Egy etológus szerint az a legrosszabb, ha pátyolgatjuk a szilveszteri petárdázástól megriadt kutyákat, helyette inkább meg kell próbálni kizökkenteni őket a sokkhatás alól.

Pongrácz Péter, az ELTE etológiai tanszékének docense, etológus (az állatok viselkedésével foglalkozó szakember) szerint a legrosszabb, amit a gazdik tehetnek a szilveszteri petárdázástól megriadt ebbel, ha elkezdik pátyolgatni – olvasható a 24.hu cikkében.

Szilveszter: ne pátyolgassuk a megrémült kutyát, inkább vonjuk el a figyelmét

Fotó: pixabay.com CCO

Pongrácz szerint ugyanis a kutyának már a kíváncsiságát meghaladó mértékűek a durranások, ettől félelembe esik, és bújni fog a gazdihoz, aki – mivel szoros kapcsolat van köztük – nekiáll pátyolgatni, simogatni, szeretgetni az ebet. 

Ám az etológus szerint ezzel csupán azt érik el a gazdik, hogy megerősítik a kutya félelmét, aki a pátyolgatást annak veszi, hogy a gazdi is retteg, amitől pedig a világ omlik össze benne (a gazdi általában a falkavezér a kutyának). Ugyanakkor teljesen magára hagyni, negligálni sem szabad az állatot, helyette ki kell zökkenteni a sokkhatás alól.

Pongrácz szerint ilyen lehetőleg munkával, vagy játékkal kell megpróbálni elvonni a figyelmét a kinti hanghatásokról. 

"Sok esetben a gazdi a feje tetejére is állhat, az elterelés nem segít. Ilyenkor lehet bevetni a különböző hatásfokú nyugtatókat, természetesen állatorvossal történt egyeztetés után és csak olyan készítményt és úgy adagolva, amit és ahogy ő ajánlotta" – olvasható a cikkben.

Pongrácz szerint az abnormálisan rettegő, akár sérülés árán is szabadulni akaró kutyát ilyenkor jobb olyan helyre bezárni, ahol nem tud magában és másokban kárt tenni. 

A sétáltatásról pedig jobb lemondani szilveszterkor/újévkor, mert még egy amúgy jól viselkedő, szófogadó kutya is pánikba eshet egy-egy durranástól, és ilyenkor ösztönösen menekülőre fogja.

Még a kiképzett kutyák sem bírják a szilveszteri hangzavart

Bucsuházi László kutyakiképző szerint a szilveszteri durrogtatás még a képzett munkakutyáknak (rendőrségi, honvédségi) is sok, egyszerűen túlmegy azon a határon, amire ők fel lettek készítve. 

Bucsuházi szerint ilyenkor a legjobb tényleg a figyelemelvonás, valamint a lehúzott redőnyök, a felhangosított tévé is segíthet a külvilág zajait elnyomni. 

