A kormány 2,1 milliárd forintot szán a fővárosi Hős utcai hírhedt tömb felszámolására. A bontás után azonban nem mindenki kaphat cserelakást.

A Magyar Nemzet cikke szerint várhatóan januárban állapodik meg a kormány és a X. kerületi önkormányzat, hogy hogyan használják fel a hírhedt Hős utcai telepre szánt 2,1 milliárd forintot, ám nagyon valószínű, hogy a két leromlott állapotú épületet lebontanák. 

Lebontanák a hírhedt Hős utcai tömböt, de akinek tartozása van, nem kap cserelakást

Fotó: Google Street View

A lapnak Kovács Róbert fideszes polgármester elmondta, a Hős utca 15. szám alatti két épületben mintegy 300 lakás van, ennek közel fele van önkormányzati tulajdonban, a többi magánkézbe került az elmúlt évtizedekben. 

Az A és B épületben összesen mintegy 200 millió forintnyi közös költség és közüzemi tartozás van.

Az önkormányzati kézben lévő lakásokból már csak 20-30 van használatban, a többit az évek során kiürítették. Az itt élőknek cserelakást fognak felajánlani, ám csak azoknak, akiknek nincs közös költség, vagy közüzemi tartozása.

A polgármester szerint a tulajdonosokkal egyenként ülnek le tárgyalni, mindenki egyedi ajánlatot fog kapni előzetes értékbecslés alapján és a tartozásaiktól függően. Ám ha nem sikerül a megegyezés, akkor elhúzódhat a telep felszámolása. Kovács szerint az sem kizárt, hogy a kormányzati pénzösszegért cserébe az állam megszerzi az egész területet, vagy egy részét.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó ellenzéki képviselők és a helyi civil szervezetek szerint a lakástulajdonosoknak nincs sok okuk az örömre, ugyanis az eddigi gyakorlat szerint egy-kétmilliós ajánlatokat fognak kapni, amiből nem lehet új lakást venni – de a cserelakás-felajánlások sem kecsegtetőek.

Általában a Tárna vagy a Szállás utcába, illetve a Pongrác úti lakótelepen kapnak cserelakást. De volt olyan család is, amelyik a Bihari útra kapott címet, amely épületet hamarosan szintén lebontanák. Ezek a területek viszont – kivéve a Pongrác úti lakótelepet – ugyanúgy szegregáltak, mint a Hős utca, azaz nem történik más, mint eldugják a problémát egy kevésbé látható helyre. Különösen igaz ez a Tárna utcai lakásokra, ezek elszigeteltségét jól mutatja, hogy a Jászberényi úti gyárnegyed kellős közepén állnak, ahonnan húsz percre található a legközelebbi bolt

- mondta el a lapnak Urbanovszky Zsuzsanna, a Hős utcaiakat segítő Kontúr Egyesület elnöke, aki szerint akiknek tartozása van, még ilyen ajánlatot sem fognak kapni, ők az utcára kerülnek.

A kerületi polgármester elismerte, a cserelakások többsége tényleg az említett utcákban található, ám ezek jobb állapotban vannak, mint a Hős utcai ingatlanok, és gyakrabban újították fel őket.

(Címlapi kép: Google Street View)

