A minimálbér 8 százalékkal, a szakmunkás garantált bérminimum pedig 12 százalékkal emelkedik.

138 ezer lesz jövőre a minimálbér
Fotó: Pixabay

A 2016. novemberében aláírt hatéves bérmegállapodás eredményeként január 1-től a munkabérekre rakodó adóteher, a szociális hozzájárulási adó, az idei 22 százalékról, 19,5 százalékra csökken, ami újabb 200 milliárd forintot hagy a munkaadóknál, ezt az összeget pedig technikai fejlesztésekre és béremelésre fordíthatják – mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára pénteken sajtótájékoztatón Budapesten.

Az államtitkár kiemelte, hogy január 1-től – szintén a hatéves bérmegállapodásnak köszönhetően – a minimálbér 8 százalékkal, a szakmunkás garantált bérminimum pedig 12 százalékkal emelkedik. Cseresnyés Péter emlékeztetett, hogy 2010-2018 közötti időszakban a minimálbér 88 százalékkal, 73 500 forintról, 138 ezer forintra, a szakmunkás garantált bérminimum pedig több mint 100 százalékkal 89 500 forintról 180 500 forintra emelkedett.

Az államtitkár ismertette, hogy 2017-ben az első tíz hónapban 10,2 százalékkal nőttek a reálkeresetek, a versenyszférában 11,5 százalékos, a közszférában pedig 10,7 százalékos volt a bővülés.

Nyilvánosak a megyei kereseti adatok

Utóbbira példaként említette az egészségügyi, a szociális, a rendvédelmi és az oktatás területét, ahol szavai szerint jelentős volt a béremelés. Cseresnyés Péter megjegyezte, mivel a versenyszférában a reálbérnövekedés meghaladta a hatéves bérmegállapodásban meghatározott 11 százalékot, ezért a megállapodás értelmében a szociális hozzájárulási adó 2018 január 1-től nem 2 százalékponttal, hanem 2,5 százalékponttal mérséklődik.

Az államtitkár szólt arról is, hogy csökkentek az egyes országrészek közti bérkülönbségek. Az első háromnegyedévben Heves és Nógrád, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyében nőttek leginkább a keresetek. Cseresnyés Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy míg 2002 és 2010 között a minimálbér reálértéke 5,8 százalékkal nőtt, 2010 és 2017 között már 23 százalékkal.

