Elévülnek idén december 31-én a 2013. január 1. előtti túlfizetések, ezért addig érdemes kérni az összeg kiutalását a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól – hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára.

Tállai András az MTI-nek vasárnap elmondta: tavaly 3,8 milliárd forint évült el, ennyit felejtettek az adózók a NAV-nál, mert elmulasztották visszakérni azt az összeget, amennyivel többet róttak le a kelleténél.

Tállai figyelmeztet: december végéig lehet visszaigényelni a 2013 előtti túlfizetéseket

Fotó: MTI/Soós Lajos

Az államtitkár elmondta: érdemes ellenőrizni az adószámlát, mert nemcsak az adótartozás, hanem a túlfizetés is elévül. Elmondása szerint a magánszemélyek jellemzően a személyi jövedelemadóból és az illetékből fizetnek be az elvártnál nagyobb összegeket. Ám sokan az idő múlásával sem kérik vissza a feleslegesen befizetett pénzt, ami így végleg az államkasszánál marad – jegyezte meg.

Tállai András elmondta: az ügyfélcentrikusság a végrehajtás során is az elsődleges és legfontosabb szempont, ezért a NAV mindent megtesz azért, hogy minél kevesebben felejtsék a hivatalnál a túlfizetésüket. Az adószámla ügyfélkapun keresztül bármikor lekérdezhető, de a NAV azoknak, akiknek legalább egy adónemben kétezer forintnál több tartozása vagy túlfizetése volt, postán megküldte az adószámla-kivonatot – jelezte.

Elmondása szerint az adószámláról nem utalhat automatikusan a NAV, ezért a kiutalást, illetve egy másik adófajtára az átvezetést kérni kell. A túlfizetés visszaigényléséhez vagy az átvezetéséhez a 1717-es számú nyomtatványt kell kitölteni és benyújtani – ismertette a gyakorlati teendőket.

Tállai András kiemelte, hogy a 2013. január 1-jét megelőzően keletkezett túlfizetéseket még két hétig lehet visszakérni, aztán elévülnek.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy a hivatal igyekszik a lehető legnagyobb összeget "megmenteni" az elévüléstől, és ha van más adónemben fennálló hátralék, akkor a törlés helyett átvezeti, vagyis átkönyveli oda a túlfizetés összegét.

(MTI)

(Címlapi kép: MTI/Soós Lajos)

Itthon - 2019. March 21., 21:23
Véget ért a Hankook-sztrájk

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
@kereső: Furcsa, engem valahogy mindig kikerült az általad jelzett iromány.
Mondjuk én odafigyelek és pontosan kiszámolom a bevallásnál, de levélnek még híre-hamva nem volt, pedig a postaládánk zárható.
namihami
@kereső: És még annyi: a címet is és/vagy a bankszámla számát is tudják. Miért is nem utalják automatikusan vissza?
mackoka46
Miért kell igényelni ? Arra se képesek, hogy maguktól kiutálják. Lóf@szra se valók, csak a sanyargató törvénytelen népnyúzásra.
kereső
@namihami: A visszautalás csak akkor történik "automatikusan",ha van visszaigényelhető adód,és kéred a bevalláson a kiutalást.Ha bevalláson nem kéred,akkor utána már csak külön nyomtatványon tudod ezt megtenni.A folyószámládról csak akkor kapsz levelet,ha nem nulllás.Ha nullás,nincs egyenlegközlő!.Évekkel ezelőtt még azt is kipostázták.
namihami
@kereső: Már bocs, de miért kellene jelezni, hogy visszakérem a pénzt (na jó, nem én).
Az legyen és lenne a normális, hogy az automatikusan jöjjön vissza és ha jelzem, hogy NEM kérem, akkor TARTHASSA benn a NAV.
Vajon a tartozást miért nem a fenti logika alapján vezették be? Ez a pénz az enyém, ne kelljen külön kérnem, hogy adják vissza.
Egyébiránt az évi egy nullszaldós levélbe se rokkanna bele a költségvetés és csatolni lehetne a nálad maradt irományhoz.
kereső
@namihami: Önadózás van.Az adózó rendelkezik a túlfizetett összeggel,a NAV nem.A tartozás forditottan működik: az önadózás logikája szerint bevallod-és ezzel együtt fizetési kötelezettséged is keletkezik,ha adóhiányod van-évközben rosszul vonták,vagy rosszul becsülted meg a várható adódat és ezért kevesebb előleget fizettél meg,akkor a bevallásod benyujtásával együtt kell ezt megtenned a határidőig.Kevesen tudják,de a bevallás alapján keletkező adófizetési kötelezettség végrehajtható,kivéve ha rögtön kérsz rá fizetési könnyitést.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Sport - 2019. March 21., 17:44
Milliókba fáj Ronáldónak a gólöröm
Szórakozás - 2019. March 21., 17:13
Palvin Barbara angyal lett