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Abban a tömbben egy kisajátított magántulajdonú lakásért (állapot, környék, méret) a tulajdonos annyit se fog kapni, amennyiből Budapesten vagy környékén egy kutyaólat meg fog tudni venni. Akkor hova fog menni?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Abban a tömbben egy kisajátított magántulajdonú lakásért (állapot, környék, méret) a tulajdonos annyit se fog kapni, amennyiből Budapesten vagy környékén egy kutyaólat meg fog tudni venni. Akkor hova fog menni?
Equus
@namihami: Amerikában ezt a gondot a rezervátumok létrehozásával oldották meg. Alkalmazni kellene itt is.
A gyerekeket meg állami gondozásba kellene venni, ahol nem rablást, lopást, hanem írás-olvasást, szakmát és vmi értékrendet is tanulnának. Különben előbb-utóbb koszovói helyzet alakul ki Mo-n is.
Pálinkás Pál
"Ezek a területek viszont – kivéve a Pongrác úti lakótelepet – ugyanúgy szegregáltak, " Nos mi ezzel a baj??? Ez az egyetlen helyes megoldás...Ott aztán úgy ölik egymást ahogy akarják...
Szívem szakad meg értük namihami...talán akkor jelentkezz hogy a szomszédodba akarod őket!!!
sokanvagyunk
Én is dinamitot tennék az alá az épület alá, amelyik 200 milliós tartozást hoz össze - nem is tudom, azok a téglák mégis mit képzeltek?
namihami
@Equus: Tévedésben vagy. Ugyanis azok, akiknek ott mára MAGÁNtulajdonukká vált a környékbeli lakás, azoknak nem kell a Te általad felajánlott lehetőséggel élni. Azok ugyanis fizető, normális ottlakók. Arról nem tehetnek, hogy a többi olyan, amilyen.
A kisajátítás azokra vonatkozik, akiknek nincs semmilyen hátraléka, tehát egy viszonylag normális életet élnek. A fent leírt állapotok miatt a lakásuk értéke mégis olyan alacsony, hogy az érte kapott összeg minden egyéb megoldáshoz kevés. Hitelt pedig, a valószinűsíthetően nem túl magas jövedelmük miatt, nem fognak kapni. Ha több lett volna, akkor már nem ott kéne élniük.
Ez a 22-es igazi csapdája.
@Pálinkás Pál: Ugyanez igaz neked is. Miből gondolod, hogy ott csak és kizárólag lepusztult egzisztenciák élnek?
Esetleg más egyéb ok (válás, betegség, stb.) nem szoríthatott oda önhibáján kivüli embereket?:
Pálinkás Pál
@namihami: Nos...egyszer sétálj el arra ha van hozzá merszed...és nézelődj...és hogy a lakások elértéktelenednek??? Nos ez mindenhol így van ahová cigányt költöztetnek..Ezért lenne az egyetlen járható út a szegregáció..vagy másnéven rezervátum,mint ahogy valaki már említette itt!!!
namihami
@Pálinkás Pál: Olvasd el mégegyszer amiket írtam. Benne van a véleményem.
Egyébiránt, nem hiszem, hogy ez csak a cigányokra jellemző, bár az arányok persze vitathatatlanok. De ismerek én olyan cigánycsaládot, akivel inkább élnék együtt, mint némely ""fehérrel"". Persze, tudom, az arányok, de akkor is, általánosítasz.
Pálinkás Pál
@namihami: Nos...azt hiszem a számok mellettem szólnak...Akiket te ismersz,egy -kettőt én is, az a fehér holló esete...és bármilyen populációt nem az egy fecske alapján ítélnek meg!!!Tehát amíg 100 cigóból 95 büntetett előéletű...addig csak sajnálni tudom a maradék ötöt..Azt hiszem nem nekünk kéne változni!!!
Equus
@namihami: nem kéne, és nem is lehet, a tapasztalatok alapján felülírni a több száz éves népi bölcsességet, aminek a quintessentiája a "ne cigánykodj", "cigányútra ment", "cigány meggy" , "Megszokta, mint cigány a lopást." etc...(www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/Szolasok-regi-magyar-szolasok-es-kozmondasok-1/dr-margalits-ede-magyar-kozmondasok-es-kozmondasszeru-szolasok-5222/cigany-557B/)
namihami
@Pálinkás Pál: @Equus: Nem az általatok leírtak a kérdésesek, hanem az ott, egyébként konszolidált életet élő akár cigány akár fehér, de normális életet élővel való kiszúrás.
Az első kommentemet olvassátok újra el. Abban van, hogy a lerombolás esetén fizetett megváltás összege semmire se lesz elég, a szerencsétlen csöbörből vödörbe fog kerülni.
És sokan talán, de önhibájukon kivül.