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Grafix69
Tökéletesen igaza van a szakembernek . A kutyám egy véletlen baleset folytán depressziós lett. Felhívtam telefonon egy szakembert , egy nőt, aki éppen a strandon volt és amúgy fizetett szakértő akinek ez a munkája és ebből él , egy fillért nem kért a tanácsért és ő is ugyan ezt mondta. Kb egy évig küszködtünk a kutyussal , ölbe kellett kivinni még pisálni is . Gyakran ha hozzá szóltunk a fejét is elfordította. Valóban a félelmüket a pátyolgatással erősítjük . Ez tény . De ... és itt had mondjak valami mást : Annyi szeretet ami felé irányult teljesen rendbe hozta de csak lassan , baromi lassan . Én azt tanácsolom mint nem szakértő , ha fél a kutya védjük meg , pontosan tudja idővel ez miért van . Tapasztalat.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
1magyar
A kutyáknak túl jó a hallásuk ezekhez a csibész emberek által keltett zajhoz. Tetszik amikor valakit ilyen esetben baleset ér. A sok semmirevaló bunkónak ez jelenti a szórakozást.
Grafix69
Tökéletesen igaza van a szakembernek . A kutyám egy véletlen baleset folytán depressziós lett. Felhívtam telefonon egy szakembert , egy nőt, aki éppen a strandon volt és amúgy fizetett szakértő akinek ez a munkája és ebből él , egy fillért nem kért a tanácsért és ő is ugyan ezt mondta. Kb egy évig küszködtünk a kutyussal , ölbe kellett kivinni még pisálni is . Gyakran ha hozzá szóltunk a fejét is elfordította. Valóban a félelmüket a pátyolgatással erősítjük . Ez tény . De ... és itt had mondjak valami mást : Annyi szeretet ami felé irányult teljesen rendbe hozta de csak lassan , baromi lassan . Én azt tanácsolom mint nem szakértő , ha fél a kutya védjük meg , pontosan tudja idővel ez miért van . Tapasztalat.
levarosbukta
@1magyar: Nekem van kutyám, fél is a durrogtatástól. De a jó k.édesanyját annak a rohadék kutyatartónak aki évek óta képtelen megjegyezni hogy szilveszter előtt egy-két nappal és utána egy-két nappal biztonságos helyen tartja a kutyáját és ha sétálni viszi akkor nem veszi le a pórázt róla. Lakásban tartott kutyáknál nem is értem hogy szökhet meg. A családi házas meg vegye már a fáradtságot ha a kutyáját nem engedi be a házba akkor zárja el, vagy csináljon neki futószárat hogy ne tudjon megszökni, és igen is a sok semmirekellő bunkó tanulja már meg a dolgát és ne rinyáljon már napokkal előtte hogy tiltsák be a tűzijátékozást. Minden tulajt akinek a kutyája elszökik úgy megbüntetném hogy arról kódulna, mindjárt megtanulnák hogy a kutyára néha vigyázni is kell nem csak tartani.
namihami
@levarosbukta: Már ne haragudj Bukta, de nehogy már feltétlenül a rengeteg kutyatulajdonosnak kelljen ahhoz a (helyileg) néhány hülye baromhoz igazodni, akinek ez a durrogtatás okoz kielégülést. Ha nincs nője vagy nem tud vele mit csinálni, akkor csak akad egy jobbkeze?
És itt nem csak a kutyákról, macskákról (állatokról) van szó, de ugyanilyen gond adódhat pl. beteg emberekkel vagy csak egyszerűen az utcán melléd dobott vagy autód alatt-mellett durrantott baromságok esetén is. Láttál már olyan autót, amelyik mellett robbant egy-egy ilyen sz@r? Mit gondolsz, milyen lett a járgány fényezése? Neked hiányozna, más ""szórakozása"" miatt?
Mondhatod, hogy agresszív vagyok, de én nem csinálnék büntetőügyet belőle, csak a se..ébe dugnám, aztán jöhet a látvány.
És mellékesen: Mindenkinek Boldog Új És (Fidesz-mentes) Évet Kívánok.
levarosbukta
@namihami: Neked is (FM) BÚÉK! :) Tudod ennyi erőből be lehetne tiltani a vihart is, akkor is dörög, csattog sőt villámlik is megkergül kutya, macska, gyerek sőt még az autóba is kár keletkezhet. Túl van ez az egy napnyi durrogtatás lihegve.
Desischado
@levarosbukta: Azért lájkoltalak, mert valóban meg lehetne tenni az óvintézkedéseket előre. De én elég primitívnek tartom, hogy valakinek a petárdázás jelentse az örömet szilveszterkor. Az állatoknak is jót tenne, meg az embereknek is. Robbantottak már neked petárdát úgyszólván az orrod előtt? Nem kívánom, hogy meg tudd, milyen élmény. És a durrogtatás sajnos, nincs túl lihegve, mert rengeteg állad szenved ilyenkor és emberek is. Én a magam részéről betiltanám.
namihami
@levarosbukta: A vihar, cunami, stb. természeti jelenség (ma még elháríthatatlan), de azért ez mondjuk erre a petárdázásra nem igaz. Ha kutyás vagy, akkor a kutyád (elméletileg) fontosabb, mint néhány barom, akinek egyébként erre a baromságra elköltött pénze több, mint sok BAZ-(és stb.)-megyei család havi rezsije, Nekem, amíg volt , többet jelentett a kutyám, mint ezek a petárdás barmok. És kénytelen voltam, de beengedtem a lakás előszobájába arra az időre. A kénytelen az eb mérete miatt volt.
levarosbukta
@namihami: Pontosan hogy fontosabb a kutyám! Ezért nem értem hogy a fenébe nem lehet rájuk vigyázni! Most is számtalan felhívást olvasok a Facebookon talált, eltűnt kutyákról. Kérdezem én, hol a jó istenbe volt a gazdi??? Szart az egészbe bele! Mert ne mondja nekem senki ha biztonságos helyre elzárja a kutyit éjszakára akkor az meglép. Ennyit a felelős állattartásról! Nekem senki ne papoljon, hogy tiltsák be a tűzijátékot felelőtlen nem törődöm gazdák miatt.
namihami
@levarosbukta: Nekem pedig senki ne papoljon, hogy a felelős gazdának kelljen ezek miatt a hülye durrogtatók miatt ugrálni. Mert azért mégiscsak azok vannak többségben.
És itt még a most sorra olvasható és a miáltalunk befizetett pénzből gyógyítandó sérültekről szó se essék. Mi több, vele fizettetném, mert önhibájából bekövetkezett NEM baleset.
kokopelli
@levarosbukta: neked adok igazat,mert olyanokkal nem állok egy szinten,akik
rgy gyermeki,vagy saját impulzusra vesznek kutát,és később csak úgy hagyják
a szegényt létezni!Valahol írtam,.hogy én vettem magamnak a fáradtságot,hogy
Hazaautóztam és egy játszottam a kutyával a szőnyegen olyan "vadul" amennyi-
re lehetett! Nem kellet nekem állatpszihológus,mert tudtam,hogy minden kutya
más! A haver két kis uszkárja pl. ugy "veszekedett" a lövésekkel,mint két "mini
Rambo",!Még fel is tüzeltük őket,mert a végén úgy parádéztak kör-körbe,mint a
győztes gladiátorok!Mivel a kisvárosunkban többször is van ünnepi tüzijáték kiis-
mertük a "hős fazonokat"! Nem kell ahhoz a "szakember" okoskodása! ;-)
glorianna
A gyakorlati kivitelezésre nincsenek ötleteim, de nagyon meg kellene fékezni a durrogtatókat :( Nem csak a kutyánk, de a közel 100 éves dédi és a kétéves unoka is frászt kapott attól, hogy kb. 10 órától hajnali fél kettőig ment a hatalmas meg még hatalmasabb tüzijáték + petárda + akármi, csak nagyot szóljon.
1magyar
@namihami: Igazad van, aki tüzijáték,petárda által, amit ő maga robbant, sebesül - klfizettetném vele a gyógyítás költségeit, ne mi fizessük az öncsonkításukat, miközben másokat is veszélyeztetnek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.