Tizenhét témában határoztak meg feladatokat a megerősített védelmi együttműködésben az Európai Unió érintett tagállamai – olvasható a Magyar Nemzetben.

Magyarország is részt vesz az EU védelmének erősítésében
Fotó: MTI

A lap szerint a brit kilépés az egyik tényezője volt a közös szándék megszületésének: az EU először a Krím 2014-es orosz megszállásakor döbbent rá, hogy katonailag mennyire nem tényező a nemzetközi politikában, az akkori sokk mellé adódott Donald Trump megválasztása és az európai vezetőkben ideges hangulatot okozó nyilatkozatai arról, miszerint a jövőben nem fogadja el azt a felállást, hogy a NATO-ban gyakorlatilag csak az Egyesült Államok költ megfelelő módon védelemre.

Nathalie Tocci, az EU külügyi főbiztosa a Politico című lapnak azt nyilatkozta, a biztonság hiánya ismét az egyik legfontosabb politikai üggyé vált Európában. 

A tizenhét említett közös vállalás nagy része fejlesztés, ilyen például az Airbus, a Dassault Aviation és az olasz Leonardo hadiipari vállalat által közösen fejlesztett Eurodrone vagy a francia–német közös vállalás egy új vadászgép kifejlesztésére.

A Magyar Nemzet kormányzati forrásból megtudta, Magyarország is több területen vehet részt a közös programokban. A „katonai Schengen” egyik fő lobbistái vagyunk már régóta, ezenkívül német vezetéssel létrejöhet egy közös európai egészségügyi alakulat, amelyhez szintén felajánlottuk a saját tapasztalatainkat. Mivel a magyar haderő nagy része fejlesztésre szorul, értelemszerűen a minket érintő programok iránt is érdeklődés mutatkozik.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Mivel?
Mind a 300 hadrafogható katonával, 5 tankkal és 2 repülővel?
Jöhetnek a biciklis kommandósaink is?
Az isten szerelmére, a TEK-et nehogy odaküldjék. Bár lehet, hogy az lenne a nyerő. Meglátja az ellen és halálra (HALÁLRA) röhögi magát rajtuk. Csak a dekorpáncélost nehogy itthon felejtsék.
kokopelli
@namihami: A "Bundeswehr"-t kellene megkérdezni a "bringás határvadászok"-ról,
amit az öregek mesélnek a háború utáni ezen csapatokról! Egy biztos,hogy nem vol-
tak bringák "TEK-pirosak"! ;-)
Clavigo
@namihami: Mi majd beszállunk a Békemenettel,, meg pár száz dagadt tábornokkal,,,,,,,,ha gond lesz. Ezen kívűl ,,,még tudunk észt osztani,,,kegyes Urunk által..
namihami
@Clavigo: Miért, vannak dagadt tábornokaink? Hiszen --csontésbőr Vezérünk-- nem azt mondta, hogy utálja a dagadt katonákat?
Csak nem változott a véleménye valami miatt?
kokopelli
@Clavigo: ...mint a viccben,amiben Jákob a rabbi-hoz megy tanácsért,mert döglenek
a csirkéi! Már huszadszor volt a rabbinál,amikor megdöglik az utolsó is,mire a rabbi:
"Kár fiam,mert még lett volna egy-két jó tanácsom! ;-)))
quadrocopter
Bravó! Újabb gond az uniónak! Még a magyar kiscserkészekre is vigyázni kell, nehogy megfázzanak...vagy lábon lőjék magukat!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.