Újabb, a Facebookon és az Instagramon sokak által követett celeb ügyét zárta kötelezettségvállalással a versenyhivatal.

A Dukai Regina közösségi oldalain megjelenő termékekkel és reklámozással  kapcsolatban végül nem szabtak ki bírságot. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) pénteken az MTI-nek eljuttatott közleményében ismertette, ez már a harmadik, véleményvezérekkel kapcsolatos ügy, ami kötelezettségvállalással zárul, Kasza Tibor – Magyar Telekom Nyrt., GoldenEye Kft., és Rubint Réka – Alakreform Kft., Avanzo-Trade Kft. ügyek után.

A versenyhivatal azt vizsgálta, hogy tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősültek-e a Dukai Regina Facebook oldalán és Instagram oldalán 2016. április 15-től megjelenő, különböző vállalkozások termékeit, szolgáltatásait és a márkáit népszerűsítő tartalmak és bejegyzések, hiszen azok a "With Love" Szolgáltató Kft. (Dukai Regina rendezvényszervező cége) és a Red Lemon Kft. PR és kommunikációs ügynökség közreműködésével jelentek meg. A bejegyzések tartalmáért a vállalkozások ellenszolgáltatásban is részesültek, ami azonban valószínűsíthetően nem volt egyértelmű a fogyasztók számára az egyes posztok láttán – írták.

A kötelezettségvállalással módosult Dukai Regina, mint véleményvezér kommunikációs gyakorlata, és a véleményvezérekkel kialakítandó marketing-együttműködésre vonatkozó szerződéskötési gyakorlat. A GVH azt is kötelezettségként írta elő a cégeknek, hogy vállalásaik alapján oktatási célú posztokat, tájékoztató anyagot tegyenek közzé. A GVH jogsértést nem állapított meg az ügyben, így bírságot sem szabott ki.

A GVH általános érvényű megállapítása a közösségi médiában véleményvezéren keresztül történő reklámozással összefüggésben, hogy nem minősül független véleménynek vagy semleges tartalomnak egy olyan poszt, amelynek közzétételében a közzétevő gazdaságilag is érdekelt, például egy kifizetett összeg, egy keretszerződés, egy ajándékba adott termék vagy szolgáltatás, vagy akár osztalék, jutalék, illetve egyéb bevétel formájában.

A közösségi médiában megjelenő, különböző stílusú, formájú és tartalmú posztok között sok esetben úgy jelennek meg fizetett vagy egyéb módon támogatott, nem független tartalmak, hogy nem egyértelmű vagy egyáltalán nincs utalás arra, hogy reklámról van szó, és nem önálló, bármiféle érdektől független véleményről – közölték.

Kiemelték: a közösségi médiában a véleményvezérek és más, jelentős követői bázissal rendelkező magánszemélyek bejegyzésein keresztül megvalósuló reklámozás egyértelmű jelölésének elmaradásáért nemcsak az adott oldal "szerkesztője" tartozhat felelősséggel, hanem a reklámozó és akár a bejegyzés közzétételében, létrehozásában közreműködő közvetítő cég is.

A GVH úgy ítélte meg, hogy az ilyen gyakorlatok miatt számos versenyfelügyeleti eljárás lenne indítható különböző piacokon, azonban ezen eljárásoknál rövid távon hatékonyabban védhető a közérdek egy, a különböző piaci szereplőknek iránymutatást nyújtó kötelezettségvállalással.

(MTI)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

staro2
Milyen ország az, ahol egy kaszatibi egy rubinréka vagy egy dukairegina a véleményvezér ?
volvós
A GVH olyan véleményt fogalmazott meg, ami az átlagemberek 95%-nak
ÉRTHETETLEN...Nem lehetne mindezt magyarul leírni, vagy megfogalmazni ??
De tényleg manapság már mindenhol ezt a " műnyelvet " használják !!
simmering73
Csak ebben az országban vannak ilyen elmebeteg szabályok és törvények vagy a világ bolondult meg?
Grafix69
Tisztázzuk , csúnya vagyok , pocakos , mackós képű kissé elhízott ember . Na de ez , bocsánat Ő , hát olyan kulcscsontja van hogy egy tavaszi délelőtt ha hason fekve húznám a gyepen ,garantáltan 1 centisre nyírnám vele a füvet . Mi francért kell a mobilt mindig a kézben tartani ? A fején illetve a szemén az ólom fehér kifestés , hát kicsit a molnár malomban rá szakadt a liszt. Olyan vállai vannak mint valami anorexiásnak a feje is ettől nyúlt meg . Regina ha fél évig ennél normálisan és azt rengeteg festéket nem kennéd a fejedre olyan szép csaj is lehetnél ,hogy szem nem maradna szárazon . Na de ez a fotó , katasztrofális .
Eladott Ország
Lényeg, hogy az ágybetétcserére nem vonatkozik a kötelezettségvállalás, lehet ajánlani és strapálni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.