Újabb magyar műhold állhat Föld körüli pályára jövőre – hangzott el a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában csütörtökön.

Fontos feladatai lesznek az új magyar műholdnak
Fotó: Pixabay

Dudás Levente, a projekt műszaki vezetője azt mondta, hogy a SMOG-1 2018 második negyedévére kapott startidőpontot, amely azonban valószínűleg tolódik majd.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen fejlesztett Zsebi becenevű kocka nagyon apró, élhosszúsága mindössze 5 centiméter, vagyis a térfogata a nyolcada a 2012-ben pályára álló Masat-1-ének, amely első magyar műholdként 1062 napot töltött az űrben.

A SMOG-1, ahogyan arra a neve is utal, rádiófrekvenciás szmogot, szennyezettséget mér majd a digitális földfelszíni televízióadók frekvenciasávjában. A cél egy globális rádiófrekvenciás szennyezettségi térképet alkotni a bolygóról – közölte Dudás Levente.

"Beszkenneljük a földfelszínt (...) és meg tudjuk mondani, hogy az adott földrajzi terület fölött elhaladva milyen frekvencián milyen jelszinteket bocsátott az ember a világűrbe, mennyire szennyeztük a környezetünket"

- fogalmazott a műszaki vezető.

Jelenleg a SMOG-1 földi tesztelése zajlik. A műholdból két példányt is gyártottak, hogy ha az űrben valamilyen probléma merülne fel, a Földön modellezni tudják, miként reagál az eszköz egy adott megoldásra.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Fontos feladatai? Valóban, néhány embernek komoly pénzt fog leszakítani.
Jó lenne tudni, hogy a fenti cél teljesítésére eddig hány száz vagy ezer ilyen célú műholdat küldtek már fel. Nem lenne olcsóbb megvenni az azok által küldött adatokat?
Az már egyéni kíváncsiságom, hogy a jelenlegi gazdasági és politikai helyzetben pont ezek az adatok azok, amikre a magyar államnak nélkülözhetetlen szüksége van?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.