Rétvári Bence államtitkár egy MSZP-s kérdésre védte be a Fidesz családtámogatási rendszerét és a nyugellátást.

A kormány kiemelt célja a családok megerősítése, "rendkívül sokrétű" családtámogatási rendszert sikerült felépíteni. E rendszer részei az alanyi jogon járó családtámogatási ellátások is, ezeket nem lehet a támogatási rendszer egészéből kiragadni, és a családoknak járó többi juttatástól elkülönülten, önállóan kezelni – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára egy képviselői írásbeli kérdésre válaszolva.

Rétvári szerint a nyugdíjak ma 23 százalékkal magasabbak, mint 2010-ben

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó azt kérdezte: "Miért nem emelték az elmúlt nyolc évben egy forinttal sem a családi pótlékot, a gyest, a gyetet, az anyasági támogatást, a nyugdíjminimumot?".

Válaszában Rétvári Bence emlékeztetett: alanyi jogon járó ellátást érintett 2010-ben a kormány egyik első intézkedése, amellyel visszaállították a gyermek hároméves koráig járó gyest, ezzel 50 százalékkal növelték az egy gyermek után összességében felvehető gyes összegét. 2011-től bevezették a családi adókedvezményt, 2015-től pedig a friss házasok kedvezményét – tette hozzá.

Megjegyezte: a családi kedvezmény 2014-től a személyi jövedelemadó mellett a nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékból is érvényesíthető, így azt 2016-ban a kiskorú gyermeket nevelő családok 95 százaléka igénybe tudta venni. A jövő évtől pedig már 35 ezer forintot takaríthatnak meg havonta adójukból a két gyermeket nevelő családok.

Az államtitkár rendkívül nagy jelentőségűnek nevezte a kisgyermekes családok szempontjából a 2014. január 1-től hatályba lépett gyed extra intézkedéscsomagot, amelynek köszönhetően megszűntek a gyed és a gyes melletti munkavégzési korlátozások a gyermek egyéves kora után, míg 2016. január 1-től már a gyermek féléves korától lehetővé vált az ellátások melletti munkavégzés. Azoknak, akik újabb gyermeket kívánnak vállalni, óriási előrelépés, hogy a gyermekgondozási ellátások egyszerre több gyermek után is igénybe vehetők – fűzte hozzá.

Rétvári Bence felhívta a figyelmet arra: a kormány gyermekjóléti intézkedéseinek köszönhetően folyamatosan növekszik a gyermekétkeztetési kedvezményekben és térítésmentes tankönyvellátásban részesülő gyermekek száma. Míg 2010-ben 29 milliárd forintot szánt gyermekétkeztetésre az MSZP-kormány, addig a Fidesz-KDNP 2018-ban 79,3 milliárd forintot – hangsúlyozta, hozzátéve: jelenleg már több mint egymillió gyermek kap ingyen tankönyvet, így a tanulók 85 százalékára kiterjed a térítésmentesség.

Kiemelte: 2018-ban összesen mintegy 1 929 milliárd forint támogatást biztosít a költségvetés a családoknak, ez kétszer több, mint 2010-ben. Az említett összegből jövőre 954 milliárd forintot tesz ki a családok pénzbeli támogatásainak összege. A 2010-es költségvetési kiadásokhoz képest 2018-ban 346 milliárd forinttal többet költ a kormány a pénzbeli családtámogatásokra. Összességében – közölte Rétvári Bence – 2010-hez képest 2018-ig több mint 1 700 milliárd forint többlettámogatást nyújtanak az 1,1 millió, gyermeket nevelő családnak. Így szerinte "minden egyes családra átlagosan 1 millió 558 ezer forint pluszforrás jutott nyolc év alatt". Úgy fogalmazott: ha maradt volna a szocialista kormányzás, a magyar családok "átlagosan másfél millió forint családtámogatástól estek volna el".

A nyugdíjak is szárnyalnak

Kitért arra is, hogy a nyugdíjminimumot a gyakorlatban csak nagyon ritkán kell alkalmazni az öregségi nyugdíjak megállapításakor. A nyugdíjminimumot csak akkor fizetik, ha nagyon alacsony (minimálbér alatti) a beszámított jövedelem és kiugróan rövid a szolgálati idő. Azt írta: az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság adatai alapján idén januárban 2 045 738 embernek folyósított öregségi nyugdíjat a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság. Ebből a nyugdíjminimummal azonos összegű öregségi nyugdíjat 80 embernek fizettek ki.

Hangsúlyozta továbbá: a kormány vállalta, hogy a megállapított nyugellátások és egyéb ellátások értékét megőrzi, ezt "túl is teljesítette", hiszen a nyugdíjak 23 százalékkal magasabbak jelenleg, mint hét évvel ezelőtt. Az elmúlt időszakban a forint értékállóságának és az alacsony inflációnak egyik legnagyobb nyertesei a nyugdíjasok voltak. Míg az MSZP-kormányok idején "egyhavi nyugdíjjal csökkentették a juttatást", 2011 és 2016 között 9,5 százalékkal növekedett a nyugdíjak vásárlóértéke – tette hozzá Rétvári Bence.