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

peterkelemen
Bruttó vagy nettó teljesen mindegy ebben az esetben, mert nagyon kevés. További milliók fognak elmenekülni Orbán szemétdombjáról.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
peterkelemen
Bruttó vagy nettó teljesen mindegy ebben az esetben, mert nagyon kevés. További milliók fognak elmenekülni Orbán szemétdombjáról.
F_Viktor
@dr prebikátor: Természetesen bruttó.
cseresnyés még nem kapta meg az engedélyt, hogy bejelentse a májustól életbelépő új adókat...
wpym
@dr prebikátor: Brutto osszegekrol van szo.
SystemError
És így nálunk nőnek legjobban a bérek majd, lehet verni a mellkast választások előtt. Persze azt is hozzá kell tenni, hogy más országban a régióban kihröhögnek nettó 300 eurós fizetésre..Jól hangzik a béremelkedés százalékosan csak nem százalékosan kéne...:) Mindegy, ismerjük el ez is több, mint a semmi(szó szerint) :)
lusta
A lengyeleknél a bruttó minimálbér jövőre 156 ezer forint lesz. Persze lehet itt melleket döngetni. Ennek a nettója 113 ezer forint, míg a munkáltatónak mindez 188.500 forintba kerül. Azért írom ide, mert a a lengyel bankárkormány vezetője a sorosbérenc felcsúti tolvaj kis pocakos zsebcézárt meg fogja látogatni. A magyar rögvalóság a következően néz ki. A 138 ezer bruttónak a nettója összesen 91.770 forint. A munkáltatónak mindez 166.980 forintjába kerül. Mindez azt jelenti, hogy nálunk a munkátató az államnak a nagy beharangozott csökkentések után is 75.210 forintot fizet, addig a lengyel munkáltató minden nagy csökkentés nélkül ugyanannyit tejel az államnak, mégis magasabb a nettó. Hát nem érdekes?
Desischado
@lusta: Nincs mit hozzátennem, nálad a pont.
1magyar
Még mindig nem éri el, de a szociális ellátások jóval alulmaradnak az árak emelkedésén.
Clavigo
Ott van egy csomó cikkben,,,szinte minden nap,,,,,hogy hova mennek el -ki a tíz és száz mrd-ok...És jó esély van arra,,hogy ez a Konda a nyakunkon marad ' 18-ban is.
Grafix69
138 bruttó, a munkavállaló ebből befizet adó, járulék , stb 40 ezret . A megmaradt kb 100 ezerből 27 ezret áfát kifizet aztán a maradék 70 ezerből meg szépen megél . A munkáltató meg kinyögi a 138 ezer után azt a kb 90 ezer forint járulékot ami neki teher. Az állami rabló banda meg minden egyes minimál béres után kap 157 ezer forintot .? Aki látott már ilyen országot annak gratulálok.
Grafix69
Nem véletlenül jönnek ide a külföldi multi cégek , hiszen az anya országukban ennek a költségnek a dupláját kell kifizetni aminek az összegének a 80 százaléka a munkavállalóé . Persze nehezen jönnek csak ha még 5 éves adó fizetési kedvezményt nem kapnak.
Grafix69
Itt végtére is nincs másról szó mint arról, hogy az államnak nevezett maffia banda úgy lopja meg az állampolgárait , hogy azok még köszönetet is mondanak nekik . Igazából nem kell közgazdasági diploma ennek a kiszámításához . Az állam törvényi eszközzel a munkaadókat arra ,hogy olyan járulékot fizessenek be a közös kasszába ami számszakilag több mint a dolgozó bére nettóban . Az eredménye az , hogy azokat a vállalkozásokat akik kis létszámmal vagy alacsony tőkével rendelkeznek adó elkerülésre ösztönözze , ergo függőséget is kialakít az állami terror felé , aki nem bólogat arra megy a NAV . A másik része , hogy érdekelté teszi mint a munkavállalót mint a munka adót a törvénytelenség elkövetésére : fele zsebbe felee papíron típusú bérezés . Amikor kiborulna a bili mindenki védve van , hazudik a vállalkozó és az alkalmazott is . 50 év múlva meg nyugdíja nem lesz az alkalmazottnak.
Grafix69
Persze lehetne ez másképpen is , pl a fogyasztás növelésével , hogy az emberek jobban vásároljanak , többet vegyenek , igen ha van pénz . Senkinek ne legyen kétsége ,hogy van pénz.
Egy olyan országból merítek példát ami megmutatja ,hogy lehet ezt másképpen is. A minimál bér jövőre 9,55 euró lesz . Az adózás a következő képen néz ki : 10 000 euró-ig adó és járulék mentes , 20 százalék adó 32 000 euróig , de a bérből élőknek van adó kedvezmény ( Tax credit ) ez éves szinten a szingliknek 1800 euró a nősöknek 3600 euró vagy lebontva heti 63,5 euró az alap . A járulékok 17500 euró éves alatt 4,2 százalék szociális ,( nyugdíj , egészség biztosítás stb ) 17 500 felett pedig 7 százalék. Mutatok egy példát minimál bérre heti fizetéssel .
Kötelező heti óra 39 óra ez kb 10 eurós órabérrel 390 euró bruttó ( heti''''') ezt terheli 27 százalék összes levonás ( adó, járulékok stb ) 105 euró , igen ám de van munkavállalói kedvezmény ami akár 105 euró is lehet de alapból 63,50 euró , ezt vissza adják a levonásból. vagyis összesen a 390 euróból 42,5 a levonás a kezedben meg hetente ott van 348 euró , vagyis több mint 100 ezer forint hetente , na így .
quadrocopter
Választási zsibbasztó hordamese hülyegyerekeknek! A saját béremelésükön kívül még soha semmi nem úgy valósült meg Genyóföldön, mint ahogyan azt beharangozták!
Grafix69
@durbincs: Azért mert te a fejedet más seggébe dugod , nem biztos , hogy becsukott szemmel a világ sem változik. Gondolom nem magadtól vagy ennyire mert segítség nélkül képtelen lennél arra amit itt fröcsögsz .
Eladott Ország
@wpym: tegnap, 21:04; Olyan ez mint az öregség. Nagyot hallok kicsit látok.
wagabund
"138 ezer lesz jövőre a minimálbér"

