Nem szabható ki helyszíni bírság azokra, akik nem fizetnek a parkolásért. 

A Magyar Nemzet írta meg, hogy a  VI. kerületi önkormányzati rendészete a KRESZ jelzőtáblákat felsoroló pontja alapján törvénytelenül szabott ki helyszíni bírságokat a parkolási díjfizetés elmaradása miatt. 

A Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya elmondta a lapnak, hogy csak idén 14 esetben született peren kívüli végzés az illetékes Pesti Központi Kerületi Bíróságon a Terézvárosi Polgármesteri Hivatal rendészeti osztálya által kirótt bírságok hatályon kívül helyezéséről, amelyeket „várakozási övezetben díjfizetés nélküli várakozásért” indokkal szabtak ki. Az nem derült ki, hányan fizették be a helyszíni bírságot anélkül, hogy tisztában lettek volna annak jogellenes voltával.

Az újság birtokába került, idén októberben a Pesti Központi Kerületi Bíróságon született végzés szerint egy magánszemélyre idén 10 ezer forint helyszíni bírságot szabtak ki. A bírságon szereplő tényállás – a szabálysértési törvény alapján – a KRESZ 17. paragrafusa első bekezdésének E/2-es pontjára hivatkozott. Az értelmetlen mondat így szól: „Várakozási övezetben díjfizetés nélkül várakozik, szabályt sértve várakozott díjfizetés elmulasztása.” A mondattal, azon túl, hogy meglehetősen furcsa, más baj is van. Ugyanis a hivatkozott KRESZ-bekezdés konkrét pontja a parkolási táblákat mutatja be illusztrációkkal. Így azokat is, amelyek alapján a parkolás feltételekhez, például a nap egy adott időszakában díjfizetéshez kötött. Csakhogy a végzés indoklása alapján a szabálysértési törvény egyetlen törvényi tényállásban sem rendeli büntetni a díjfizetés nélküli várakozást, tehát az nem szabálysértés. A végzés hozzáteszi, hogy a parkolási díjfizetés valójában egy polgári jogi jogviszony, amit az önkormányzat közterület-felügyelője önhatalmúlag a szabálysértéssel büntetendő cselekmények közé vont. Az indoklás szerint a meg nem fizetett parkolási díj polgári jogi igény alapját képezheti a parkolási társaság oldaláról, amely a gyakorlatban egy fizetési meghagyás kibocsátásával „realizálódhat”. A végzés azt is kimondja: azzal, hogy valaki nem fizetett parkolási díjat, annak „társadalomra veszélyességéről semmiféleképpen sem lehet beszélni”.

A polgármester szerint mindez nem jogszabálysértő

A Magyar Nemzet megkérdezte Terézváros önkormányzatát is a hasonló peren kívüli végzésekről, illetve a kiszabott bírságok mértékéről. Hassay Zsófia, a kerület polgármestere (Fidesz–KDNP) lapunknak azt válaszolta, az utóbbi hónapokban hét darab ilyen végzést küldtek meg a részükre. Hozzátette: az önkormányzat egyetlen bírósági eljárást sem kezdeményezett e jogsértés elkövetése ügyében.

Önkormányzatunk a mai napig nem kapott konkrét, hivatalos állásfoglalást arra vonatkozóan, hogy a kialakított eljárásrend jogszabálysértő lenne

– írta a polgármester, és kiemelte: az önkormányzatnak nem keletkezett bevétele díjfizetés nélküli várakozás miatt.

Ennek oka, hogy a KRESZ megsértéséből származó szabálysértési bírságok teljes mértékben a Magyar Államkincstárat gazdagítják az önkormányzatok helyett, holott például a VI. kerületben magát a bírságolást az önkormányzati rendészek végzik. Az újság arra nem kapott választ, hogy hány alkalommal bírságoltak, és mekkora bírságot róttak ki parkolási díjfizetés elmaradása miatt az elmúlt évben.

(Magyar Nemzet)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

sokanvagyunk
Ezek szerint a Terézvárosi Polgármesteri Hivatal rendészeti osztálya által kirótt helyszínbírságok jogsértők. Gondolom, jogászok értelmezték és fogalmazták, akik remélem nem vezetnek gépkocsit..., mert ha ott "hibáznának" egy nagyot, rögtön ülne a "foglalkozás körében elkövetett", akár több évre büntetendő cselekmény.
egyvandor
Azért jó ez a rendszer, mert a fideszesek zöme jogász. Ők ismerik a "törvényt" az élősködő hazaárulók meg fizessenek, hiszen valamiből el kell tartani a sok léhűtőt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.