Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet szerint napokon belül képesek pótolni egy-egy hiányzó vakcinát, vagy gyógyszert, honlapjukon pedig mindig jelzik az átmeneti hiányokat, sőt, hasonló gyógyszereket is javasolnak.

Pár hete volt hír, hogy az agyhártyagyulladás B-típusa elleni oltóanyagból, vagy pedig a HPV elleni 4 és 9 komponensű vakcinából átmeneti hiány lépett fel az országban. 

Hatóság: napokon belül képesek pótolni egy hiányzó gyógyszert, vagy vakcinát

Fotó: pixabay.com CCO

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) Gyógyszerhatósági Ügyek Főosztályának vezetője, Pálffyné Poór Rita az InfoRádiónak arról beszélt, ha a szervezet értesül egy gyógyszer, vagy vakcina hiányáról, akkor azonnal az Európai Unión belül keresnek elérhető készítményeket, amellyel napokon belül lehet pótolni a hiányt. Az oltópontokon pedig éves szinten halmozzák fel a készleteket.

A hatóság mindezek mellett a honlapján közli, hogy éppen mely gyógyszerből, vakcinából van átmeneti hiány, emellett pedig helyettesítő gyógyszereket, vakcinákat is ajánlanak ilyen esetekben. 

Jelen pillanatban 190 gyógyszer – 380 kiszerelést – hiányzik, ami a magyar 38 ezres gyógyszerkínálatnak csupán az egy százaléka Pálffyné szerint.

(Címlapi kép: pixabay.com CCO)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Tény, hogy az 1 % statisztikailag jóformán semmi. De ebben az esetben az 1 %-s hiányba akár még bele is lehet halni.
justhpeter
Ha egy gyógyszert pik-pak lehet pótolni, akkor hogy keletkezhet hiány ? Menet közben nem vizsgálják a fogyást ? Hát ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.