Gulyás Gergely Fidesz-frakcióvezető szerint ma már nemzeti egységgé vált a külhoni magyaroknak adott kettős állampolgárság ügye. A 2018-as választáson a határontúli magyarok szavazata egy, vagy két mandátum sorsát befolyásolhatja.

A szélsőséges pártok véleményétől eltekintve ma már nemzeti egység van a kettős állampolgárság tekintetében, a honosítással a határon túli magyarság közjogi értelemben is a magyar nemzet részévé válhatott – mondta el a Fidesz frakcióvezetője vasárnap budapesti sajtótájékoztatón.

Fidesz: nemzeti egység alakult ki a kettős állampolgárság ügyében

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Gulyás Gergely annak kapcsán, hogy szombaton volt az egymilliomodik honosított külhoni magyar és családja állampolgársági eskütétele, azt mondta: a honosítással közjogi kapocs jött létre az elszakított nemzetrészek magyarsága és a magyar állam között. Ez a döntés jogkiterjesztést jelent, és ma már azok sem vitatják ennek helyességét, akik a 2004. december 5-i népszavazást megelőzően még kampányt folytattak a kettős állampolgárság kiterjesztése ellen. Láthatjuk, hogy semmi nem volt igaz abból, amivel akkor riogatták az embereket – tette hozzá.

A kormánypárti politikus szerint üdvözlendő és megőrzendő a mára kialakult nemzeti egység.

Gulyás Gergely elmondta, hogy az állampolgársági törvény 2010-es módosítása tette lehetővé azt, hogy a határon túli magyarság is állampolgárságot igényeljen. Gyakorlatilag az Országgyűlés ekkor hajtotta végre az eredménytelen, de többségi akaratát tekintve a kettős állampolgárság kiterjesztését támogató 2004-es népszavazási döntést – mondta.

A Fidesz frakcióvezetője rámutatott arra is, hogy a 2011-ben elfogadott új alkotmány ennek szellemében rögzíti, hogy Magyarország felelősséget visel a határon túli magyar közösségek iránt.

A kormány által támogatott autonómiatörekvések kapcsán megjegyezte, hogy Magyarország olyat kér a nemzetpolitikájában a határon túl élő magyar közösségek számára, amelyet az alaptörvény az itt élő nemzetiségeknek biztosít.

Ragaszkodik a Fidesz a választójoghoz

Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója elmondta, a 2014-es országgyűlési választások egy évszázad után először ismét lehetővé tették azt, hogy a Kárpát-medencében és a világon máshol élő magyarok közösen döntsenek arról, hogy milyen Országgyűlés álljon fel. "Ilyen értelemben a 2014-es választás a magyarság közös ünnepe volt, és nem lesz ez másként jövőre sem, a 2018-as választásokon" – fogalmazott.

Hidvéghi Balázs hangsúlyozta, azt vallják, hogy minden magyar felelős minden magyarért. Ugyanakkor – mint mondta – meg kell állapítani, hogy Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, volt szocialista kormányfő, aki "a baloldalon ismét vezéregyéniséggé kezd válni", újraindította magyarellenes kampányát, a szavazati jogot támadja.

A baloldal ezen része egy helyben topog, és nemzeti kérdésekben még mindig képtelen arra, hogy meghaladja a régi rossz reflexeket

- fogalmazott, hozzátéve: pártja ezzel szemben az egymillió új állampolgárra erőforrásként tekint.

Hidvéghi Balázs elmondta, azért dolgoznak, hogy a 21. század a magyarok évszázada legyen a Kárpát-medencében, egy olyan évszázad, ahol a jövőt magyarok írják.

Érzelmi kérdés a kettős állampolgárság

Zsigmond Barna Pál, Újpest fideszes alpolgármestere, korábbi csíkszeredai főkonzul arról beszélt, hogy az állampolgárság elsősorban érzelmi kérdés a határon túli magyaroknak. Számukra egyfajta kárpótlást jelentett a kettős állampolgárság a hosszú évek alatt elszenvedett sérelmekért.

A külhoni magyarság, és ezen belül a székelység nem pusztán pillanatnyi érdekek mentén érdeklődött az állampolgárság iránt. Nekik az állampolgárság hosszútávon biztonságot jelent – mondta.

Kérdésekre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, a jövő évi országgyűlési választások alkalmával a legvalószínűbb az, hogy két mandátumba lesz beleszólásuk a határon túli magyarságnak.

Közölte azt is, hogy a Minority SafePack kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés támogatására a Fidesz saját erőből több mint félmillió aláírást gyűjt majd össze.

