százalék) és Észtország (75 százalék) következik.

A maradék hét ország közül Lengyelországban és Görögországban az egy főre jutó GDP 68 százaléka volt az uniós átlagnak, Magyarországon pedig 67 százaléka. A sereghajtó Lettországban 65, Horvátországban 60, Romániában 58, Bulgáriában pedig 49 százalékra rúgott ez az arány.

Az egy főre jutó GDP ugyan gyakran használatos az országok jóléti szintjének mutatójaként, azonban nem feltétlenül alkalmas a háztartások életszínvonalának kifejezésére. Ez utóbbi célra jobban megfelel az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztás.

Csak három tagállamban alacsonyabb az életszínvonal, mint nálunk

Az AIC-mutatót nézve is Luxemburg az első, az EU-s átlag 132 százalékával és Bulgária az utolsó az átlag 53 százalékával. Az átlag fölött tíz ország teljesít: Luxemburg mögött Németország (122 százalék), Ausztria (119 százalék), Nagy-Britannia (116 százalék), Finnország (114 százalék), Dánia (113 százalék), Belgium (112 százalék), Franciaország (111 százalék), Hollandia (111 százalék) és Svédország (110 százalék).

Az átlagnál legfeljebb 30 százalékponttal alacsonyabb kategóriában 13 ország szerepel: Olaszország (98 százalék), Írország (96 százalék), Ciprus (91 százalék), Spanyolország (89 százalék), Litvánia (85 százalék), Portugália (82 százalék), Málta (81 százalék), Csehország (78 százalék), Görögország (77 százalék), Szlovákia (76 százalék), Szlovénia (76 százalék), Lengyelország (74 százalék) és Észtország (72 százalék).

A maradék öt ország csoportját Lettország vezeti 67 százalékkal, majd Magyarország következik 63 százalékkal, Románia (61 százalék), Horvátország (59 százalék) és Bulgária (53 százalék) előtt.

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
@quadrocopter: ...anyukád hogy kerül ide ?
lusta
Egy külföldi nyelvű ússágban olvastam, hogy a teljes elemzést. A helyzet még rosszabb, mert a románok nagy sebességgel nyomujlnak felfelő, így a 2 év múlva esedékes közzétételnél, már megelőznek minket. Abban a is látható, hogy az eredményeinket nem akarják elismerni, hogy az uniós stat hivatal nem hajlandó stadionokban mérni a fejlődést.
namihami
""Magyarország az EU negyedik legcsóróbb tagállama, Románia alig marad el tőlünk""
Most még ők néznek a mi se..ünkbe, de már roppant közelről.
Két-három év és mi tesszük ugyanezt. Azzal az elhanyagolható különbséggel, hogy mi már jó messziről fogjuk megtenni.
durbincs
hát ne legyen így ? a nem itt lakó Csökött -falvaiak menjenek haza ?
az amúgy is rozzant szoc háló rettenet fellégezhetne ? azt hasítanánk ?
durbincs
@Csizmás Kond: a Herélt beégette őket a fába, mint a freskót ?
szegény szülék meg képek lettek ??csak emlékek ?
Szeparepa2
Hazugság, csalás rágalom, bolsevik imperialista liberális propaganda, offshore-lovagok, oligarchák nagytőkés pénzügyi körök, Soros, Bajnai, Rotshieldek, Bilderbergek és Illuminátusok hamis aljas nemzetellenes machinációja! Az igazság az, hogy Magyarország tejjel mézzel folyó Kánaán! Csodálatos mesésen gazdag települések, pl Felcsút, modern stadionnal és kisvasúttal, gyönyörű birtokokkal pl mint Hatvanpusztán is, csodálatos gazdag kolbászból kerítéses városok, mint Hódmezővásárhely is pl, a legkisebb településeken is gyönyörű bájos kisvasút zakatol mint a mesében hegyek között völgyek között. A nép nagy jótevői munkaadó és dolgozó bölcs szorgalmas vezetők mint Mészáros gázszerelő úr... Befogadunk tárt karokkal szeretettel rászoruló nyomorult embereket a világ minden tájáról, akár nálunk akár az únióban is letelepedhetnek nyugodtan szegények, esetleg aprócska képletes adományt elfogadunk (úgy 300 000 eurót), sőt aljas hazug Interpool és FBI kőrözéssel üldözött és vegzált áldozatokat is gyámolítunk mint Pharaon úr... hadi hősöket is megmentünk az igaztalan megtorlástól, akik álmában baltával szabadítanak meg a gonosztól minket... A korlátlan lehetőségek és szerencse földje, itt 70 IQ-s gázszerelőből lehet a teljes történelem legvagyonosabb birtokosa ... Saját lábukra állt fiatalok, akár Európa egyik legnagyobb tavát is megvehetik... a magyarok az édesapjukat is óvják és kényeztetik, akár profitos bányákhoz is segítik (amik csalást bizonyító, azaz rágalmazó iratait bankrablásnak álcázva is el lehet tüntetni); helikopterrel járunk születésnapi celebpartira, Luis Vutton és Gucci táskával jár szinte minden magyar már... Nálunk a barátság a legerősebb, jó és hű barátságért bárki megkaphatja a teljes országos filmipart és kaszinóipart is, de a teljes sajtót és az egész nép nyugdíjalapját is, ha úgy jön, ajándékba adják jószívű emberek bárkinek, aki kedves velük és vég nélkül sorolhatnám, de zárjuk egyelőre a történetet, a régi jó hepienddel: Kaja Ibrahimmal és Joszip Tottal!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél