Felmérést végzett a Vasárnapi Hírek megbízásából a Publicus Intézet a pártok támogatottságáról. A biztos szavazók 48 százaléka a Fideszre voksolna, a többiek inkább másra, Szél Bernadett pedig kedveltebb lett, mint Orbán Viktor. Karácsony Gergely pedig mindkettejüket lekörözi.

Reprezentatív telefonos közvélemény-kutatást végzett a Vasárnapi Hírek megbízásából a Publicus Intézet, december 8. és 13. között 1005 embert kérdeztek meg a pártok támogatottságáról, a szavazási hajlandóságról és a politikusok népszerűségéről.

A biztos szavazók közt vezet a Fidesz

Felmérésük eredménye szerint míg novemberben a Fidesz szavazóinak száma egy ponttal emelkedett, decemberben ismét csökkent, vagyis 26 százalékponton állnak. A biztos szavazók körében 48 százalékos a Fidesz támogatottsága, a párt szavazóinak aktivitása átlagos a felmérés szerint.

Az MSZP támogatottsága egy százalékpontot csökkent még novemberben, ám decemberben változatlan maradt az érték, így 9 százalékon állnak. A biztos szavazók körében 11,5 százalékos a párt támogatottsága, a szavazók aktivitása magas.

A biztos választók közt vezet a Fidesz, de Szél és Karácsony népszerűbb Orbánnál

Fotó: Publicus Intézet/Vasárnapi Hírek

A Jobbik támogatottsága a november 10 százalékpontról decemberre 9 százalékpontra csökkent. A biztos szavazók körében 14 százalékon áll a párt, ám a szavazóik aktivitása alacsony.

Az LMP továbbra is öt százalékponton áll, a biztos szavazók körében azonban 7 százalékot értek el decemberre. 

A biztos választók közt vezet a Fidesz, de Szél és Karácsony népszerűbb Orbánnál

FotóPublicus Intézet/Vasárnapi Hírek

"A DK támogatottsága sem változott, és 4 százalék, a biztos szavazó, pártválasztók körében 6 százalék.

A múlt hónap után, ebben a hónapban újra külön mért Együtt elérte az egy százalékot, és a Kétfarkú valamint a Momentum támogatottsága is változatlanul egy százalék. A Párbeszéd és az MLP szavazóinak aránya ebben a hónapban sem érte el az egy százalékot.

A bizonytalanok aránya 43 százalék" – olvasható a Publicus felmérésben.

A biztos választók közt vezet a Fidesz, de Szél és Karácsony népszerűbb Orbánnál

FotóPublicus Intézet/Vasárnapi Hírek

Szél Bernadett és Karácson Gergely népszerűbb Orbánnál

A vezető politikusok népszerűségét is megmérték, Orbán Viktor jelenleg 42 ponton áll, ő április óta a 39-42 pontok közti sávban mozog.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke ismertsége 70 százalékos, népszerűsége 30 pontos. Molnár az MSZP és a DK szavazói közt a legnépszerűbb, míg a Jobbik szavazóinál a legkevésbé kedvelt politikus. 

Kunhalmi Ágnes (MSZP) ismertsége 77 százalékos, a népszerűsége 38 pontos, vagyis ő a legnépszerűbb szocialista politikus. A kormányváltást akarók közt 55 pontot mért a népszerűségi indexen a Publicus.

A biztos választók közt vezet a Fidesz, de Szél és Karácsony népszerűbb Orbánnál

FotóPublicus Intézet/Vasárnapi Hírek

Vona Gábor (Jobbik elnöke) is 30 pontos népszerűséggel bír, ennél magasabban utoljára júniusban volt, mikor 36 pontot mértek neki.

Szél Bernadett (LMP társelnöke, miniszterelnök-jelöltje) ismertsége 81 százalékos, népszerűsége pedig a novemberi 42 pontról 44 pontra nőtt. Szél az LMP szavazói közt 94 pontot kapott, míg a Fidesz-szavazók közt 26-ot a népszerűségi indexen.

A biztos választók közt vezet a Fidesz, de Szél és Karácsony népszerűbb Orbánnál

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Gyurcsány Ferenc népszerűsége továbbra is 19 pontos, a DK szavazók körében a legnépszerűbb (75 pont), az MSZP szavazók körében átlagos (44 pont) a megítélése, míg a Fidesz szavazói körében kimondottan elutasított (8 pont).