ehhez igazítják az árakat...lehet kapaszkodni...
Grafix69
@durbincs: Mi a francnak a sok kérdőjel? Hiszen egy mondatod sem kérdő , kijelentő mondatokat írsz , nem vagyok semmit mondó .
Eladott Ország
Azért jó nekünk, mert kevesebbel is beérjük és mert különben is rohadjon meg a jóléti állam, hát hiszen mi munkaalapú társadalmat építettünk ide és még az sem jött össze.Az a kibaszott versenyelőny számunkra, hogy nem kell ellustult nyugati jólétben élnünk, hanem amióta a nyakunkon tapostok a duplájára nőtt a dolgozói szegénység? Ez a versenyelőny? Hogy a lakosság több, mint 40%-a a létminimum alatt él, amit azért töröltetek el, mert amit nem mérünk, az nem létezik? Most akkor nem az van, hogy a Nyugat gazdaságilag összeomolni készül? Nem az van, hogy ha mi nem lennénk, akkor már rég darabokra hullottak volna? Most akkor elismerted, hogy a statisztikák kozmetikázása mellett a sok százezer kivándorolt magyar azért kell, mert hazaküldi a pénzt? Nem az van, hogy jobban teljesítünk, nem az van, hogy dübörög a gazdaság, hanem az van, hogy elüldöztétek a magyarokat, akik itt nem tudtak megélni, és most próbálod ezt úgy beállítani, mintha ez a lehető legjobb dolog lenne, ami
velünk történhetett.
hvg.hu/enesacegem/20171203_Havi_750_ezerert_csabitjak_a_magyar_villanyszereloket_Nemetorszagba
Villanyszerelői végzettséggel rendelkező villanyszerelőket keresnek. A fizetések változóak. A kezdő bér nettó 1600 euro, de megjegyzik, hogy ez teljesítményfüggő, máshol nettó 2200-2500 eurót ajánlanak az új munkavállalóknak.
Grafix69
@Eladott Ország: Tudatosan építik le az emberek morálját , tudatosan akarnak 18 éves emberekből fél analfabéta kis nyugdíjasokat . Nem ezért mentem el mert nem vagyok magyar , azért mentem el mert nem vagyok rabszolga olyan embereknek akik kastélyokat építenek maguknak abból a pénzből amit az ország felemelkedéséből lopnak el.
F_Viktor
@lusta: Írod:
"A lengyeleknél a bruttó minimálbér jövőre 156 ezer forint lesz."

Annyit tennék hozzá, hogy minimálbérért nem találsz munkavállalót, segédmunkásoknak, nyáron diákoknak NETTÓ 3 000 - 3 100 zlotyt (1 zloty 74-75 forint!) fizetünk.

@Grafix69: Írod:
"Egy olyan országból merítek példát ami megmutatja ,hogy lehet ezt másképpen is."

Nem elhanyagolható Magyarországról szemlélve a reálbér (a nominálbér ellenértékének vásárlóerejének) mértéke.
Itt látszik a 27 százalékos ÁFA... Pár hete pl. Spanyolországban betévedtem egy élelmiszerboltba, a sör és bor kivételével minden árúnak ÁFA-ja 5-10 százalék között mozgott.
Grafix69
@F_Viktor: Írországban a saját élelmiszerek áfája 0 százalék . Az import élelmiszereké 25 százalék . Az élelmiszer ára Írországban olcsóbb a magyar áraktól , lényegesen .
F_Viktor
@Grafix69: Igen, ezért jegyeztem meg, hogy mikor bérekről beszélünk, ne feledkezzünk meg annak vásárló értékéről sem.
Grafix69
@F_Viktor: lehet hasonlítani az országok életszínvonalát , de csak úgy ha a terheket és jövedelmeket is össze vetjük . Azonos a véleményem veled.
1magyar
@Grafix69: Akkor az írek az igazán nemzeti felfogásúak. Saját élelmiszereik fogyasztására és termelésére ösztönzik őket. Okos ember volt a vezetésben aki ezt kitalálta.
cs.n.
Tudom, hogy a brazil pénz csak illusztráció, de ha abból fizetnének bruttó 138 ezret, örömmel lennék minimálbéres. :)
iluminati
Vicc ez az egéssz... nekünk már bejelentették megvonják a pótlékokat...semmit nem emelkedik a fizetés...
iluminati
@Grafix69: Nem csak Írországban,olcsóbb az élelmiszer... A műszaki cikkek , ruházat, is... Etetik a Magyarokat!!!
mackoka46
A minimálbérből a levonások tömkelege egy kanyi petákkal se csökken. Mikre a boltba ér a 27 százalékos áfával és egyéb adókkal néz szembe. Dugják fel maguknak az emelésüket !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.