(MTI)

(Címlapi kép: MTI/Koszticsák Szilárd)

55 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Perwool
Orbán nyugdijemelései: 2011:4.9%, 2012:5.8%, 2013:5.2%, 2014: 2.4%, 2015:1.8%, 2016:1.6%, 2017:0.9% = Ősszesen: 22.6 % !

Gyurcsányék nyugdijemelései : 2003:10.3%, 2004:7.3%, 2005:7.3%, 2006:5.5%, 2007:6.4%, 2008:7.2%, 2009:3.1% = Ősszesen: 47.4 % ! + 13. Havi nyugdíj: 2003:0.25%, 2004:0.5%, 2005:0.75%, 2006: 1 havi nyd, 2007: 1 havi nyd, 2008: 1 havi nyd, 2009:0.5% = Ősszesen: 5 Havi Nyugdíj !
A Hazug Orbán 2006-ban 13. és 14. havi nyugdijat igért, és Elhallgatta, hogy 3000 Milliárd forint Nyugdij-takarékot FOG ELLOPNI !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
wagabund
..."A nyugdíjak is szárnyalnak"..

mitagadás, tisztelem Rétvárit... a nyugdíjasok jólétéről úgy tud tíz percig papír nélkül, folyamatosan mosolyogva beszélni, hogy nem pislog egyet sem...

Módosítom a névsort..már nem csak Lázár János,Novák Katalin, hanem Rétvári is azok közé tartozik, akik bármit el tudnak adni szemrebbenés nélkül...

nakérem, ez a teljesítmény...ők még viszik valamire.
advocat
Rendben van. Emelkedett. De! A vaj ára miért a duplája, a sertéshús ára magasabb, mint az áfacsökkentés előtt. Stb. A gyógyszerek ára? Ezen lehet vitatkozni. A rezsi miért nem csökkent a világpiaci mértékkel? És akkor nem kellene a vén marhákat hülyíteni! (Én is e korosztályhoz tartozom, csak időnként még gondolkodom. De minek?) Mi a helyzet a 13. és 14. havi nyugdíjjal?
papa.49
Retekbence az nyögöd hogy nyugdíjak 23 % emelkedtek 2010 óta, a MEGÉLHETÉS MEG 100 % EMELKEDETT, AKKOR MIRŐL IS POFÁZOL ???
wagabund
..."a nyugdíjak 23 százalékkal magasabbak jelenleg, mint hét évvel ezelőtt. Az elmúlt időszakban a forint értékállóságának és az alacsony inflációnak egyik legnagyobb nyertesei a nyugdíjasok voltak. "..."2011 és 2016 között 9,5 százalékkal növekedett a nyugdíjak vásárlóértéke"... – tette hozzá Rétvári Bence...
(MTI)

ez olyan szép, hogy csak párás szemmel tudom olvasni...

már csak az a fogyasztói kosár érdekelne, amiről itt nem esett szó...de nehogyám a kimondottan nyugdíjasokra fabrikált fogyasztói kosarat bányásszanak elő...nem ám...ugyanis változott a világ...a nyugdíjas igenis teljes értékű vásárló, a minőségi életre vágyás jogával...
...esetleg a vásárlóérték emelkedését is jó lenne felmutatni...mert szerintem qurvára csökken...
az itt kommentelő nyugdíjasok nem csak írni, de számolni is tudnak..és valahogy nem stimmel a matek..

jah, hogy nem mindenki tud úgy élni ahogy szeretne, attól még lehetne közölni annak a nagyon dugdosott fogyasztói kosárnak az értékét és tartalmát..
nemkati
Amikor még az MSZP kormány alatt volt 13. havi nyugdíj, az havi 8,3 % nyugdíjemelést tett ki a törvényi emelésen felül. Ezt az egyszeri 10000 ft-os Erzsébet-utalványaival sem tudja überelni a Fidesz-kormány. De úgy látszik, szokás szerint azt hiszik a jónépről, hogy még számolni se tudnak. És nem a Fidesz, meg nem 0rbán emeli a nyugdíjakat, hanem erre törvény van. Maximum ha úgy állnak a számok, akkor 0rbán dönthet a 10000 ft-os alamizsnáról, de ennek nem az időseknek nyújtandó segítség, hanem a szavazatszerzés az oka. Tudják ezt ők nagyon jól hogy mi tudjuk, de magasról tesznek rá.
szaboria1
Rétvárika ne átlagba beszéljetek mert a többségnek 74% nincs meg az átlag nyugdíja. Eddigi emelésetek is az éhhaláltól mentett meg nagyon sok embert mert a havi emelés az idén sok embernek még 3000.-ft sem lesz. Viszont az áremelések szépen el is viszik.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.