@Pálinkás Pál: Nem a százalékról van szó, hanem az emberről. Aki lehet ilyen is, olyan is.
@Equus: Minden mondás hordoz valami igazságmagot, de általánosít is egyben. A többit mint fent. Én voltam kinn a bécsi és német (nyugat) üzletekben, ahol nagy táblákra írták, hogy ""Magyar, ne lopj!"" És ez nem is többszáz éve volt. Ugyanolyan általánosítás.
Egyébként a cigánymeggy csak egy aprószemű fajtát jelent.
Pálinkás Pál
@namihami: ""Magyar, ne lopj!"" ..no most ugye tudod hogy ezt az óindiai magyarok miatt írták ki..csak ők már akkor olyan pc-k voltak,nem merték kiírni hogy cigány ne lopj!!!
egyvandor
Egy vállalkozó kap két milliárdot, a lakókat így vígy úgy eltávolítják, a telepet átépítik és vélhetőleg átlagon felüli profittal zárják az ügyletet. A szerencsésebbek folytathatják életüket hasonló nyomortelepen.
Ha ezek a rongy alakok akik ezeket kifundálták, tisztességes megoldásokon gondolkodnának! de ezeknek valamiért nem fűlik ehhez a foguk.
egyvandor
@Pálinkás Pál: Ha nyitott szemmel jársz, láthatsz sok nem cigány kinézetű bolti szarkát (akár a kiflis szenátor asszony) akik a sorok között fogyasztják el reggelijüket, vagy fogyasztják italaikat, pedig ők még csak nem is érezhetik magukat számkivetettnek, még okok sincs hogy ne becsüljék a többség törvényét, őket még csak nem is éri hátrány származásuk miatt.
Pálinkás Pál
@egyvandor: no igen...csak ezek kiragadott példák,fentebb meg amit írtam hogy 100 cigányból 95 bűntetett előéletű,az nem!!!Egy szóval nem mondtam hogy magyar között nincs tolvaj..de hogy az indiai magyarok miatt írták ki Ausztriában a boltokban,az biztos...
namihami
@Pálinkás Pál: Most jutottam el hozzád.
Én személyesen láttam Berlinben , amikor az áruházi zsandár bevitte a zsebszámológépet lopó FEHÉR (nem cigány), de magyart az üzlet hátsó traktusába. És a bejáratnál a másik nézte vissza videóláncon. Düsseldorfban ugyanez volt csokival.
Tény, mert én bátorkodtam tolmácskodni, bár se testem, se lelkem nem volt rá büszke.
Tehát: Lop a fehér IS, de lop a cigány IS. Ez a tény.
Pálinkás Pál
@namihami: Birom az ilyen kiragadott példákat...de...azért nézzük már meg...a bolti lopások hány százalékát követi el magyar,és mennyit cigány...úgy hogy népességük csak kb 12 %-ék
Egy szóval nem mondtam hogy magyar ember nem követ el bűncselekményt...de ha késelésről,csoportos rablásról,öregezésről hallasz ,olvasol..nagy összeget tehetsz rá hogy cigány az elkövető...és ezek tények,kár tagadni!!!
namihami
@Pálinkás Pál: Olvastad valahol, hogy tagadom? De itt nem a bűncselekmény-elkövetők százalékos arányáról volt szó, hanem egy slum lakóinak ilyen-olyan fizikai-anyagi-elköltöztetési helyzetéről, lehetőségéről és főleg az ahhoz kapcsolódó anyagi lehetőségéről.
Márpedig, a fenti téma alapján mindkét kategória érintett. Függetlenül a bűnözés számarányától.
Pálinkás Pál
@namihami: Most ha cinikus akarnék lenni akkor mondhatnám,rossz helyen laknak,rossz időben...de ha valaki felveti hogy szegregálni kéne a cigányokat,akkor egyből sír a jogvédők szája...de érdekes ,azon még nem hallottam panaszkodni őket hogy valakinek egy egész élet munkáját../mondjuk családi ház/ lenullázzák amikor két barátságos cigánycsaládot költöztetnek melléjük!!Ezek tények,kár tagadni..ahová betelepednek,ott az ingatlanok ára minimum a felére,de inkább harmadára zuhan egyből..
namihami
@kukac50: Tényleg, ez pl. eddig eszembe se jutott a fenti affér során, de igaz.
Az a (viszonylag) csekély, új kéglire kapott pénz hamar elfogy és megjelenik az újabb hajléktalan réteg. Aki már szegényesen, rossz környezetben, de konszolidáltan élt valahol. ahonnan mások miatt, de mennie kellett. Mostantól, ne így legyen, de azok is hasonló életet kezdhetnek élni.
Nem akarok én se cigánymentő, se fehérelitélő lenni, de (hiába próbáltam célozni rá), mindkét táborban él ilyen is, olyan is. És a számarányok a normális életet élőkhöz képest, ebben az esetben, nem játszanak szerepet.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.