Az ünnepek, az évfordulók erősítik összetartozásunkat, az egyházaink tanítása pedig sokak segítségére szolgálhat az új esztendőben – mondta Áder János államfő, aki hétfőn adventi ebéden fogadta a magyarországi történelmi egyházak vezetőit.

A köztársasági elnök hangsúlyozta, hogy a remény, a hűség, az elkötelezettség, mindannyiunkat erősebbé tesz. Az elkövetkező években is azt kell keresnünk, ami összeköt minket: a szeretetet, a megbecsülést, a tiszteletet – mondta.

Áder János adventi ebéden fogadta a történelmi egyházak vezetőit

Orbán Viktor miniszterelnök, Áder János köztársasági elnök és Várszegi Asztrik, a Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátság főapát-püspöke (b-j) a magyarországi történelmi egyházak vezetői tiszteletére adott adventi ebéd előtt a Sándor-palotában 2017. december 18-án. MTI Fotó: Illyés Tibor

Bár a segítségre szoruló és vigasztalásra váró emberekből sosem fogyunk ki, az egyházaink tanítása, a hívő emberek "személyes kincse", sokak segítségére szolgálhat az új esztendőben is: átemelhet az ésszel és logikával megoldhatatlannak tűnő helyzeteken, és valódi reményt közvetíthet azok számára, akiknek a legnagyobb szükségük van rá.

Az elnök köszöntőjében idézte a száz éve született Szabó Magda írót, aki az elkötelezettségről szólva azt mondta:

Hiszek az egyház létezésének fontosságában, hiszem, hogy kell egy olyan közösség, amely átemeli az embereket az életük olyan szituációin, amelyek észokokkal, logikával megoldhatatlanok. Elkötelezettje vagyok minden egyháznak, amely jóra használja fel a hatalmát, jóra tanít, s úgy szolgálja a maga Istenét, hogy az embereken való segítésben keresi.

47 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
a.disquscdn.com/uploads/mediaembed/images/2494/3246/original.jpg?w=600&h
Ahol az egyházi vezető, aki más körülmények között fontosnak érzi közéleti kérdésekben állást foglalni, ítélkezni, beleszólni, de nem emeli fel a hangját az országot maga alá gyűrő agresszióval szemben csak azért, mert nem mehet szembe a főnökével, aki viszont egyenesen helyesli a felmerülő problémák ilyetén elintézési módját, ott a kereszténységre hivatkozni nem csak hogy nem erény, hanem egyenesen szégyen. Ha ez a keresztény Európa, amit Magyarországon az államilag kitartott baráti egyházak (tisztelet a kivételes emberségnek) a politikával karöltve képviselnek, akkor inkább ne legyen keresztény ez a kontinens. És itt nem arról van szó, hogy a lakosság zöme rasszista és utálja az idegeneket, hanem arról, hogy a
mesterségesen gerjesztett hisztéria már réges-régen magyart a magyar ellen fordított.
Erdő Péter nem a vallását, nem az istenét és végképp nem a híveit szolgálja, hanem a politikát. Nem az emberséget, hanem az erőszakot. Nem az egyetlen erkölcsileg hiteles egyházi álláspontot képviseli, hanem az ostoba gyűlöletet. Amiről most éppen nincs véleménye és mondanivalója. Akkor is ezt tette, amikor arra hivatkozott: a menekülteken segíteni azért nem áll módjában, mert az bűncselekmény lenne.Tudom, hogy nincs itt semmi látnivaló, de mégis. Ahol a politika az agressziót nem elítéli, hanem támogatja, ahol az egyház az erőszakot nem határozottan elítéli, hanem elsunnyog a helyszínről, ott a deviancia átvette a normalitás
helyét. Ott az erőszak erőszakot fog szülni, ott cinkostársak vannak a bűnözésben és a társadalom erkölcsi-szellemi-lelki nyomorba döntésében. Ott Erdő Péternek sem jár majd az isteni feloldozás.
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2017/10/orban_erdo_0.jpg
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
@human: Így igaz. Úgy vagyok én a pártokkal, hogy lehetőleg olyan sűrűn kell váltani őket, mint a fehérneműt. Két ciklus után mindegyiket elzavarnám, illetve nem engedném meg, hogy hatalmon legyen. Ez vonatkozna a kormányfőre és az államelnökre is. Ennyi idő alatt ugyanis úgy kiépítik a körülöttük lévő "hálót", hogy atombombával sem lehet szétrobbantani. Leépítik a hatalmi ágak rendszerét stb...a pofátlanságuk már mérhetetlen...
human
@Eladott Ország: Nem lenne rá szükség arra amit írtál, ha működnének a fékek és ellensúlyok és függetlenek lennének a vizsgálati szervek.
human
@Eladott Ország: Egyébként 2010-ig is váltották egymást. A háttérben sajnos úgy néz ki, hogy volt egy megállapodás köztük, hogy én sem jelentelek fel, hogy majd te se jelents fel. Tehát ez a váltógazdálkodás sem egy tuti megoldás. A valódi megoldás szerintem az lenne, ha az embereknek olyan erős demokrácia tudatuk lenne, mint például a franciáknak. Amint látják, hogy részrehajló mondjuk az ügyészség azonnal kint vannak az utcán és addig maradnak amíg nem érvényesül a népakarat. Ez hiányzik a magyarokból és Orbán ezt ismeret fel. Ezért mondta, hogy félázsiai fajta nemzet vagyunk, azaz mi azt szeretjük ha diktálnak nekünk, ha van egy atyuska aki gondoskodik rólunk, megvéd minket a helyett, hogy kiállnánk magunkért. És itt lesz szerepe a civil szervezetek szétverésének, hisz a civil szervezetek az emberek önrendelkezését erősíti ami a hatalom érdekeivel megy szembe. De ez már egy másik történet.
Csizmás Kond
@human: "A valódi megoldás szerintem az lenne, ha az embereknek olyan erős demokrácia tudatuk lenne, mint például a franciáknak."
...és mi akadályoz meg abban hogy nem lehet tudatod ?
Amúgy az utca nem mérvadás...ott vagy az erőszak vagy a káosz az uralkodó. A nyelv sem határozza meg az emberi tudatot és a fél negyed vagy egész földrész sem...amiket itt öszeképzeltél az csak egy sültgalamb...amit vársz hogy berepüljön a kitátott szádba.
A mai magyar helyzet az, hogy mindenki mindenhez hozzákap mint tyúk a takonyhoz, de nem vállal sem felelősséget sem semmit...csak akar és akar és akar és mást okol a saját tehetetlenségéért.
Békés Karácsonyt !
Eladott Ország
@olivér: december 18, 20:05 Én meg Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspököt hiányolom a képen, a párttag igazolványával és a III/III-as besúgó levelével.
olivér
@Eladott Ország: Díszes kompánia az biztos!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.