A nagy érdeklődésre való tekintettettel február 28-ig tekinthető meg a Fejedelmeink mesés kincsei című tárlat Nyíregyházán, a Jósa András Múzeumban. 

Az augusztus 26-án nyílt tárlaton többek között a Magyar Nemzeti Bank Értéktár programja keretében megvásárolt 16-17. századi erdélyi tallérgyűjtemény is látható.

Mint írják, az ország hat városába tervezett vándorkiállítás második állomásán nem csupán a 220 darabos gyűjteményt ismerhetik meg az érdeklődők, hanem egy reprezentatív válogatást is a jegybank 1974-ben alapított bankjegy- és éremgyűjteményének erdélyi aranypénzeiből.

Meghosszabbították a Fejedelmeink mesés kincsei kiállítást

Fotó: Jósa András Múzeum

A kollekciót gazdagítja a szintén az MNB tulajdonában lévő 13 darab eredeti, 17. századi erdélyi verőtő, amelyek a jegybank több mint hatezer darabot számláló verőszerszám-gyűjteményének legkorábbi darabjai. A kiállításon megtekinthető néhány 16-17. századi erdélyi fegyver is, amelyeket a Magyar Nemzeti Múzeum kölcsönöz a tárlatra.

A Jósa András Múzeum saját kiállítási anyagával az erdélyi fejedelmek másfélszázados uralkodásának történetét és a korszak néhány érdekes epizódját mutatja be. Iskolai csoportok számára a szakemberek külön múzeumpedagógiai foglalkozásokat is tartanak, melyekre előzetes bejelentkezéssel lehet regisztrálni

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lampa laz
...február 28-ig...addig oda fognak érni zorbán fejedelem mesés kincsei is? Nagy érdeklődésre tenne szert. A múzeum több évig is megélhetne a pelépési díjakból.
nemkati
@lampa laz: 0rbán basa mesés kincseit itt nem lehetne bemutatni, mert ez a kiállítás az erdélyi fejedelmek kincseit mutatja be, és pillanatnyilag 0rbán még nem erdélyi fejedelem. Az ő kincseinek a bemutatásához ráadásul jóval nagyobb terület kell mint annak a 200 év fejedelmei kincseinek. Meg aztán még várni kéne májusig, amikor majd a korona is az övé lesz, mert úgy lenne teljes 0rbán kiállítása.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.