A KSH adatai szerint olyan kevés ma Magyarországon az egyetemista, mint anno 1998/99-ben az első Orbán-kormány alatt.

Egyre kevesebb a magyar egyetemista a felsőoktatásban, a Portfolio.hu a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján arról írt, hogy a 2017/18-as tanévben összesen 283 350 ember tanult – ebbe a létszámban a felsőfokú képzéseken keresztül a doktori képzéseket is beleszámolták. 

20 éve volt utoljára ilyen kevés egyetemista a felsőoktatásban

Fotó: pixabay.com CCO

Ez a szám 3700 fővel kevesebb, mint a 2016/17-es tanév létszáma.

"Felsőfokú alapképzésre már csak 170 300-an járnak, míg egy évvel korábban 174 160-an vettek részt. Mesterképzésen 34 850 hallgató tanul a megelőző évi 36 620 után.

Nappali képzésben 202 280-an vesznek részt a 2017/18-as tanévben, ami 3300 fős csökkenés az egy évvel korábbihoz képest. A visszaesés itt is folyamatos, 2007 és 2010 között például minden évben 240 ezer felett volt a nappali képzésre járó hallgatók száma, ezt követően azonban erőteljes zuhanás vette kezdetét. A mostani adat a 2002/03-as tanév óta a legalacsonyabb" – olvasható a cikkben.

A Portfolio.hu cikke szerint a mostani összlétszám közel ugyanakkora, mint az 1998/99-es tanév létszáma. A cikk szerint a csökkenést nem lehet csak a demográfiai csökkenésre fogni, a mostani kormány oktatáspolitikája is (amely a nyugat-európai Life Long Learning-trenddel megy szembe, valamint azzal, hogy minél több ember képezhesse magát) belejátszik.

(Címlapi kép: pixabay.com CCO)

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

gulyasgyula
@magyarbakancs: ..A mérnökből talán nincs olyan sok //villamos, gépész ,építész mert szerintem egy mérnök itt kezdődik // inkább a haszontalan CEU pl.: politológus , szociológus stb diplomásból van sok ..
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
gulyasgyula
@magyarbakancs:..Én csak viszonozni szoktam a kapott hangnemet ..Jó egészséget kívánok a jövőévben neked és kedves családodnak ..
Yoda69
A fideSSnek hulyek es rabszolgak kellenek. Oket lehet etetni sosor-tervvel meg a sok hablattyal amit habony kiagyal. A diplomasok nem fernek bele ebbe korbe, ezert inkabb leeupitik oket.
Borsodi
Diplomásan lenni rabszolga mivel jobb? A fidesznek a hülyékre van szükségük, akiket orruknál fogva lehet vezetni.
quadrocopter
Ugyan már, Geciföldön nem tudás kell, hanem minimálbéres robot!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.