Hét város: Győr, Szombathely, Veszprém, Székesfehérvár, Gödöllő, Eger és Debrecen küldte be pályázatát a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címre – közölte a Kultúráért Felelős Államtitkárság csütörtökön az MTI-vel.

Hét magyarországi város küzd az Európa Kulturális Fővárosa címért
Fotó: Pixabay

A tájékoztatás szerint a pályázati határidő december 20-án délben járt le.

A pályázat győztesének, vagyis annak a kihirdetése, hogy melyik magyar város lehet 2023-ban Európa egyik kulturális fővárosa, 2018 végére várható.

Az Európa Kulturális Fővárosa címet 2023-ban Magyarország és az Egyesült Királyság egy-egy városa viselheti.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumához benyújtott pályázatokat egy független szakértőkből álló, tizenkét tagú nemzetközi testület bírálja el. A jövő év elején előválasztási ülésen nevezik meg azokat a pályázókat, amelyek az év második felében részt vehetnek a végleges kiválasztási ülésen – olvasható a közleményben.

Az Európa Kulturális Fővárosa az Európai Unió által indított kezdeményezés, melynek célja Európa népei közös kulturális vonásainak hangsúlyozása, a kulturális sokszínűség megőrzése és a városok nemzetközi arculatának erősítése a kultúra révén.

Az államtitkárság a pályázat februári kiírásakor azt közölte, hogy minden pályázatnak olyan kulturális programon kell alapulnia, amely erős európai dimenzióval bír.

Magyarország a jelölésről legkésőbb négy évvel a cím viselésének éve előtt értesíti az Európai Parlamentet, a Tanácsot, a Bizottságot és a Régiók Bizottságát.

A magyar városok közül 2010-ben Pécs viselhette az Európa Kulturális Fővárosa címet.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Felcsút még nem város??? Micsoda trehányság!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Equus
Mátészalka mért nincs benne? Gyászban van?
human
Eger városát javaslom. Ott vetette fel a kulturális bizottságban valaki, hogy legyen egy fekete lista a nem kívánt művészekről, mert többször jártak úgy, hogy meghívtak egy művészt például Székhelyi Józsefet, aztán le kellett mondani a fellépését, mert egy "büdös zsidó".
www.youtube.com/watch?v=XV2VaHKDLM8
vladimir putin
én Debrecenre szavazok, ott csak 20% a jatt, máshol meg 30-40.
quadrocopter
Egyetlen tanyát sem javasolok! Ott, ahol egy skizofrén szarházi, hatalomét remegő miniszterelnök generálja a feszültséget, semmi helye kultúrának!
Yoda69
A magyar kulturaba beletartozik a civilek vegzalasa is? Akkor pecs es deb. jo esellyel indulhatna

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.