"Juhász Péter (Együtt) ismertsége 65 százalékos, népszerűsége a múlt hónapokban némileg csökkenve 27 pontos.

Karácsony Gergely (Párbeszéd) ismertsége 76 százalékos, népszerűsége 46 pont. Leginkább az MSZP és a DK szavazók körében népszerű (90 és 84 pont), de a bizonytalanok körében sem elutasított (44 pont).

Fekete-Győr András (Momentum) ismertsége 51 százalékos, népszerűsége 23 pont.

Balázs Péter (független) ismertsége 44 százalékos, népszerűsége 38 pont" – olvasható a felmérésben.

(Címlapi kép: MTI/Máthé Zoltán)

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Természetesen igaz, hogy a sokpárti demokráciában az arányos választási rendszer az igazságos. Az is igaz, hogy a Fidesz a saját érdekeinek megfelelően változtatta meg a rendszert olyanra, hogy még akkor is nyerjen, ha összességében a szavazók nagyobbik része elhajtaná a picsába. De: egyrészt választási mozgalom ennek megváltoztatására eleve marhaság, mert amíg jól járnak vele, Orbánéknak eszük ágában nincs a rendszeren változtatni, ezt lehetetlen tüntetésekkel, illetve bármilyen civil megmozdulással elérni. Másrészt, s ez a fontosabb, a békés és teljes leváltásuk csak a jelenlegi többségi rendszerben jöhet össze. Lófaszt se ér, ha véletlenül kis többséggel nyer az ellenzék, mert a kétharmaddal bebetonozott rezsimszolgákat csak kétharmaddal lehet elküldeni, ennyi kell a demokratikus közjogi rendszer visszaállításához. Márpedig kétharmadot szerezni csak a mostani rendszerben lehet. A visszaalakítás arányossá a Fidesz érdeke lesz akkor, ha a népszerűsége nagy mértékben csökken. Ezzel szemben ha a Fidesz bukását kívánjuk és a demokratikus intézményrendszer visszaállítását, akkor a mostani rendszerben kell őket egyharmad alá szorítani. Ezen kell agyalni, a korrekt összefogáson, de leginkább a széles technikai koalíción, egy ideiglenes kormányon, ami csak annyit tesz, hogy kétharmaddal eltakarítja a Fidesz mocskát, aztán jöhet a normális választás immár arányos rendszerben. Lehet és kell tehát tüntetni a kormány mocskos húzásai ellen, de jó lenne nyomást gyakorolni a szarfaszú ellenzékre is, hogy ezúttal ne kúrják el. A másfél millió narancsos káposztafej kivételével mindenki azt várja, hogy nőjenek fel a feladathoz.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kukac50
Minden ellenzéki pártnak aki nemcsak a bársonyszékért harcol annak arányában ahogy a polgárok megválasztják Őket annak arányában közösen kellene vezetni az országot, de nem félre mint ahogy Orbán teszi!
gulyasgyula
@kukac50: ..27-éve mind ezt teszi de nem csak nálunk van így hanem az egész világon egy kottából játszanak a politikusok ..A következő kormány se lesz jobb csak ÚJ ÉHES PARAZITÁK JÖNNEK ..Én már nem is töröm magam egy új kormányért ..Inkább megyek SÁMANNUS--sal kapálni mert már én is közeledek a 70-dik kapáláshoz ..
kukac50
@gulyasgyula: Bízzunk,hogy ha új párt vezeti az országot nem lopnak ennyit,többet tőrödnek a szegényebb réteggel. Ahol ennyi szegény ember van ott rossz a gazdaságpolitika!
gulyasgyula
@kukac50: ...Jó lenne de 27-éve hiába várom , úgy hogy én tudom hogy most se fog változni semmi ..Amilyen amatőr megélhetési politikusok már most egymást lökdösve tolonganak a hatalomért semmi jóra nem számíthatunk ..Lesz itt még ne mulass ...
kukac50
@gulyasgyula: Bízzunk, hátha egy kicsit jobb élet lehet még.
gulyasgyula
@kukac50: ...Egyelőre nincs más lehetőségünk de már azzal is megelégszem ha rosszabb nem lesz ..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.