(MTI)

(Címlapi kép: MTI/Balogh Zoltán)

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

cs.n.
De az az egy vagy két mandátum elég sokba kerül nekünk.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
cs.n.
De az az egy vagy két mandátum elég sokba kerül nekünk.
Nessy
" Érzelmileg "meg lehet látogatni karácsonykor a mamát!
nyanya001
Zsigmond Barna Pál, Újpest fideszes alpolgármestere, korábbi csíkszeredai főkonzul arról beszélt, hogy az állampolgárság elsősorban érzelmi kérdés a határon túli magyaroknak.
Ez eddig rendben is lenne, ha nem kapnának szavazati jogot !
Ott szavazzon ahol született !
nevemnick
Nemzethy egység csak a fidióta elmékben létezik.
Magyarország polgárainak egységét 1989.06.16. napján egy kisZ titkár színrelépésével fokozatosan bomlasztja.
Ennyi.
Eladott Ország
"Meg kell próbálnunk nyerni, de nemcsak négy évre nyerni, hanem húsz évre nyerni legalább. Nekem is van egy elképzelésem ezzel kapcsolatban. Mert ha négy évre nyerni tudunk, és - Martonyi János professzor úrra nézek - utána mondjuk az ötmillió magyarnak állampolgárságot tudnánk adni, és ők szavazhatnának – húsz évre minden eldőlne ebben az
országban."
(2006. március 19. Mikola István beszéde a Fidesz kongresszusán)
youtu.be/LjqGzDqftRw
kereső
@Eladott Ország: ezzel vesztett 2006-ban a fidesz./nem mondom,hogy rossz ómen!/
kulabombaafityiszre
Remélem rövidesen a nemzeti egység jegyében talpatok alatt fütyül a szél
Cicamama55
Sokba kerül az az 1-2 mandátum nekünk, "belhoni" magyaroknak!
vladimir putin
Amíg nem áll sorba reggel 6-tól este 6-ig a konzulátuson, mint egy rendes állampolgár Londonban, addig szőröstalpú román marad mindegyik a szememben.
namihami
Ha 8 millió a jogosult, de (akármilyen okból ugyan) az egyébként is csak ellenőrizhetetlen 2,3 millió adja le a voksát, és még annak az igen-nem arányát se ismerjük, akkor mitől lesz ez nemzeti egység? A számítógépes adatokról pedig csak annyit, bebizonyították, hogy kamu névvel és adatokkal annyit lehetett beadni, amennyire csak energiája volt a beküldőnek.
Vajon a Hadházynak miért csak lezárt dobozokat mertek megmutatni?
Biztos vagyok benne, hogy egy közfelkérés alapján összejönne annyi számláló, amennyi napokon belül összesítené a szavazólapokat. Csak hát akkor rögvest jönne a bukta.
teuton
Magyarazza mar el nekem valaki (esetleg a bena segg fvagy durbincs edönevü berkommentelö), mert nagyon nem ertem! Tehat egy külföldön lako, külföldi allampolgar kerhet (es kap!) magyar allampolgarsagot, függetlenül adot fizetne vagy 1 percet is töltene MO-on? A magyar allampolgar, aki külfödön dolgozik, mert MO-on ehenhalna (vagy a korhazban!), vagy mert csak a gyerekeinek jobb jövöt akar, az hazaarulo. Az a magyar nemzetisegü külföldi allampolgar, aki CSAK magyarul tud, de külföldi allampolgar, az nem magyar?
lusta
@namihami: Ez csak egy előjáték, intermezzó volt a választásokra. Így fognak majd akkor is özönleni az újmagyarok szavazatai. Az ellenzék meg majd egy jó nagyot csodálkozik.
kisrigó
Ne keressünk logikát a frázis pufogtatásban, mert a szavazat a fontos a hazafiságtól duzzadó keblű fidesznyikoknak! Nem számít nekik semmi, adnak pénzt, (nem a sajátjukat!!), paripát számolatlanul. Arra számítanak, hogy annak érdekébe rájuk szavaznak, hogy jövőre is jöjjön a "pízecske!" Józanul gondolkodó intelligens ismerőseinknek eszük ágában sincs élni a szavazati joggal. Csak sajnos, nem ők a többség!
justhpeter
Állampolgárság igen - szavazati jog nem. Addig biztosan nem, míg a Nyugat-Európában dolgozó magyaroknak nincsenek ugyanolyan feltételei.
Normális országban a fideSS-kdnp ebbe a választójogi törvénybe bele is bukna.
Jozefina
Már most egy nagy csalás az egész választás!!!
magyarbakancs
"Fidesz: nemzeti egység alakult ki a kettős állampolgárság ügyében"
Igen ez mint azért van mert titeket a hatalomban kell tartani az idők végezetéig.
Ezért fontos a határon túli magyarság a számotokra.
Mivel a határon túli Magyar pártok a mi általunk befizetett adókból működnek ,és az adott országban még támogatjátok az ottani vállalkozásokat aki nem is ide fizeti az adóját na ez a pofátlanság teteje.
Hellcat
Ha olyan kurva hazafiasak akkor költözzenek ide...tessék itt doglozni és adózni. más ország ügyeibe bel3eugatni kurva könnyű úgy hogy a következményeket nem viselik.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.