Súlyos szén-monoxid-mérgezést szenvedett két idős ember Vácon, a Szélső soron, egy családi házban szombaton – közölte a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Súlyos szén-monoxid-mérgezés Vácon – eszméletlen állapotban szállítottak kórházba két idős embert
Fotó: Országos Mentőszolgálat

Csámpai Attila elmondása szerint amikor a tűzoltók kiértek, a két idős személy már eszméletlen állapotban volt. Kivitték őket a házból és átadták a mentőknek, akik intézkedtek a kórházba szállításukról.

A tűzoltók szellőztetés után is ki tudták mutatni a mérgező gáz jelenlétét, magas koncentrációt mértek, ezért megtiltották a fűtőberendezés használatát. Jelenleg a gázszolgáltató szakembereit várják a helyszínre.

A házban nem volt szén-monoxid-riasztó készülék – jegyezte meg Csámpai Attila.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sámannus
Járt-e a kéménykotró?
Heló lézer Jankó, ez a ti művetek! A családodra gondolsz ilyenkor?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
maci0427
@Sámannus: -- Ahol a kéménnyel vannak gondok, azok olyan látványosan le vannak pusztulva, hogy szinte látszanak az összedőlésnek a jelei ! És nem máról holnapra mennek tönkre, hanem hosszú évek alatt ! A fugázások hiánya és a téglák már szinte kiesnek..., na ezekről van szó , de normálisan megépített kéményeknél és "normális" embereknél ez nem befolyásoló tényező ! Sok "kotrás" meg nincs, nem kell a kéményekben , nem úgy mint a szenes-fás-vegyes tüzelésű kályháknál !
Sámannus
@maci0427: Úgy látszik te nem laktál olyan házban, ahol kazánnal fűtenek.
Ezer oka lehet új épületben is és átalakítás után is.
Magam is mentettem madarat a saját kéményemből. Beköltözhet, vagy bent reked madár. Ha nagyobb el is zárja a nyílást.
A régi kémények akkor jelentenek nagy veszélyt, ha gázra áttérve nem bélelik rendesen.
A páraelszívó, vagy a szellőző ventilátor!!! is okozhat bajt. Vagy ha lezárják a szellőzőt stb. A kémény ellenőrzése folyamatos felügyeletet igényel. A középkortól volt kéményseprő, faluhelyen nyugdíjas állás volt mindig is. Nem igaz, hogy egy szakmát ennyire leverjenek a lábáról, mint ahogyan a kúrmány tette. Annyi fölösleges látszat munka helyett nem lehetne elhanyagolni ezt az életbevágó munkát, de sajnos az államot saját irányítói teszik helyrehozhatatlanul tönkre.
maci0427
@Sámannus: -- Hosszú évek óta kéményes házban lakok és fali nyíltégésterű kombicirkóval fűtünk, de volt már régen olaj és szenes kályha is ! Soha semmi gond nem volt ! A mostani kéményünkön ami már nagyon-nagyon régóta évtizedek óta meg van, betonsapka volt de most alumínium sapka van rajta ! Soha semmi gond nem volt ! De a kéményt azt karban kell tartani és nem elhanyagolni, de ha egyszer jól meg van építve akkor hosszú évtizedekig jó lesz, úgy mint az enyém ! -- A páraelszívók az más tészta és a szellőző ventilátor is, ha szakszerűen van használva akkor nincs gond...,nekem csak szellőzőnyílás van, a páraelszívókat - ventilátorokat nem csípem ...!
Sámannus
@maci0427: Én ezeket a készülékeket a kis égterű helyiségekben nem hagynám üzemeltetni. Másrészt a kazánt sem engedném egy légtérben más funkciójú helyiségben tenni. Egy több helyiséget fűtő készülék levegő használata percek alatt veszélyessé válhat a fürdőben, vagy a konyhában.
Az élet egyszeri és megismételhetetlen. sajnos a tanulságokat más kárán kell megtanulnunk.
Én azért hiányolom a kéményseprők kiiktatását, mertnem a katasztrófavédők munkáját szaporítják, hanem életeket mentenek a munkájukkal. A megelőzésben van óriási tapasztalatuk.
maci0427
@Sámannus: ... kedves... értsd már meg, hogy nálunk a konyhában van, de lehetne a fürdőszobába is , vagy a hálószobába is , akkor is biztonságos ha a kémény is, a készülék is és a szellőzés is megfelelő... ! De ehhez elsősorban az EMBERNEK KELL MEGFELELŐNEK LENNI..., hogy finom legyek...De !!! Nem baj..., jönnek a szenes és a vegyes tüzelésű kályhák újbóli visszaállítása...De arra már nem írhatod azt, hogy ... " nem engednéd más funkciójú helységekben használni " ...! A "Funkciója " a kályháknak az, hogy főzzön és fűtsön ott, ahol él - alszik - lakik az ember illetve ahol főz ! Vissza jön a kályhák kora, minden veszélyével együtt ...szénmonoxid - kipattanó szikra - túlhevülés - felrobbanás - feldőlés - stb. !
papa.49
Sok mindenben egyetértek veletek, de a gázkészülékek esetében már 20-30 éve meg kellett volna tiltani a nyitott égésterű készülékek használatát ... Nem a kondenzációs kazán vagy bojler a megoldás hanem a ,,kényszer szellőztetett,, gázkészülék, amelyik ha nincs szellőzés BE SE GYÚJT, és sokkal olcsóbb mint a mostani favorizált készülékek... A hagyományos fűtési rendszereknél meg a biztonságos kémény a legfontosabb, hogy legyen elegendő huzata, amit a tulajdonos maga is tud ellenőrizni, ősszel a tüzelés megkezdése előtt egy darab papír segítségével ... Az odafigyelés nem helyettesíthető a kéményseprővel, az max. a pillanatnyi állapotot tudja rögzíteni, de lehet hogy már másnap baj történik ...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.